Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 29.04.2021
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 28 Kwiecień 2021, 20:38   Czytania 29.04.2021

Czwartek 29.04.2021

Pierwsze czytanie (1 J 1, 5 – 2, 2)

Najmilsi:

Nowina, którą usłyszeliśmy od Niego i którą wam głosimy, jest taka: Bóg jest światłością, a nie ma w Nim żadnej ciemności. Jeżeli mówimy, że mamy z Nim współuczestnictwo, a chodzimy w ciemności, kłamiemy i nie postępujemy zgodnie z prawdą. Jeżeli zaś chodzimy w światłości, tak jak On sam trwa w światłości, wtedy mamy jedni z drugimi współuczestnictwo, a krew Jezusa, Syna Jego, oczyszcza nas z wszelkiego grzechu.

Jeśli mówimy, że nie mamy grzechu, to samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy. Jeżeli wyznajemy nasze grzechy, Bóg jako wierny i sprawiedliwy odpuści je nam i oczyści nas z wszelkiej nieprawości. Jeśli mówimy, że nie zgrzeszyliśmy, czynimy Go kłamcą i nie ma w nas Jego nauki.

Dzieci moje, piszę wam to dlatego, żebyście nie grzeszyli. Jeśliby nawet ktoś zgrzeszył, mamy Rzecznika wobec Ojca, Jezusa Chrystusa sprawiedliwego. On bowiem jest ofiarą przebłagalną za nasze grzechy i nie tylko za nasze, lecz również za grzechy całego świata.

Psalm (Ps 103, 1-2. 3-4. 8-9. 13-14. 17-18 (R.: por. 1a))

Błogosław, duszo moja, Pana, *
i wszystko, co jest we mnie, święte imię Jego.
Błogosław, duszo moja, Pana, *
i nie zapominaj o wszystkich Jego dobrodziejstwach.

Chwal i błogosław, duszo moja, Pana

On odpuszcza wszystkie twoje winy *
i leczy wszystkie choroby,
On twoje życie ratuje od zguby, *
obdarza cię łaską i zmiłowaniem.

Miłosierny jest Pan i łaskawy, *
nieskory do gniewu i bardzo cierpliwy.
Nie zapamiętuje się w sporze, *
nie płonie gniewem na wieki.

Jak ojciec lituje się nad dziećmi, *
tak Pan się lituje nad tymi, którzy się Go boją.
Wie On, z czegośmy powstali, *
pamięta, że jesteśmy prochem.

Łaska zaś Boga jest wieczna dla Jego wyznawców, *
a Jego sprawiedliwość nad ich potomstwem,
nad wszystkimi, którzy strzegą Jego przymierza *
i pamiętają, by spełniać Jego przykazania.

Aklamacja (por. Mt 11, 25)

Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi,
że tajemnice królestwa objawiłeś prostaczkom.

Alleluja, alleluja, alleluja

Ewangelia (Mt 11, 25-30)

W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: «Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie.

Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawić.

Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię.

Weźcie moje jarzmo na siebie i uczcie się ode Mnie, bo jestem cichy i pokorny sercem, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych. Albowiem jarzmo moje jest słodkie, a moje brzemię lekkie».

Zolnierze

Wysłany: 29 Kwiecień 2021, 12:42   Komentarz Abuny Zygmunta

Prawda każdego człowieka
(Mt 11, 25-30)
Co za paradoks (!)„mądrzy i roztropni” znajdują się poza sferą prawdziwego rozumienia tego co w życiu człowieka jest najważniejsze i co decyduje o ludzkim szczęściu!
Szczytem zaś obrazy dla świata w którym żyjemy jest to, że Bóg celowo postępuje w ten sposób, to znaczy „zakrywa” to co najistotniejsze dla człowieka przed „mądrymi i roztropnymi” i do tego jeszcze czyni to z „upodobaniem”!
Oczywiście, za tym kryje się Boża mądrość, bowiem ci którzy mają Jego upodobanie, a więc tacy którzy zachowują w sobie prostotę serca, wolni są od krępującej swobodę ludzkiego ducha wymogów poprawności kulturowej, politycznej, partyjnej, towarzyskiej …
Celebryci natomiast muszą zabiegać o swoje kariery, muszą ciągle dbać o podtrzymywanie swojej popularności i dlatego muszą często iść na kompromisy z tymi od których zależą ich publiczne występy i medialna oraz społeczna widzialność ich osoby. Płacą za to nieraz odstępstwami od prawdy i od uczciwości.
Ludzie o sercach pełnych prostoty natomiast, otrzymują od Boga łaskę poznania autentycznej prawdy, takiej która człowieka rzeczywiście krzepi („Ja was pokrzepię”) i uszczęśliwia („znajdziecie ukojenie dla dusz waszych”). Dzięki temu, ich życie zyskuje głębię i piękno Bożego pokoju: ” jarzmo moje jest słodkie, a moje brzemię lekkie” .
Dostępują właśnie oni rzeczywistego życiowego spełnienia – osiągając upragnioną Pełnię Życia - do której Bóg wzywa każdego człowieka, poprzez odkrycie prawdy naszego wspólnego człowieczeństwa.

Zolnierze

Wysłany: 29 Kwiecień 2021, 14:06   

Dzieci moje, piszę wam to dlatego, żebyście nie grzeszyli. Jeśliby nawet ktoś zgrzeszył, mamy Rzecznika wobec Ojca, Jezusa Chrystusa sprawiedliwego. On bowiem jest ofiarą przebłagalną za nasze grzechy i nie tylko za nasze, lecz również za grzechy całego świata.

My chrześcijanie mamy sakrament pokuty. W tym sakramęcie Jezus Chrystus oczyszcza nasze wnętrze z grzechów. Korzystajmy z tej łaski Bożej.

Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawić.

Prosmy Jezusa aby nam obiawił poznanie w głębi serca Boga Ojca.
Z Panem Bogiem.

dbs

Miejscowosc: W-wa
Wysłany: 29 Kwiecień 2021, 19:07   

"Jeśliby nawet ktoś zgrzeszył, mamy Rzecznika wobec Ojca, Jezusa Chrystusa sprawiedliwego." J1.

Pocieszenie.

Odpowiedz do tematu