Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wspomnienie wszystkich wiernych zmarłych
Autor Wiadomość
Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 1 Listopad 2017, 22:18   Wspomnienie wszystkich wiernych zmarłych

Wspomnienie wszystkich wiernych zmarłych

2 LISTOPADA 2017

Czwartek

(Hi 19,1.23-27a)
Hiob na to odpowiedział i rzekł: Któż zdoła utrwalić me słowa, potrafi je w księdze umieścić? Żelaznym rylcem, diamentem, na skale je wyryć na wieki? Lecz ja wiem: Wybawca mój żyje, na ziemi wystąpi jako ostatni. Potem me szczątki skórą odzieje, i ciałem swym Boga zobaczę. To właśnie ja Go zobaczę.

(Ps 27,1.4.7.8b.9a.13-14)
REFREN: W krainie życia ujrzę dobroć Boga
Pan moim światłem i zbawieniem moim,
kogo miałbym się lękać?
Pan obrońcą mego życia
przed kim miałbym czuć trwogę?
O jedno tylko proszę Pana, o to zabiegam,
żebym mógł zawsze przebywać w jego domu,
przez wszystkie dni życia,
abym kosztował słodyczy Pana,
stale się radował Jego świątynią.
Usłysz, o Panie, kiedy głośno wołam,
zmiłuj się nade mną i wysłuchaj mnie.
Będę szukał oblicza Twego, Panie.
Nie zakrywaj przede mną swojej twarzy.
Wierzę, że będę oglądał dobra Pana
w krainie żyjących.
Oczekuj Pana, bądź mężny,
nabierz odwagi i oczekuj Pana.

(1 Kor 15,20-24a.25-28)
Chrystus zmartwychwstał jako pierwszy spośród tych, co pomarli. Ponieważ bowiem przez człowieka [przyszła] śmierć, przez człowieka też [dokona się] zmartwychwstanie. I jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy będą ożywieni, lecz każdy według własnej kolejności. Chrystus jako pierwszy, potem ci, co należą do Chrystusa, w czasie Jego przyjścia. Wreszcie nastąpi koniec, gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu. Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć. Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał. A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich.

To jest wolą Ojca mego, aby każdy, kto wierzy w Syna, miał życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. (J 6,40)

(J 14,1-6)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Niech się nie trwoży serce wasze. Wierzycie w Boga? I we Mnie wierzcie. W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce. A gdy odejdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę powtórnie i zabiorę was do siebie, abyście i wy byli tam, gdzie Ja jestem. Znacie drogę, dokąd Ja idę. Odezwał się do Niego Tomasz: Panie, nie wiemy, dokąd idziesz. Jak więc możemy znać drogę? Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 2 Listopad 2017, 08:17   

(J 14,1-6)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Niech się nie trwoży serce wasze. Wierzycie w Boga? I we Mnie wierzcie. W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce. A gdy odejdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę powtórnie i zabiorę was do siebie, abyście i wy byli tam, gdzie Ja jestem..

ŻYCIE MOJE! SZCZESCIE MOJE! BO Z TOBĄ, PANIE BOŻE UKOCHANY! TERAZ I, oby - NA ZAWSZE!

To jest wolą Ojca mego, aby każdy, kto wierzy w Syna, miał życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. (J 6,40)

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 2 Listopad 2017, 10:18   

Hiob wymienia dwie pewnosci ktorych nie wolno nam sie nigdy pozbyc :” Wybawca mój żyje, na ziemi wystąpi jako ostatni”. Jezus Chrystus zyje, Zmartwychwstaly. On przyjdzie na koncu wiekow. On bedzie sadzil ten świat – żywych i umarlych. Do Niego nalezy ostatnie slowo historii, dlatego nie boimy sie o nasze zycie i o zycie swiata. Druga pewnosc naszej wiary : „ciałem swym Boga zobaczę. To właśnie ja Go zobaczę”. Zobacze Boga w moim ciele, a wiec bedę mial nowe, zmartwychwstale zycie. Odzyskam moje cialo, ale przemienione, chwalebne, Boze. To nie bedzie nowy twor, noszacy moje imie, ale „to wlasnie ja Go zobaczę”.

„Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć”, a nam sie wydaje, ze ona jest zwycieska i ona ma wladze nad zyciem. Tymczasem śmierć zostanie poddana życiu i będzie potwierdzala jego sile i jego piekno. Nie bezwzglednosc śmierci jest ostateczna, ale wieczna jest milosc i zycie.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 2 Listopad 2017, 10:34   

Zycie czlowieka jest wędrówką do „domu Ojca”. Nie ma innej drogi anizeli Jezus Chrystus. Klęską jest kazde ludzkie zycie , jeśli nie jest zyciem z Chrystusem – Droga, Prawdą i Zyciem. Bez Niego , samotnie, nikt nie jest w stanie znaleźć drogi i podołać niesieniu krzyza . Tylko Chrystus potrafił wnieść go na wierzcholek gory cierpienia i śmierci, przemieniajac wzgorze Golgoty w Gore Wniebowstapienia. Martwe drzewo Krzyza przemienil w rajskie drzewo Zbawienia. Krzyz śmierci i opuszczenia w narodziny Nowego Zycia, we wspolnocie Kosciola.

Będę szukał oblicza Twego, Panie.
Nie zakrywaj przede mną swojej twarzy.
Wierzę, że będę oglądał dobra Pana
w krainie żyjących.
Oczekuj Pana, bądź mężny,
nabierz odwagi i oczekuj Pana.

Niech nas blogoslawi Bog Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Swiety

Odpowiedz do tematu