Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Sobota - Czytania i Błogosławieństwo - 14KWIETNIA 2018
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 13 Kwiecień 2018, 16:29   Sobota - Czytania i Błogosławieństwo - 14KWIETNIA 2018

Sobota, 14 KWIETNIA 2018

(Dz 6, 1-7)
Gdy liczba uczniów wzrastała, zaczęli helleniści szemrać przeciwko Hebrajczykom, że przy codziennym rozdawaniu jałmużny zaniedbywano ich wdowy. Dwunastu, zwoławszy wszystkich uczniów, powiedziało: "Nie jest rzeczą słuszną, abyśmy zaniedbali słowo Boże, a obsługiwali stoły. Upatrzcie zatem, bracia, siedmiu mężów spośród siebie, cieszących się dobrą sławą, pełnych Ducha i mądrości. Im zlecimy to zadanie. My zaś oddamy się wyłącznie modlitwie i posłudze słowa". Spodobały się te słowa wszystkim zebranym i wybrali Szczepana, męża pełnego wiary i Ducha Świętego, oraz Filipa, Prochora, Nikanora, Tymona, Parmenasa i Mikołaja, prozelitę z Antiochii. Przedstawili ich apostołom, którzy, modląc się, nałożyli na nich ręce. A słowo Boże szerzyło się, wzrastała też bardzo liczba uczniów w Jerozolimie, a nawet bardzo wielu kapłanów przyjmowało wiarę.

(Ps 33 (32), 1-2. 4-5. 18-19)
REFREN:Okaż swą łaskę ufającym Tobie

Sprawiedliwi, radośnie wołajcie na cześć Pana,
prawym przystoi pieśń chwały.
Sławcie Pana na cytrze,
grajcie Mu na harfie o dziesięciu strunach.

Bo słowo Pana jest prawe,
a każde Jego dzieło godne zaufania.
On miłuje prawo i sprawiedliwość,
ziemia jest pełna Jego łaski.

Oczy Pana zwrócone na bogobojnych,
na tych, którzy oczekują Jego łaski,
aby ocalił ich życie od śmierci
i żywił ich w czasie głodu.

Aklamacja
Zmartwychwstał Chrystus, który wszystko stworzył i zlitował się nad ludźmi.

(J 6, 16-21)
Po rozmnożeniu chlebów, o zmierzchu uczniowie Jezusa zeszli nad jezioro i wsiadłszy do łodzi, zaczęli się przeprawiać przez nie do Kafarnaum. Nastały już ciemności, a Jezus jeszcze do nich nie przyszedł; jezioro burzyło się od silnego wichru. Gdy upłynęli około dwudziestu pięciu lub trzydziestu stadiów, ujrzeli Jezusa kroczącego po jeziorze i zbliżającego się do łodzi. I przestraszyli się. On zaś rzekł do nich: "To Ja jestem, nie bójcie się". Chcieli Go zabrać do łodzi, ale łódź znalazła się natychmiast przy brzegu, do którego zdążali.
.................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 14 Kwiecień 2018, 05:50   

(J 6, 16-21)
Po rozmnożeniu chlebów, o zmierzchu uczniowie Jezusa zeszli nad jezioro i wsiadłszy do łodzi, zaczęli się przeprawiać przez nie do Kafarnaum. Nastały już ciemności, a Jezus jeszcze do nich nie przyszedł; jezioro burzyło się od silnego wichru. Gdy upłynęli około dwudziestu pięciu lub trzydziestu stadiów, ujrzeli Jezusa kroczącego po jeziorze i zbliżającego się do łodzi. I przestraszyli się. On zaś rzekł do nich: "To Ja jestem, nie bójcie się". Chcieli Go zabrać do łodzi, ale łódź znalazła się natychmiast przy brzegu, do którego zdążali.

Symfonia z ptasich glosów zlozona- trwa juz od godziny, od mojej z Radiem, nocnej Modlitwy Różańcowej... a teraz - podczas ukladania komentarza do Słowa Bożego z akompaniamentem tej przecudnej muzyki, doplywajacej zza okna...
Nie dziwie się Uczniom, ze przestraszyl ich widok Jezusa, krocząego ku nim po wzburzonym jeziorze...Ja bym sie też chyba przestraszyła...Kilka razy w życiu widziałam Pana Jezusa we śnie, a wlasciwie - w półśnie, na pograniczu jawy z cudowną nadzwyczajnoscią...Takie "wyróżniene" ma znaczenie, myślę, tylko dla mnie...(ptaki za oknem, nadal cudnie mi towarzysza w tych - tak bardzo, moze nawet - za bardzo, osobistych wynurzeniach...).
Powoli mija noc...drobny deszcz...Ile jeszcze jaśniejących świtów przede mną?...

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 14 Kwiecień 2018, 06:36   

„Po rozmnożeniu chlebów, o zmierzchu uczniowie Jezusa zeszli nad jezioro i wsiadłszy do łodzi, zaczęli się przeprawiać przez nie do Kafarnaum”. Przejscie paschalne posiada dwa zasadnicze elementy : przejscie przez Morze Czerwone i przejscie przez pustynie, na ktorej Izraelici byli karmieni „chlebem z nieba”. Jezus jak Mojzesz, panuje nad zywiolem wodnym i Jego nadzwyczajna wladza przekracza ich wyobrazenia o tym Kim On rzeczywiscie JEST.

Kryzys we wspolnocie był czymś pozytywnym, gdyż pozwolil sie jej zreformowac, przyjmujac nowe rozwiazania, pozwalające jej lepiej funkcjonowac. Przy okazji jasniej okreslono zasade pelnienia sluzby przez aposotolow : „oddać się wyłącznie modlitwie i posłudze słowa".

Oczy Pana zwrócone na bogobojnych,
na tych, którzy oczekują Jego łaski,
aby ocalił ich życie od śmierci
i żywił ich w czasie głodu.

Niech nas blogoslawi Bóg Wszechmogący, Ojciec i Syn i Duch Święty

dbb

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 14 Kwiecień 2018, 22:26   

Boze, okaż swą łaskę ufającym Tobie.

Odpowiedz do tematu