(Pwt 26,16-19)
Mojżesz powiedział do ludu: Dzi¶ Pan, Bóg twój, rozkazuje ci wykonać te prawa i nakazy. Strzeż ich, pełnij z całego swego serca i z całej duszy. Dzi¶ uzyskałe¶ to, że Pan ci powiedział, iż będzie dla ciebie Bogiem, o ile ty będziesz chodził Jego drogami, strzegł Jego praw, poleceń i nakazów oraz słuchał Jego głosu. A Pan uzyskał to, że¶ ty dzi¶ obiecał być ludem stanowi±cym szczególn± Jego własno¶ć, jak ci powiedział, aby¶ zachowywał Jego wszystkie polecenia. On cię wtedy wywyższy we czci, sławie i wspaniało¶ci ponad wszystkie narody, które uczynił, aby¶ był ludem ¶więtym dla Pana, Boga twego, jak sam powiedział.
Błogosławieni, których droga nieskalana,
którzy postępuj± zgodnie z prawem Pańskim.
Błogosławieni, którzy zachowuj± Jego upomnienia
i szukaj± Go całym sercem.
Ty po to dałe¶ swoje przykazania,
by przestrzegano ich pilnie.
Oby niezawodnie zmierzały me drogi
ku przestrzeganiu Twych ustaw.
Będę Cię wysławiał prawym sercem,
gdy nauczę się Twych sprawiedliwych wyroków
Przestrzegać będę Twoich ustaw,
aby¶ mnie nigdy nie opu¶cił
(2 Kor 6,2b)
Oto teraz czas upragniony, oto teraz dzień zbawienia.
(Mt 5,43-48)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Słyszeli¶cie, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliĽniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził. A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prze¶laduj±; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Je¶li bowiem miłujecie tych, którzy was miłuj±, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czyni±? I je¶li pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czyni±? B±dĽcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.
....................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
Wysłany: 11 Marzec 2017, 04:25 Komentarze O.Zygmunta do dzisiejszych Czytan
Komentarze O.Zygmunta do dzisiejszych Czytan:
Obietnice Boże przekraczaj± wszelkie oczekiwania ludzkie, ale również Przykazania Boże przekraczaj± ludzkie możliwo¶ci .Jedne i drugie wymagaj± Bożej łaski, dlatego cała nasza nadzieja jest w miłosierdziu Bożym.
Pan cię wywyższy, bo Pan zawarł z tob± przymierze. B±dĽ tylko wierny temu przymierzu i rzeczywi¶cie traktuj Pana jako twego Boga. B±dĽ wierny zatem samemu sobie.
Niech nas blogoslawi Bog Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Swiety.
...A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prze¶laduj±; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych...
...B±dĽcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.
Bóg miłuje moich nieprzyjaciol i tych, ktorzy nas przesladuja, za ktorych mamy sie modlic...
Daleko mi do doskonałosci, ale pod tym wzgledem nie jest juz tragicznie...Stwarzaj we mnie doskonalosc na Twoje podobienstwo...spróbuje w tym Ci pomóc, mój Boże..Stawk± jest przeogromna! Jest ni± szczesliwa wiecznosc w Twoim Domu, z Tob±, Panie nasz....
Nie moĹĽesz pisać nowych tematĂłw Nie moĹĽesz odpowiadać w tematach Nie moĹĽesz zmieniać swoich postĂłw Nie moĹĽesz usuwać swoich postĂłw Nie moĹĽesz gĹ‚osować w ankietach Nie możesz zał±czać plików na tym forum Nie możesz ¶ci±gać zał±czników na tym forum