W czasie wspinaczki na Kalwariê Jezus zauwa¿a swoj± matkê. Ich spojrzenia siê spotykaj±. Rozumiej± siê. Maryja wie, kim jest jej Syn. Wie, sk±d przychodzi. Wie, na czym polega jego misja. Maryja wie, co znaczy byæ jego matk±; ale wie tak¿e, co znaczy byæ córk±. Widzi Go cierpi±cego za wszystkich ludzi, tych z wczoraj, dzisiaj i z przysz³o¶ci. Cierpi tak¿e ona.
1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu.
2.Biczowanie Pana Jezusa.
3.Ukoronowanie korona z cierni.
4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa.
5.Smierc na krzyzu. ----------------------------------------------------
//
zbyt drogi mi jeste¶
abym tandetnie sk³ada³ rêce
w pro¶bie albo podziêce
zbyt stare to szczê¶cie
abym w pó³ drogi na Kalwariê
nagle mia³ zawróciæ
bo Ciebie nie ma
wszêdzie mi jeste¶
nie nadesz³ym nadej¶ciem
do którego umieram coraz czê¶ciej
teraz -O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby rodziny migrantów, zw³aszcza matki, by³y wspierane i otaczane opiek± w trudno¶ciach.
Aby narody bêd±ce w stanie wojny lub konfliktu mog³y i¶æ drog± budowania pokojowej przysz³o¶ci.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
------------------ 1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu. --------------
//Ka¿dy z nas czasami prze¿ywa swój Ogrójec, w³asny strach i lêk, poczucie osamotnienia i bezradno¶ci. Jezus uczy mnie, ¿e kochaæ Boga, to ufaæ Mu tak¿e wtedy, gdy nie rozumiem Jego woli i gdy ogarnia mnie ciemno¶æ niepokoju. Kochaæ Boga to mówiæ: oddal ode mnie te trudne chwile, jednak nie moja, lecz Twoja wola niech siê stanie, bo Ty mnie rozumiesz i kochasz.
ks. Marek Dziewiecki
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 2.Biczowanie Pana Jezusa. ---------------
//Jezus zdradzony i wydany na ¶mieræ postanawia zawrzeæ nowe, wieczne przymierze ze wszystkimi, którzy uwierz± w Jego mi³o¶æ i przyjm± Jego Ewangeliê. Czy staæ mnie na tak± mi³o¶æ, jakiej uczy mnie Chrystus, a zatem na mi³o¶æ, która kocha nawet nieprzyjació³, która koi ból, leczy rany, osusza ³zy?
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 3.Ukoronowanie korona z cierni. ----------------
//Rzymscy ¿o³nierze wyszydzaj± Jezusa i poni¿aj± Go. Nak³adaj± Mu koronê z cierni, opluwaj±, bij± trzcin± po g³owie. Ju¿ w Ogrójcu Jezus wiedzia³, ¿e ludzie zgotuj± Mu taki los. I ju¿ tam zgodzi³ siê zap³aciæ tê niezwyk³± cenê cierpienia i upokorzenia, któr± trudno nam sobie nawet wyobraziæ.
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa. -----------
// Chrystus przyj±³ na siebie grzech, cierpienie i ¶mieræ, aby nas wybawiæ ze z³a. Aby wyzwoliæ nas od tych krzy¿y, które mo¿na przezwyciê¿yæ, i aby pomóc nam nie¶æ te, od których na razie nie mo¿emy siê uwolniæ. Wszêdzie tam, gdzie kierujemy siê mi³o¶ci± Chrystusa, uwalniamy siebie i innych od krzy¿a albo sprawiamy, ¿e staje siê on l¿ejszy.
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 5.Smierc na krzyzu-----------------------
//Gdy umiera kto¶ z naszych bliskich, w sposób bardzo osobisty przekonujemy siê, jak niewyobra¿alnie bolesna jest ¶mieræ doczesna, jak wiele niesie ze sob± pytañ i lêku, bólu rozstania i emocjonalnego buntu, jak bardzo wystawia na próbê nasz± wiarê, nadziejê i mi³o¶æ. Jak¿e zdumiewaj±ca jest mi³o¶æ Boga do cz³owieka, skoro Syn Bo¿y nie cofn±³ siê nawet przed tak± prób± mi³o¶ci, jak± by³o poddanie siê w³adzy doczesnej ¶mierci.
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
naszymi prosbami racz nie gardzic w potrzebach naszych....
zawierzamy Ci Panie Boze Syrie, Abune i naszych bliskich w tym kraju, rodziny naszych domownikow, ktore tym samym sa naszymi domownikami. Modlmy sie abysmy mogli radowac sie slowami tego humnu Dawida z mieszkancami Syrii i calego swiata. Modlmy sie o dzieci, szczegolnie te dotkniete tragedia wojny, glodu i wykorzystania, o nasze dzieci, aby podazaly droga Swiatlosci Bozej
Pan mym pasterzem, nie brak mi niczego
Pan jest moim pasterzem,
niczego mi nie braknie.
Pozwala mi le¿eæ
na zielonych pastwiskach.
Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogê odpocz±æ, orze¼wia moj± duszê.
Wiedzie mnie po w³a¶ciwych ¶cie¿kach
przez wzgl±d na swoj± chwa³ê.
Chocia¿bym przechodzi³ przez ciemn± dolinê, z³a siê nie ulêknê, bo Ty jeste¶ ze mn±.
Kij Twój i laska pasterska
s± moj± pociech±.
Stó³ dla mnie zastawiasz
na oczach mych wrogów,
Namaszczasz mi g³owê olejkiem,
i kielich mój pe³ny po brzegi.
Dobroæ i ³aska pójd± w ¶lad za mn±
przez wszystkie dni mego ¿ycia
i zamieszkam w domu Pana
po najd³u¿sze czasy.
Po pierwszym dniu rekolekcji. Mialy byc tylko dwie osoby , byo szesc. Na jutro zapowiada sie trzy razy tyle, o ile..... Piekne rozmowy. Ludzie duzo rozumieja, przeszli dluga droge prob, nadziei , zniechecen. Lepiej rozumieja zycie i mocniej chca sie zwiazac z Chrystusem, to znaczy ciagle byc gotowym na sluchanie tego co Bog mowi.
Niech nas prowadzi Bog Wszechmogacy i niech nas odnawia, oraz caly Kosciol i wszystkich ludzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum