Czwartek, 03 stycznia 2019
Wspomnienie dowolne św. Genowefy, dziewicy
(1 J 2,29-3,6)
Najmilsi: Jeżeli wiecie, że Bóg jest sprawiedliwy, to uznajcie również, że każdy, kto postępuje sprawiedliwie, pochodzi od Niego. Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. Świat zaś dlatego nas nie zna, że nie poznał Jego. Umiłowani, obecnie jesteśmy dziećmi Bożymi, ale jeszcze się nie ujawniło, czym będziemy. Wiecie, że gdy się objawi, będziemy do Niego podobni, bo ujrzymy Go takim, jakim jest. Każdy zaś, kto pokłada w Nim nadzieję, uświęca się, podobnie jak On jest święty. Każdy, kto grzeszy, dopuszcza się bezprawia, ponieważ grzech jest bezprawiem. Wiecie, że On się objawi po to, aby zgładzić grzechy, w Nim zaś nie ma grzechu. Każdy, kto trwa w Nim, nie grzeszy, żaden zaś z tych, którzy grzeszą, nie widział Go ani Go nie poznał.
(Ps 98,1,3cd-4,5-6)
REFREN: Ziemia ujrzała swego Zbawiciela
Śpiewajcie Panu pieśń nową,
albowiem uczynił cuda.
Zwycięstwo Mu zgotowała Jego prawica
i święte ramię Jego.
Ujrzały wszystkie krańce ziemi
zbawienie Boga naszego.
Wołaj z radości na cześć Pana, cała ziemio,
cieszcie się, weselcie i grajcie.
Śpiewajcie Panu przy wtórze cytry,
przy wtórze cytry i przy dźwięku harfy.
Przy trąbach i przy dźwięku rogu,
na oczach Pana i Króla się radujcie.
Aklamacja (J 1,14.12)
Słowo stało się ciałem i mieszkało między nami. Wszystkim, którzy je przyjęli, dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi.
(J 1,29-34)
Nazajutrz Jan zobaczył Jezusa, nadchodzącego ku niemu, i rzekł: „Oto Baranek Boży, który gładzi grzech świata. To jest Ten, o którym powiedziałem: "Po mnie przyjdzie mąż, który mnie przewyższył godnością, gdyż był wcześniej ode mnie". Ja Go przedtem nie znałem, ale przyszedłem chrzcić wodą w tym celu, aby On się objawił Izraelowi". Jan dał takie świadectwo: "Ujrzałem Ducha, który jak gołębica zstępował z nieba i spoczął na Nim. Ja Go przedtem nie znałem, ale Ten, który mnie posłał, abym chrzcił wodą, powiedział do mnie: "Ten, nad którym ujrzysz Ducha zstępującego i spoczywającego nad Nim, jest Tym, który chrzci Duchem Świętym". Ja to ujrzałem i daję świadectwo, że On jest Synem Bożym”.
..................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
(1 J 2,29-3,6)
...Umiłowani, obecnie jesteśmy dziećmi Bożymi, ale jeszcze się nie ujawniło, czym będziemy. Wiecie, że gdy się objawi, będziemy do Niego podobni, bo ujrzymy Go takim, jakim jest. Każdy zaś, kto pokłada w Nim nadzieję, uświęca się, podobnie jak On jest święty...
Dlaczego nie krzyczymy, nie tanczymy z radosci na taką wiadomość, na taką obietnicę?...
(J 1,29-34)
...Jan dał takie świadectwo: "Ujrzałem Ducha, który jak gołębica zstępował z nieba i spoczął na Nim. Ja Go przedtem nie znałem, ale Ten, który mnie posłał, abym chrzcił wodą, powiedział do mnie: "Ten, nad którym ujrzysz Ducha zstępującego i spoczywającego nad Nim, jest Tym, który chrzci Duchem Świętym". Ja to ujrzałem i daję świadectwo, że On jest Synem Bożym”.
...być gotowym na oddanie za TĘ PRAWDĘ swojego życia...na świadectwo...jak Jan...
Śnilo mi sie w Noworoczną Noc, że siedze w jakiejs poczekalni, na jasnym korytarzu, obok mojej, zmarlej niedawno, kolezanki Bozenki - ateistki (tak ona sama siebie okreslala)...Ona trzyma w reku Pismo sw. i umawiamy sie,ze bede ją zapoznawac z Ewangelia...
Dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych...(Bożenka była nieochrzczona)...Powierzam Twemu Miłosierdziu, Panie Boze, wszystkich teraz umierajacych i moją zmarła koleżankę...
Aklamacja (J 1,14.12)
Słowo stało się ciałem i mieszkało między nami. Wszystkim, którzy je przyjęli, dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi.
Ostatnio zmieniony przez ZoRo 3 StyczeĹ 2019, 11:56, w caĹoĹci zmieniany 1 raz
Jezus Chrystus jest centrum stworzenia, historii i naszego życia osobistego. On jest kluczem do zrozumienia sensu życia i jego pelnej realizacji. Kto ma w Nim nadzieje ten się uświęca. W Nim jest zwyciestwo nad grzechem i w Nim i przez Niego świat staje sie Nowy.
Ujrzały wszystkie krańce ziemi
zbawienie Boga naszego.
Wołaj z radości na cześć Pana, cała ziemio,
cieszcie się, weselcie i grajcie.
Jezus jest Synem Bozym. On jest “Barankiem ktory gladzi grzech świata”. Nieustannie gladzi ten grzech, tak jak nieustannie grzech na czlowieka oddzialuje i ciagle jemu zagraża, az definitywnie zostanie pokonany, a czlowiek bedzie przebostwiony dzieki dzialaniu w nim Ducha Swietego
Niech nas błogosławi Bóg Wszechmogący, Ojciec i Syn i Duch Święty
z miesiecznika „w drodze” 1/2017(521)
Mariusz Rosik- biblista :
... możliwe, ze Bóg obdarzy zbawieniem tych, którzy żyją pograzeni w grzechu z dala od Niego, nie z powodu ich wiary, ale ze względu na miłość, którą otaczają ich najbliżsi.
...
Paweł Apostoł przekonuje przestraszonego strażnika więzienia: „Uwierz w Pana Jezusa (...) , a zbawisz się ty i twoja rodzina” (Dz 16,31)
...
Jeśli miłość jednego człowieka do drugiego może wyjednać mu zbawienie, to cóż dopiero wszechogarniające miłosierdzie Boga, nieskończenie większe niż każdy ludzki akt miłości.
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum