WysĹany: 14 Marzec 2013, 09:04 ...Wiary mej nie oddam, nawet za radości ogromne...
Cichym, dziwnym szczesciem brzmia we mnie dzisiejsze Twoje wiersze, Abuno...Gdy życie jest modlitwą, to i umieranie staje sie modlitwą...Dla kogos poatrzacego z boku - mnostwo paradoksow...Takie jest boze szalenstwo, boza ekonomia...prawda, Ojcze?
Tylko sumienie
tak bardzo jestem szczęśliwy że wybrałem Ciebie
tak dobrze mi żyć gdy jestem żywy
gdy umieram - dusza się też we mnie śmieje
tak dobrze mi żyć
bo kochając Ciebie
nic nie mam do stracenia
tylko sumienie
Wiosna
Pamiętam ziemia była wtedy w ekstazie
miałem pełne płuca i pełne powieki słońca
zobaczyłem ją w najbardziej
nieuchwytnej porze
w welonie szła kwitnąca
przeszła i znikła i uwierzyłem
w ludzkie gadanie
że szczęścia nie ma
ale dlaczego w takim razie
po dziś dzień pytam o nie
Ty też
Niebiańskie pochodnie proroctw
Znaczą moją drogę do nieba
Wiary mej nie oddam
Nawet za radości ogromne
Bo dzięki niej zbawienie
Cicho we mnie dojrzewa i skromnie
A gdy przez miałkość czasu się przebiję
To wówczas już nie pochodnie
Ale niebo zobaczę ogromne
Boże, kto nie czuł kiedyś tej ekstazy, tego zapachu ziemi, tego nagle budzącego się do życia świata...
kto nie miał pod powiekami słońca i nie czuł go w całym sobie ?
Jasne, że szczęście jest, niekiedy tylko szukamy go zbyt daleko...
A ja sie obawiam, ze gdyby sie Jurek tym zajal to pojawilyby sie w tym krajobrazie i innych same rowery!
Zartuje, bo Jurek jest wszechstronny a nie tylko rowerowo zorientowany. Umie grac i spiewac, szczegolnie "Ach jak polona, jak plona" i szczegolnie gdy Jadwiga Wojtacka go do tego zacheca z obstawa duszpasterskich panien ( dawne czasy, jeszcze za komuny !).
O kurczątko, przegapiłem jak temat się rozwinął. :) Ale ja tu zajrzałem z nowiną bo ojca wiersz Ty też, z moim niebem ;) (a tak naprawdę z naszym) poszedł dalej w świat. Został udostępniony przez kolejną osobę. I dobrze. Niech się rozsiewa.
A piosenka (pieśń) "Ach jak płoną jak płoną" to prawie liturgiczna była bo zdarzało się, że zaraz po mszy w Wandzinie ją śpiewaliśmy. Ech, wspomnienia :)
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum