Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wtorek - Czytania i Błogosławieństwo - 18sierpnia 2020
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cay wiat
Wysłany: 17 Sierpień 2020, 18:41   Wtorek - Czytania i Błogosławieństwo - 18sierpnia 2020

Wtorek, 18 sierpnia 2020
Wtorek XX tygodnia zwykłego

(Ez 28, 1-10)
Pan skierował do mnie te słowa: "Synu człowieczy, powiedz władcy Tyru: Tak mówi Pan Bóg: Ponieważ serce twoje stało się wyniosłe, powiedziałeś: Ja jestem Bogiem, ja zasiadam na Boskiej stolicy, w sercu mórz – a przecież ty jesteś tylko człowiekiem, a nie Bogiem, i rozum chciałeś mieć równy rozumowi Bożemu. Oto jesteś mądrzejszy od Daniela, żadna tajemnica nie jest ukryta przed tobą. Dzięki swej przezorności i sprytowi zdobyłeś sobie majątek i nagromadziłeś złota i srebra w swoich skarbcach. Dzięki swojej wielkiej przezorności, dzięki swoim zdolnościom kupieckim pomnożyłeś swoje majętności, a serce twoje stało się wyniosłe z powodu twego majątku. Dlatego tak mówi Pan Bóg: Ponieważ rozum chciałeś mieć równy rozumowi Bożemu, oto dlatego sprowadzam na ciebie cudzoziemców – najsroższych spośród narodów. Oni dobędą mieczy przeciwko urokowi twojej mądrości i zbezczeszczą twój blask. Zepchną cię do dołu, i umrzesz śmiercią nagłą w sercu mórz. Czy będziesz jeszcze mówił: Ja jestem Bogiem – w obliczu swoich oprawców? Przecież będziesz tylko człowiekiem, a nie Bogiem w ręku tego, który cię będzie zabijał. Umrzesz śmiercią nieobrzezanych z ręki cudzoziemców, ponieważ Ja to postanowiłem" – mówi Pan Bóg.

(Pwt 32, 26-27b. 27c-28. 30. 35c-36b)
REFREN: Ja, Pan, zabijam i Ja sam ożywiam

Rzekłem: «Ja ich wytracę
wygubię ich pamięć u ludzi".
Ale się bałem drwiny wroga,
że przeciwnicy ich będą się łudzić.

Będą się łudzić, mówiąc: "Nasza ręka przemożna,
a nie Pan uczynił to wszystko".
Gdyż jest to plemię niemądre
i niemające rozwagi.

Jak może jeden odpędzać tysiące,
a dwóch odpierać dziesięć tysięcy?
Dlatego że ich sprzedała ich Skała,
że Pan na łup ich wydał.

Nadchodzi bowiem dzień klęski,
los ich gotowy, już blisko.
Bo Pan swój naród obroni,
litość okaże swym sługom.

Aklamacja (Kor 8, 9)
Jezus Chrystus, będąc bogatym, dla was stał się ubogim, aby was ubóstwem swoim ubogacić.

(Mt 19, 23-30)
Jezus powiedział do swoich uczniów: "Zaprawdę, powiadam wam: Bogatemu trudno będzie wejść do królestwa niebieskiego. Jeszcze raz wam powiadam: Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść do królestwa niebieskiego". Gdy uczniowie to usłyszeli, bardzo się przerazili i pytali: "Któż więc może być zbawiony?" Jezus spojrzał na nich i rzekł: "U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe". Wtedy Piotr rzekł do Niego: "Oto my opuściliśmy wszystko i poszliśmy za Tobą, cóż więc otrzymamy?" Jezus zaś rzekł do nich: "Zaprawdę, powiadam wam: Przy odrodzeniu, gdy Syn Człowieczy zasiądzie na swym tronie chwały, wy, którzy poszliście za Mną, zasiądziecie również na dwunastu tronach, aby sądzić dwanaście szczepów Izraela. I każdy, kto dla mego imienia opuści dom, braci, siostry, ojca, matkę, dzieci lub pole, stokroć tyle otrzyma i życie wieczne posiądzie na własność. Wielu zaś pierwszych będzie ostatnimi, a ostatnich pierwszymi".
....................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 18 Sierpień 2020, 05:53   

(Mt 19, 23-30)
...bardzo się przerazili i pytali: "Któż więc może być zbawiony?" Jezus spojrzał na nich i rzekł: "U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe"...

Wielu na ziemi nie wierzy w Niebo...Gdy słucham bicia serca...gdy patrze na ksiezyc i gwiazdy, ktore ON utwierdzil...nie mam watpliwosci, że mój i nasz Bóg stworzyłby Niebo, nawet dla mnie jednej, gdyby tego do tej pory nie uczynił...

Bogata Bogiem...bogata u - Bóstwem Jezusowym...

(Kor 8, 9)
Jezus Chrystus, będąc bogatym, dla was stał się ubogim, aby was ubóstwem swoim ubogacić

...jestem, bo JESTEŚ...Całym sercem, umysłem, całą sobą - DZIĘKUJĘ, Boże Ojcze Wszechmogący! Boże - Miłości Wszechobecna!

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 18 Sierpień 2020, 12:02   

Przejście przez ucho igielne

Każdy z nas ma wielbłąda w swoim sercu. Każdy go odziedziczył po swoich rodzicach, tradycji, kulturze i każdy zabiega o to aby pomnożyć dobro którego jest dziedzicem. Wszyscy zazdrośnie patrzą na tego kto posiada duże stado wielbłądów i marzą o tym aby mieć takiego samego mercedesa albo BMW jak on i taką samą albo jeszcze lepszą willę.
Właściciel wielbłąda, a wiec każdy z nas, jest na ogół pobożnym człowiekiem, zupełnie jak apostołowie Jezusa. Dba on o swoje zwierzę, karmi je i dogląda i udaje się z nim do pracy aby mnożyć majątek. W rezultacie, w domu bywa on rzadko, a kiedy w nim jest to zajmuje się przygotowaniami do następnej pracy, tym bardziej, że powiększyło się jego stado wielbłądów, ale powiększyła się również skala kłopotów z którymi ma teraz do czynienia. Jedyną pociechą dla niego są teraz najczęściej zazdrosne spojrzenia ludzi, chylących głowy przed jego bogactwem.
Niestety, w tych warunkach nie ma czasu dla rodziny i nie ma czasu na to aby pobyc trochę sam na sam z Bogiem, w spokoju Go posłuchać i z Nim porozmawiać. Kończy się zwykle na wypowiedzianych w pośpiechu prośbach o błogosławieństwo w interesach i na złożonych w tym celu ofiarach.
Właścicieli wielbłądów, takich jak my, przerażają zatem słowa Jezusa, które przeraziły Jego apostołów, wołających do Niego: "Któż więc może być zbawiony?" Chodziło o to, że Chrystus powiedział, że bogactwo stanowi przeszkodę w osiągnięciu Krolestwa Bozego i że nie może się dostać do niego nikt kto ma w sercu wielbłąda. Jezus nie wycofał się jednak ze swojego stwierdzenia, dodał tylko, że to czego nie może dokonać człowiek, mocen jest uczynić wszechmocny i miłosierny Bóg.
My też, zupełnie jak apostołowie powinniśmy zrozumieć, że cudu przejścia do Królestwa Bożego możemy dokonac tylko „przez Chrystusa, z Chrystusem i w Chrystusie”. Innej możliwości nie ma, bo On jest jedynym Zbawicielem. Szczęśliwy kto potrafi Mu zawierzyć i pójść za Nim jak apostołowie. Szczęśliwy który czyni to z wiarą i miłością, bo tylko w ten sposób nabierze zbawczego dystansu do swoich wielbłądów, uwalniając się od nich, to znaczy uwalniając swoje serce od chorej świadomości egoistycznego świata.
W ten sposób sprawdzi się w nim proroctwo bycia Człowiekiem Nowym, w Nowym Swiecie, czyli bycia świadkiem radości i piękna Królestwa Bożego. (Mt 19, 23-30)

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 18 Sierpień 2020, 12:04   

Pycha jest chorobą serca ludzkiego, wiodącą go do śmierci. Czlowiek dotknięty tą chorobą zatraca zarówno poczucie szacunku do Boga, jak i zdolność do szczerej przyjaźni z drugim człowiekiem. Pycha kończy się piekłem umierania w poczuciu zdrady i osamotnienia. (Ez 28, 1-10)

Niech nas błogosławi Bóg Wszechmogący, Ojciec i Syn i Duch Święty

mwisniewski

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 18 Sierpień 2020, 12:28   

"Któż więc może być zbawiony?"

Pozostaje nam z drżeniem serca powtarzać za setnikiem:
nie jestem godzien, ale jedno Twoje słowo...

Z Panem Bogiem

Michał

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 18 Sierpień 2020, 13:04   

"U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe"
dla tych którzy umieją kochać .

Cytat z "Dzienniczka" nr 587:

W pewnej chwili nagle ujrzałam Pana Jezusa w majestacie wielkim, który mi powiedział te słowa: Córko Moja, jeżeli chcesz, stworzę w tej chwili nowy świat piękniejszy od tego, a resztę dni w nim przeżyjesz. - Odpowiedziałam: Nie chcę żadnych światów, ja pragnę Ciebie, Jezu, pragnę Cię kochać taką miłością, jaką Ty mnie kochasz, o jedno Cię błagam: uczyń serce moje zdolne [do] kochania Ciebie. (53) Dziwi mnie to bardzo, Jezu mój, że dajesz mi takie pytanie, bo i cóż mi po tych światach, chociażbyś mi ich dał tysiąc, cóż mi po nich? Ty wiesz, Jezu, dobrze, że serce moje kona z tęsknoty za Tobą; wszystko, co jest poza Tobą, niczym jest dla mnie. W tej chwili nic już nie widziałam, ale jakaś moc ogarnęła duszę moją i dziwny ogień zapalił się w sercu moim, i weszłam jakoby w rodzaj konania za Nim. - Wtem usłyszałam te słowa: Z żadną duszą nie łączę się tak ściśle i w ten sposób, jako z tobą, a to dla głębokiej pokory i ognistej miłości, jaką masz ku Mnie.

Odpowiedz do tematu