Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 10.02.2022
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 10 Luty 2022, 07:40   Czytania 10.02.2022

Czwartek, 10 lutego 2022. Patron dnia: Święta Scholastyka

Czwartek V tydzień zwykły

Czytanie pierwsze
(1 Krl 11, 4-13)
Kiedy Salomon się zestarzał, żony zwróciły jego serce ku cudzym bogom i wskutek tego serce jego nie pozostało tak szczere wobec Pana, Boga jego, jak serce jego ojca, Dawida. Zaczął bowiem czcić Asztartę, boginię Sydończyków, oraz Milkoma, ohydę Ammonitów. Salomon dopuścił się więc tego, co jest złe w oczach Pana, i nie okazał pełnego posłuszeństwa Panu, jak Dawid, jego ojciec. Salomon zbudował również posąg Kemoszowi, bożkowi moabskiemu, na górze naprzeciw Jerozolimy oraz Milkomowi, ohydzie Ammonitów. Tak samo uczynił wszystkim swoim żonom obcej narodowości, palącym kadzidła i składającym ofiary swoim bogom. Pan rozgniewał się więc na Salomona za to, że jego serce odwróciło się od Pana, Boga izraelskiego. Dwukrotnie mu się ukazał i zabraniał mu czcić cudzych bogów, ale on nie zachowywał tego, co Pan mu nakazał. Wtedy Pan rzekł Salomonowi: "Wobec tego, że tak postąpiłeś i nie zachowałeś mego przymierza oraz moich praw, które ci dałem, nieodwołalnie wyrwę ci królestwo i dam twojemu słudze. Choć nie uczynię tego za twego życia ze względu na twego ojca, Dawida, to wyrwę je z ręki twego syna. Jednak nie wyrwę całego królestwa. Dam twojemu synowi jedno pokolenie ze względu na Dawida, mego sługę, i ze względu na Jeruzalem, które wybrałem".

Psalm
(Ps 106 (105), 3-4. 35-36. 37 i 40)
REFREN: Pamiętaj o nas i przyjdź nam z pomocą

Szczęśliwi, którzy strzegą przykazań
i sprawiedliwie postępują w każdym czasie.
Pamiętaj o nas, Panie,
gdyż upodobałeś sobie w Twym ludzie,
przyjdź nam z pomocą.

Ojcowie nasi zmieszali się z poganami
i uczyli się postępować jak oni.
Poczęli czcić ich bałwany,
które stały się dla nich pułapką.

Składali w ofierze swych synów
i swoje córki złym duchom.
Gniew Pana zapłonął przeciw Jego ludowi,
aż poczuł wstręt do własnego dziedzictwa.

Aklamacja
Aklamacja (Jk 1, 21bc)
Przyjmijcie w duchu łagodności zaszczepione w was słowo, które ma moc zbawić dusze wasze.

Ewangelia
(Mk 7, 24-30)
Jezus udał się w okolice Tyru i Sydonu. Wstąpił do pewnego domu i chciał, żeby nikt o tym nie wiedział, nie mógł jednak pozostać w ukryciu. Zaraz bowiem usłyszała o Nim kobieta, której córeczka była opętana przez ducha nieczystego. Przyszła, padła Mu do nóg, a była to poganka, Syrofenicjanka z pochodzenia, i prosiła Go, żeby złego ducha wyrzucił z jej córki. I powiedział do niej Jezus: "Pozwól wpierw nasycić się dzieciom, bo niedobrze jest zabierać chleb dzieciom, a rzucać szczeniętom". Ona Mu odparła: "Tak, Panie, lecz i szczenięta pod stołem jedzą okruszyny po dzieciach". On jej rzekł: "Przez wzgląd na te słowa idź; zły duch opuścił twoją córkę". Gdy wróciła do domu, zastała dziecko leżące na łóżku; a zły duch wyszedł.

Marianna Jundi
Żołnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 10 Luty 2022, 11:34   

Dam twojemu synowi jedno pokolenie ze względu na Dawida, mego sługę, i ze względu na Jeruzalem, które wybrałem".
Jak drogo kosztuje zdrada Salomona cały naród w następnych pokoleniach musi ponieść odpowiedzialność za niezachowanie przymierza z Bogiem.
Tak się też dzieje w naszych małych królestwach rodzinach za grzech popełniony musimy przebłagać zadośćuczynić BOGU w MODLITWIE.
"Przez wzgląd na te słowa idź; zły duch opuścił twoją córkę". 
Często zastanawiamy się czemu Pan Bóg nas nie wysłuchuje.
Może brakuje nam odwagi i mądrości w słowie jaką posiadała ta kobieta.
Jezu aby moja modlitwa w słowie była Tobie miła.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 10 Luty 2022, 12:41   

Kto czci wielu bogów, to chociaż jest bardzo inteligentny, obyty w świecie, otwarty i korpulentny albo wysportowany - serce ma tylko jedno i traci wówczas z pola widzenia (jak cudowny król Salomon) - Boga Jedynego i staje się nie królem a cudakiem. (1 Krl 11, 4-13)

Straszliwa przestroga !

Pamiętaj o nas, Panie,
gdyż upodobałeś sobie w Twym ludzie,
przyjdź nam z pomocą.
Ojcowie nasi zmieszali się z poganami
i uczyli się postępować jak oni.
Poczęli czcić ich bałwany,
które stały się dla nich pułapką.
Gniew Pana zapłonął przeciw Jego ludowi,
aż poczuł wstręt do własnego dziedzictwa
(Z Ps 106).

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 10 Luty 2022, 12:42   

„Tak Panie” powiedziała ona, jak Maryja, a przecież „po dzisiejszemu” powinna to zaraz rzucić na facebooka i zdemolować osobisty profil Mesjasza, a wszystkich jego lajkowiczów zmieszać z błotem i podać na pożarcie różnym wpływowym forom i Rzecznikom…
Jezus jej odpowiedział : "Przez wzgląd na te słowa idź; zły duch opuścił twoją córkę", dlatego, że nie jesteś roszczeniowa i nie odpaliłaś na moje słowo brutalnie, wulgarnie i bezmyślnie; za to że Mnie nie przekreśliłaś, że twoja miłość do córki była większa aniżeli twoja „racja” i twoje „prawo”, za że jesteśmy oboje zwróceni do tego samego dobrego Boga, którego miłosierdzie nigdy nie zawodzi, idź: „zły duch opuścił twoja córkę” - twój dom stał się prawdziwym domem.
NASZ WSPÓLNY DOM TEŻ TRZEBUJE TEGO.

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 10 Luty 2022, 14:02   

Czy na naszych oczach się to nie dzieje?
Czy podsuwając dzieciom gender nie oddajemy ich złym duchom?

Syrofenicjanka prosiła o łaskę z pozycji szczenięcia pod stołem.
Nas Chrystus posadził przy stole. Z jakiego strachu, skoro On jest przy tym stole obecny, pozwoliliśmy się od stołu odsunąć? ( Irlandia, Niemcy, Austria … a wcześniej i Polska)
Czemu pozwoliliśmy sobie zabrać wodę swięconą?

A dziwimy się Salomonowi.

Panie!
przyjdź nam z pomocą

Tak jak podpowiedziała Marysia, powinnismy zacząć od Mszy Sw. przeblagalnych.

barmal

Miejscowosc: Nowy Scz
Wysłany: 11 Luty 2022, 11:07   

W jubileuszowym roku chrztu Polski Kościół nawoływał do powrotu kropielniczek do domów i mieszkań -posłuchałam i dbam , by ona nigdy nie była pusta , chociaż mój mąż wiele razy wyśmiewał ten pomysł , zwłaszcza przed odwiedzającymi nas.

Odpowiedz do tematu