Środa, 18 PAŹDZIERNIKA 2017
Święto św. Łukasza Ewangelisty
(2 Tm 4,9-17a)
Najmilszy: Pośpiesz się, by przybyć do mnie szybko. Demas bowiem mię opuścił umiłowawszy ten świat i podążył do Tesaloniki, Krescens do Galacji, Tytus do Dalmacji. Łukasz sam jest ze mną. Weź Marka i przyprowadź ze sobą; jest mi bowiem przydatny do posługiwania. Tychika zaś posłałem do Efezu. Opończę, którą pozostawiłem w Troadzie u Karpa, przynieś idąc po drodze, a także księgi, zwłaszcza pergaminy. Aleksander, brązownik, wyrządził mi wiele zła: odda mu Pan według jego uczynków. I ty się go strzeż, albowiem sprzeciwiał się bardzo naszym słowom. W pierwszej mojej obronie nikt przy mnie nie stanął, ale mię wszyscy opuścili: niech im to nie będzie policzone! Natomiast Pan stanął przy mnie i wzmocnił mię, żeby się przeze mnie dopełniło głoszenie [Ewangelii] i żeby wszystkie narody [je] osłyszały.
(Ps 145,10-13.17-18)
REFREN: Królestwo Pana głoszą Jego święci
Niech Cię wielbią, Panie, wszystkie Twoje dzieła
i niech Cię błogosławią Twoi święci.
Niech mówią o chwale Twojego królestwa
i niech głoszą Twoją potęgę.
Aby synom ludzkim oznajmić Twoją potęgę
i wspaniałość chwały Twojego królestwa.
Królestwo Twoje królestwem wszystkich wieków,
przez wszystkie pokolenia Twoje panowanie.
Pan jest sprawiedliwy na wszystkich swych drogach
i łaskawy we wszystkich swoich dziełach.
Pan jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają,
wszystkich wzywających Go szczerze.
(J 15,16)
Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem abyście szli i owoc przynosili.
(Łk 10,1-9)
Następnie wyznaczył Pan jeszcze innych siedemdziesięciu dwóch i wysłał ich po dwóch przed sobą do każdego miasta i miejscowości, dokąd sam przyjść zamierzał. Powiedział też do nich: żniwo wprawdzie wielkie, ale robotników mało; proście więc Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na swoje żniwo. Idźcie, oto was posyłam jak owce między wilki. Nie noście z sobą trzosa ani torby, ani sandałów; i nikogo w drodze nie pozdrawiajcie! Gdy do jakiego domu wejdziecie, najpierw mówcie: Pokój temu domowi! Jeśli tam mieszka człowiek godny pokoju, wasz pokój spocznie na nim; jeśli nie, powróci do was. W tym samym domu zostańcie, jedząc i pijąc, co mają: bo zasługuje robotnik na swoją zapłatę. Nie przechodźcie z domu do domu. Jeśli do jakiego miasta wejdziecie i przyjmą was, jedzcie, co wam podadzą; uzdrawiajcie chorych, którzy tam są, i mówcie im: Przybliżyło się do was królestwo Boże.
.................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
...proście więc Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na swoje żniwo. Idźcie, oto was posyłam jak owce między wilki....
......mówcie: Pokój temu domowi! Jeśli tam mieszka człowiek godny pokoju, wasz pokój spocznie na nim; jeśli nie, powróci do was...
..Jeśli do jakiego miasta wejdziecie i przyjmą was, jedzcie, co wam podadzą; uzdrawiajcie chorych, którzy tam są, i mówcie im: Przybliżyło się do was królestwo Boże.
Rozdawali Pokój...Uzdrawiali chorych...Przepowiadali juz tu - na ziemi, zapanowanie w sercach - KRÓLESTWA BOŻEGO...
Wszystko to w zamian za uwierzenie w to, co mowil, co obiecywal Jezus Chrystus...
(J 15,16)
Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem abyście szli i owoc przynosili.
Chcialabym czuc sie wybraną, chcialabym przynosic owoce...
Już poznalam przedsmak Królestwa...Chce mi sie krzyczec: wszystko to Prawda! Zaufalam Bogu w Trójcy Jedynemu!
Dlaczego mówię o tym z pewnym oniesmieleniem?...Ale - niby dlaczego mialabym milczec?...
Niebo nade mną ogromne!...
Prawdziwy apostol Chrystusa oddaje sie otrzymanej od Boga misji calym sercem. Inne sprawy sa dla niego drugorzedne. Wszystko jest podporzadkowane przygotowaniu ludzi do zbawczego spotkania z Panem i utrwalenia na ziemi Jego Krolestwa.
Żeńcy mesjańskiego żniwa sa wybrani i poslani przez Chrystusa. Powinni nieustannie wzmacniac sie modlitwą o to aby trwalo i odmladzalo sie w nich nieustannie Boze poslanie, tak aby byli swiadkami cudu Krolestwa Bozego, tego, ze owce są miedzy wilkami, a te nie czynia im szkody i ze pokoj Bozy ktorego sa nosicielami leczy choroby tych wszystkich ktorzy ich przyjmuja do swoich domow
Życie na sposob laicki , z jego „wolnością”, jest atrakcyjne i czasem zdaje sie lepiej odpowiadac na potrzeby czlowieka, bo wiecej, a przede wszystkim szybciej, obiecuje mozliwosc ich zaspokojenia. Jego atrakcyjnosc sprawia, ze czlowiek odwraca sie od „nudnej” drogi do Nieba i rzuca sie w stronę konsumowania tego co dostrzega, nie pytajac jakie to ma znaczenie i jaka jest tego cena.
Z wypowiedzi sw. Pawla łatwo wywnioskowac , ze jego misja apostolska przezywa kryzys. Grozi mu zniechecenie, gdyz opuscili go bliscy wspolpracownicy, zwatpiwszy w autentycznosc wiary w Chrystusa. Widzieli cuda, nabrali entuzjazmu, ale teraz , pod wplywem trudow i przeciwnosci ich entuzjazm opadl. Na szczescie Jezus jest przy nim. Pawel nie cofa sie przed kontynuowaniem pielgrzymki do Nieba, nawet wtedy gdy zostal sam i znalazl sie przed sadem cywilnym, oskarzony o to ze gloszac Zbawienie, de facto pelni role spolecznego szkodnika. Jego wytrwalosc, a wiec posrednio wszystkie oskarzenia jakie na niego spadaja i wszystkie przeszkody jakie sie mu stawia, staja sie swiadkami obecnosci Chrystusa i Jego zbawczej mocy ktora prowadzi Pawla przez smierc do Zycia.
Niech Cię wielbią, Panie, wszystkie Twoje dzieła
i niech Cię błogosławią Twoi święci.
Niech mówią o chwale Twojego królestwa
i niech głoszą Twoją potęgę.
Pan jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają,
wszystkich wzywających Go szczerze
Niech nas blogoslawi Bog Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Swiety.
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum