Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 23.12.2021
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 22 Grudzień 2021, 23:57   Czytania 23.12.2021

Czwartek, 23 grudnia 2021

Czwartek IV tygodnia adwentu

Czytanie pierwsze
(Ml 3, 1-4. 23-24)
Tak mówi Pan Bóg: "Oto Ja wyślę anioła mego, aby przygotował drogę przede Mną, a potem nagle przybędzie do swej świątyni Pan, którego wy oczekujecie, i Anioł Przymierza, którego pragniecie. Oto nadejdzie, mówi Pan Zastępów. Ale kto przetrwa dzień Jego nadejścia i kto się ostoi, gdy On się ukaże? Albowiem On jest jak ogień złotnika i jak ług farbiarzy. Usiądzie więc, jakby miał przetapiać i oczyszczać srebro, i oczyści synów Lewiego, i przecedzi ich jak złoto i srebro, a wtedy będą składać Panu ofiary sprawiedliwe. Wtedy będzie miła Panu ofiara Judy i Jeruzalem jak za minionych dni i pradawnych lat. Oto Ja poślę wam proroka Eliasza przed nadejściem dnia Pańskiego, dnia wielkiego i strasznego. I skłoni on serca ojców ku synom, a serca synów ku ich ojcom, abym nie przyszedł i nie poraził ziemi klątwą".

Psalm
(Ps 25 (24), 4-5. 8-9. 10 i 14)
REFREN: Podnieście głowy, bo Zbawca nadchodzi

Daj mi poznać Twoje drogi, Panie,
naucz mnie chodzić Twoimi ścieżkami.
Prowadź mnie w prawdzie według swych pouczeń,
Boże i Zbawco, w Tobie mam nadzieję.

Dobry jest Pan i łaskawy,
dlatego wskazuje drogę grzesznikom.
Pomaga pokornym czynić dobrze,
uczy ubogich dróg swoich.

Wszystkie ścieżki Pana są pewne i pełne łaski
dla strzegących Jego praw i przymierza.
Bóg powierza swe zamiary swoim czcicielom
i objawia im swoje przymierze.

Aklamacja
Aklamacja
Królu narodów, Kamieniu węgielny Kościoła, przyjdź i zbaw człowieka, którego z mułu utworzyłeś.

Ewangelia
(Łk 1, 57-66)
Dla Elżbiety nadszedł czas rozwiązania i urodziła syna. Gdy jej sąsiedzi i krewni usłyszeli, że Pan okazał jej tak wielkie miłosierdzie, cieszyli się z nią razem. Ósmego dnia przyszli, aby obrzezać dziecię, i chcieli mu dać imię ojca jego, Zachariasza. Ale matka jego odpowiedziała: "Nie, natomiast ma otrzymać imię Jan". Odrzekli jej: "Nie ma nikogo w twoim rodzie, kto by nosił to imię". Pytali więc na migi jego ojca, jak by chciał go nazwać. On zażądał tabliczki i napisał: "Jan będzie mu na imię". I zdumieli się wszyscy. A natychmiast otworzyły się jego usta i rozwiązał się jego język, i mówił, błogosławiąc Boga. Wtedy strach padł na wszystkich ich sąsiadów. W całej górskiej krainie Judei rozpowiadano o tym wszystkim, co się zdarzyło. A wszyscy, którzy o tym słyszeli, brali to sobie do serca i pytali: "Kimże będzie to dziecię?" Bo istotnie ręka Pańska była z nim.

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 23 Grudzień 2021, 10:03   

Maryja była pomocna Elżbiecie ostatnie trzy miesiące jej oczekiwania na syna.
I tak jak powinno być, Jan przyszedł na świat w zdumieniu i szczęściu rodziny.
Jaki surowy Bóg jest dla siebie. 150 km w nierównym terenie to jakies dwa miesiące,
nawet jezeli na osiołku. W konsekwencji Jezus przyjdzie na świat w szopie, z daleka od swojego domu.
Zeby każdy z nas mógł do Niego podejść.
Idźmy za pastuszkami.

Podnieście głowy, bo Zbawca nadchodzi

Daj mi poznać Twoje drogi, Panie,
naucz mnie chodzić Twoimi ścieżkami.
Prowadź mnie w prawdzie według swych pouczeń,
Boże i Zbawco, w Tobie mam nadzieję.

Marianna Jundi
Żołnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 23 Grudzień 2021, 11:02   

"Jan będzie mu na imię". I zdumieli się wszyscy. A natychmiast otworzyły się jego usta i rozwiązał się jego język, i mówił, błogosławiąc Boga. 
Cóż Zachariasz zachwiał się w wierze ale wypełnił wolę Boga nadając imię dziecku swemu Jan i odzyskał mowę. Niezbadane są wyroki Boga i w naszym życiu naszego Niedowiarstwa.
Z PANEM BOGIEM

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 23 Grudzień 2021, 11:22   

Anioł Przymierza przybędzie, przed przyjściem na ziemię Pana Boga Zastępów i prowadzić będzie misję pojednania, aby „skłonić serca ojców ku synom, a serca synów ku ich ojcom”. Pojednanie jest jedynym sposobem rzeczywistego oczyszczenia sumienia i uniknięcia wielkiej humanitarnej katastrofy (Ml 3, 1-4. 23-24)

Przyjście Boga na ziemię, zakończy historię stworzenia i rozpocznie się czas wiecznego teraz, wiecznej paruzji, czyli Pełni Życia. Przygotowaniem tego będzie pojawienie się i misja Syna Bożego, „Pana, którego oczekujemy i Anioła Przymierza, którego pragniemy”, który „Usiądzie, jakby miał przetapiać i oczyszczać srebro, i oczyści synów Lewiego, i przecedzi ich jak złoto i srebro, a wtedy będą składać Panu ofiary sprawiedliwe”. Będzie to czas ustanowienia Kościoła i sprawowania Eucharystii. Potem jeszcze pojawi się „prorok Eliasz, przed nadejściem dnia Pańskiego,” który „skłoni serca ojców ku synom, a serca synów ku ich ojcom” aby gdy przyjdzie „nie poraził ziemi klątwą”. Jesteśmy częścią tej historii. Czy nie czujesz tego, że jesteś wezwany do uczestniczenia w misji proroka Eliasza ? (Ml 3, 1-4. 23-24)

Bóg powierza swe zamiary swoim czcicielom
i objawia im swoje przymierze. (Z Ps 25)

Odpowiedz do tematu