Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 25.09.2021
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 24 Wrzesień 2021, 22:08   Czytania 25.09.2021

Sobota, 25 września 2021

Sobota XXV tydzień zwykły

Czytanie pierwsze
(Za 2,5-9.14-15a)
Podniósłszy oczy patrzyłem. I oto zobaczyłem człowieka ze sznurem mierniczym w ręku. Zapytałem go: "Dokąd idziesz? A on rzekł: "Chcę przemierzyć Jerozolimę, aby poznać jej długość i szerokość". I wystąpił anioł, który do mnie mówił, a przed nim stanął inny anioł, któremu on nakazał: "Śpiesz i powiedz temu młodzieńcowi: "Jerozolima pozostanie bez murów, gdyż tak wiele ludzi i zwierząt w niej będzie". "Ja będę dokoła niej murem ognistym, mówi Pan, a chwała moja zamieszka pośród niej". "Ciesz się i raduj, Córo Syjonu, bo już idę i zamieszkam pośród ciebie, mówi Pan. Wówczas liczne narody przyznają się do Pana i będą ludem Jego, i zamieszkają pośród ciebie".

Psalm
(Jr 31,10.11-12ab.13)
REFREN: Pan nas obroni, jak pasterz swe owce

Słuchajcie, narody, słowa Pana,
goście na dalekich wyspach, mówiąc:
"Ten, co rozproszył Izraela, zgromadzi go
i będzie czuwał nad nim jak pasterz nad swą trzodą".

Pan bowiem uwolni Jakuba,
wybawi go z ręki silniejszego od niego.
Przyjdą i będą wykrzykiwać radośnie na wyżynie Syjonu
i rozradują się błogosławieństwem Pana.

Wtedy ogarnie dziewicę radość wśród tańca
i młodzieńcy cieszyć się będą ze starcami.
Zamienię bowiem ich smutek w radość,
pocieszę ich i rozweselę po ich troskach.

Aklamacja
Aklamacja (2 Tm 1,10b)
Nasz Zbawiciel Jezus Chrystus śmierć zwyciężył, a na życie rzucił światło przez Ewangelię.

Ewangelia
(Łk 9,43b-45)
Gdy wszyscy pełni byli podziwu dla wszystkich czynów Jezusa, On powiedział do swoich uczniów: "Weźcie wy sobie dobrze do serca te właśnie słowa: Syn Człowieczy będzie wydany w ręce ludzi". Lecz oni nie rozumieli tego powiedzenia; było ono zakryte przed nimi, tak że go nie pojęli, a bali się zapytać Go o nie.

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 25 Wrzesień 2021, 06:23   

Jezus w tym momencie podziwiany za swe czyny za chwile będzie w rękach złoczyńców.
Gdzie wtedy będą ci, którzy Go podziwiali?

Ze strachu przed złem boimy się opowiedzieć za prawda.
Dzis ona nas szczególnie potrzebuje.

Pan nas obroni, jak pasterz swe owce

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 25 Wrzesień 2021, 08:39   

Jak wielki jest kontrast pomiędzy obserwacją: „wszyscy pełni byli podziwu dla wszystkich czynów Jezusa” oraz tym jak Jezus na to zareagował: „Syn Człowieczy będzie wydany w ręce ludzi”. Chodzi oczywiście o krzyż – centralne misterium naszej wiary i „ciasna bramę” przez którą się wchodzi do Królestwa Bożego. Chrystus go nie ukrywa bynajmniej aby nie stracić popularności, ale wprost o nim mówi, oraz przestrzega, że jest droga bardziej atrakcyjna - szeroka i wygodna – która świat propaguje, posługując się również insygniami religijnymi i mając do tego swój kler i swoja hierarchię, droga która prowadzi do zguby . (Łk 9,43b-45)

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 25 Wrzesień 2021, 08:41   

Każde proroctwo Starego Testamentu umieścić należy, jeśli chce się je zrozumieć, w kontekście i w perspektywie mesjańskiej, a więc w perspektywie Jezusa Chrystusa i Kościoła. Ilez daje radości to co dzisiaj czytamy na Mszy św.: „Ciesz się i raduj, Córo Syjonu, bo już idę i zamieszkam pośród ciebie, mówi Pan. Wówczas liczne narody przyznają się do Pana i będą ludem Jego, i zamieszkają pośród ciebie”.
Albo jeszcze jeden cytat czytany dzisiaj, w dobie kryzysu i zamieszania w Kosciele: „Ja będę dokoła niej murem ognistym, mówi Pan, a chwała moja zamieszka pośród niej”. Czy nie przypomina to słów Chrystusa o „opoce” na której jest zbudowany Kosciół, oraz o tym, że jest z nami „przez wszystkie dni, aż do skończenia świata” ? (Za 2,5-9.14-15a)

rozradują się błogosławieństwem Pana
Zamienię bowiem ich smutek w radość,
pocieszę ich i rozweselę po ich troskach
(Z Jr 31)

Odpowiedz do tematu