Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Niedziela - Czytania i Błogosławieństwo - 5LUTEGO 2017
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 4 Luty 2017, 19:46   Niedziela - Czytania i Błogosławieństwo - 5LUTEGO 2017

Niedziela, 5 LUTEGO 2017

(Iz 58,7-10)
Dziel swój chleb z głodnym, wprowadź w dom biednych tułaczy, nagiego, którego ujrzysz, przyodziej i nie odwrócić się od współziomków. Wtedy twoje światło wzejdzie jak zorza i szybko rozkwitnie twe zdrowie. Sprawiedliwość twoja poprzedzać cię będzie, chwała Pańska iść będzie za tobą. Wtedy zawołasz, a Pan odpowie, wezwiesz pomocy, a On [rzeknie]: Oto jestem! Jeśli u siebie usuniesz jarzmo, przestaniesz grozić palcem i mówić przewrotnie, jeśli podasz twój chleb zgłodniałemu i nakarmisz duszę przygnębioną, wówczas twe światło zabłyśnie w ciemnościach, a twoja ciemność stanie się południem.

(Ps 112,4-9)
REFREN: Wschodzi w ciemnościach jak światło dla prawych

On wschodzi w ciemnościach jak światło dla prawych,
łagodny, miłosierny i sprawiedliwy.
Dobrze się wiedzie człowiekowi, który z litości pożycza,
i swymi sprawami zarządza uczciwie.

Sprawiedliwy nigdy się nie zachwieje
i pozostanie w wiecznej pamięci.
Nie przelęknie się złej nowiny,
jego mocne serce zaufało Panu.

Jego wierne serce lękać się nie będzie.
Rozdaje i obdarza ubogich;
jego sprawiedliwość będzie trwała zawsze,
wywyższona z chwałą będzie jego potęga.

(1 Kor 2,1-5)
Bracia, przyszedłszy do was, nie przybyłem, aby błyszcząc słowem i mądrością dawać wam świadectwo Boże. Postanowiłem bowiem, będąc wśród was, nie znać niczego więcej, jak tylko Jezusa Chrystusa, i to ukrzyżowanego. I stanąłem przed wami w słabości i w bojaźni, i z wielkim drżeniem. A mowa moja i moje głoszenie nauki nie miały nic z uwodzących przekonywaniem słów mądrości, lecz były ukazywaniem ducha i mocy, aby wiara wasza opierała się nie na mądrości ludzkiej, lecz na mocy Bożej.

(J 8,12b)
Ja jestem światłością świata. Kto idzie za Mną, będzie miał światło życia.

(Mt 5,13-16)
Wy jesteście solą dla ziemi. Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi. Wy jesteście światłem świata. Nie może się ukryć miasto położone na górze. Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu. Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie.
............................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 5 Luty 2017, 05:09   

(Iz 58,7-10)
Dziel swój chleb z głodnym, wprowadź w dom biednych tułaczy, nagiego, którego ujrzysz, przyodziej i nie odwrócić się od współziomków. Wtedy twoje światło wzejdzie jak zorza i szybko rozkwitnie twe zdrowie...
...wówczas twe światło zabłyśnie w ciemnościach, a twoja ciemność stanie się południem

(Mt 5,13-16)
Wy jesteście solą dla ziemi...Wy jesteście światłem świata...
...Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie.

Chrystus moim światlem...Daj, ,Panie, bym umiala zapalac i oswietlac Nim innych... Bym byla przezroczysta...bym nie przeslaniala soba Pana Boga...
Bysmy chwalili Ojca naszego, który jest w niebie...

(J 8,12b)
Ja jestem światłością świata. Kto idzie za Mną, będzie miał światło życia.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 5 Luty 2017, 09:03   

Sól nie slona jest jak dom bez chleba a wiosna bez kwiatow i zieleni. Tym samym jest gloszenie Ewangelii w ktorym nie ma miłości.

Ewangelia nie jest ilosciowym dodatkiem do dobr oferowanych w wielkiej obfitosci na straganach swiata. Ewangelia to nowa jakosc życia, we wszystkich planach i wszystkich dzialaniach.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 5 Luty 2017, 09:10   

Ewangelizacja nie powinna być nigdy pretekstem do robienia wlasnej kariery, czyli aktem uzurpacji i manipulacji. Taka „ewangelizacja” bylaby odstepstwem od prawdy, zdradą Bozego zaufania i klęską dla czlowieka, bo jej sensem jest przeciez zbawienie.
„Ja jestem światłością świata. Kto idzie za Mną, będzie miał światło życia”. (J 8,12b)

Droga prawdziwej wiary, to droga swietosci. Jest ona blogoslawienstwem dla tego kto nia kroczy i blogoslawienstwem dla wszystkich spotkanych po drodze ludzi. Jest to droga rosnacej komunii z Bogiem, az po Pelnię Zycia.

On wschodzi w ciemnościach jak światło dla prawych,
łagodny, miłosierny i sprawiedliwy.

Bog jest naszym zyciowym sensem i blogoslawienstwem. „On wschodzi ciemnosciach (naszej duszy) jak światlo”. Niech nam blogoslawi Bog Wszechmogacy, abysmy byli Jego swiatlem, Bog „lagodny, milisierny i sprawiedliwy”, Ojciec i Syn i Duch Swiety.

dbb

Wysłany: 5 Luty 2017, 23:14   

Niech Bog, blogoslawi tych wszystkich, ktorzy karmia nasze dusze przygnebione.
To wielka sprawa, ktora przynosi pokoj w nasza codziennosc.

Odpowiedz do tematu