Wtedy ukaza³ Mu siê anio³ z nieba i umacnia³ Go. Pogr±¿ony w udrêce jeszcze usilniej siê modli³, a Jego pot by³ jak gêste krople krwi, s±cz±ce siê na ziemiê. Gdy wsta³ od modlitwy i przyszed³ do uczniów, zasta³ ich ¶pi±cych ze smutku. Rzek³ do nich: «Czemu ¶picie? Wstañcie i módlcie siê, aby¶cie nie ulegli pokusie». (£k 22,43-46)
Ostatnio zmieniony przez ElzbietaS 22 Marzec 2013, 00:52, w całości zmieniany 1 raz
1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu.
2.Biczowanie Pana Jezusa.
3.Ukoronowanie korona z cierni.
4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa.
5.Smierc na krzyzu. ----------------------------------------------------
//
A¿ przyszed³e¶
czeka³em
czeka³em
wszyscy czekali¶my
doczesnego zbawienia
naszych idei i my¶li
a przede wszystkim
by¶my byli nieskalani i czy¶ci jak prawdziwa mi³o¶æ
pr±d ¶mierci okaza³ siê jednak szybszy od naszych oczekiwañ
porwa³y nas wiry prawd gwa³townych i ¶liskich
opanowa³ strach
odurzy³y zmys³y
pilnuj±c zazdro¶nie jak g³uchy cerber
aby¶my nigdy na wolno¶æ nie wyszli
czas pazurami rozdrapywa³ nasze rany
wzajemnie siê za nie oskar¿ali¶my
byli¶my ¶cigani koszmarami
które pomimo naszych pró¶b i mimo naszej obawy
realizowa³y siê z bezwzglêdnym okrucieñstwem
grali¶my absurdaln± komediê
a w³a¶ciwie to grzech smutku i zw±tpienia gra³ je w nas
a¿ przyszed³e¶
-O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby wzrasta³o poszanowanie przyrody, ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e ca³e stworzenie jest dzie³em Boga, powierzonym ludzkiej odpowiedzialno¶ci.
Aby biskupi, prezbiterzy i diakoni byli niestrudzonymi g³osicielami Ewangelii a¿ po krañce ziemi.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
------------------ 1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu. --------------
//Co¶ dziwnego wisia³o w powietrzu. Jakie¶ przenikaj±ce, g³uche echo pustyni Azazela. Jezus by³ niespokojny. Odszed³ na samotn± modlitwê. Prosi³, aby czuwali. Oni jednak posnêli. Nie mieli nawet odwagi chrapaæ. Jak dzieci lub wyczerpani bitw± ¿o³nierze, oparci plecami o siebie, sk³onili g³owy. Ujrzawszy zlan± krwawym potem twarz Mistrza, przerazili siê. I ten wyrzut pod adresem Kefasa: “Piotrze, jednej godziny nie mog³e¶ czuwaæ ze Mn±?” (Mk 14,37). Niedaleko, miêdzy oliwkami, pob³yskiwa³y p³omienie pochodni. Kto¶ nadchodzi³.
(http://www.rozaniec.dominikanie.pl/016.html#cz4t1)
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 2.Biczowanie Pana Jezusa. ---------------
//Pobity przez nas, ca³y w ranach, nie mog±c nawet upa¶æ, s³ania siê Jezus przywi±zany do s³upa naszej pychy. Matka milcz±co wo³a o lito¶æ. Wlejmy zatem w Jego Rany oliwê ufno¶ci i wdziêczno¶ci. Zapewnijmy Mu najlepsz± opiekê w gospodzie naszych dusz. Ojciec p³aci z³otymi denarami ³ask. Pan, gdy bêdzie wraca³ — odda nam wiêcej!
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 3.Ukoronowanie korona z cierni. ----------------
//Ten, który dotyka³ oczu ¶lepców, aby przejrzeli, teraz siedzi przed nami z podbitymi oczyma. Z opuchniêtymi i zsinia³ymi od mocnych uderzeñ policzkami, ze z³amanym nosem — walczy Baranek pokor± swego Serca — o chwa³ê na obliczach braci i sióstr.
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa. -----------
// Swoj± Krwi± chce Jezus obmyæ niego¶cinne parowy naszego ¿ycia. Pochyla siê do samej ziemi, by wydobyæ z b³ota podobiznê swego Ojca, wybit± na monetach naszych dusz. Przecie¿ powiedzia³: “Mam tak¿e inne owce, które nie s± z tej owczarni. I te muszê przyprowadziæ i bêd± s³uchaæ g³osu mego, i nastanie jedna owczarnia, jeden pasterz” (J 10,16).
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 5.Smierc na krzyzu-----------------------
//Kiedy¶ Patriarcha Jakub ca³± noc mocowa³ siê z Bo¿ym anio³em. Wyniós³ z tej walki dotkniête piêtnem jedynie biodro. Tymczasem Jezus, w nocy krzy¿a, toczy walkê z zupe³nie innym anio³em. W tym boju On, Chrystus, ca³y jest piêtnem, ca³y cierpieniem z Mi³o¶ci. To On kruszy potêgê starodawnego wê¿a, pokonuje go w jego królestwie bólu i ¶mierci.
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Stacja 1: Pan Jezus na ¶mieræ skazany.
Jezus, Syn Maryi, z mi³o¶ci do cz³owieka „uni¿y³ samego siebie, stawszy siê pos³usznym a¿ do ¶mierci – i to ¶mierci krzy¿owej” (Flp 2,8). Przyj±³ na siebie niesprawiedliwy wyrok g³osz±cy: „winien jest ¶mierci” (Mk 14,64)
Maryjo, Matko niewinnie skazywanych – módl siê za nami
Który¶ za nas cierpia³ rany Jezu Chryste zmi³uj siê nad nami.
Stacja 2: Pan Jezus bierze krzy¿ na Swe ramiona
„On siê obarczy³ naszym cierpieniem, On d¼wiga³ nasze bole¶ci” (Iz 53,4); dobrowolnie wzi±³ krzy¿ na swe ramiona.
Matko ludzi cierpi±cych – módl siê za nami.
Stacja 3: Pan Jezus pierwszy raz upada pod krzy¿em.
Pod ciê¿arem drzewa upad³ „a my¶my Go za skazañca uznali, ch³ostanego przez Boga i zdeptanego” (Iz 53,4). Nasze pow±tpiewania w wierze, nasza niewierno¶æ Prawu Bo¿emu jest przyczyn± naszych upadków.
Matko zawierzenia – módl siê za nami.
Stacja 4: Pan Jezus spotyka swoja Matkê.
Milcz±ce spotkanie dwóch najbardziej kochaj±cych siê serc. Serce Matki i Serce Syna bij± tym samym rytmem. Nasze ludzkie serca szukaj± prawdziwej mi³o¶ci. Uczymy siê jej wpatruj±c siê w te dwa Serca i prosz±c, aby nasze bi³y tym samym rytmem pe³nienia woli Bo¿ej.
Matko Niepokalana – módl siê za nami.
Stacja 5: Szymon Cyrenejczyk pomaga nie¶æ krzy¿ Panu Jezusowi
W drodze na Golgotê ¿o³nierze „przymusili niejakiego Szymona z Cyreny, ojca Aleksandra i Rufusa, który wracaj±c z pola w³a¶nie przechodzi³, ¿eby niós³ krzy¿ Jego” (Mk 15,21). Chciejmy bardziej pomagaæ innym ni¿ oczekiwaæ pomocy.
Matko Nieustaj±cej Pomocy – módl siê za nami.
Stacja 6: ¦wiêta Weronika ociera twarz Panu Jezusowi.
Wybieg³a z t³umu, by otrzeæ twarz Tego, który „tak nieludzko zosta³ oszpecony (…) i postaæ Jego by³a niepodobna do ludzi” (Iz 52,14). Ka¿dy grzech oszpeca nasze dusze. Maryja, ucieczka grzeszników, wyprasza nam ³askê nawrócenia.
Matko p³acz±ca nad nami – módl siê za nami.
Stacja 7: Pan Jezus drugi raz upada pod krzy¿em.
Gdy s³abnie nasza nadzieja i ufno¶æ, upadamy pogr±¿aj±c siê w sprawach tego ¶wiata.
Matko dobrej nadziei – módl siê za nami.
Stacja 8: Pan Jezus pociesza p³acz±ce niewiasty.
Jezus odwracaj±c od siebie uwagê, pociesza³ p³acz±cych nad Nim. Zwracaj±c siê „do nich rzek³:<>”(£k 23,28)
Matko pocieszenie – módl siê za nami
Stacja 9: Pan Jezus trzeci raz upada pod krzy¿em.
Jezus „do koñca umi³owa³” (J 13,1) ka¿dego cz³owieka. Nasze pojêcie mi³o¶ci odbiega od tego, które ukaza³ swoj± postaw± Chrystus. Fa³szywa mi³o¶æ, pozbawiona osobowego odniesienia do drugiego cz³owieka, prowadzi do upadku. Tam, gdzie jest grzech, trudno jest mówiæ o mi³o¶ci w jakimkolwiek znaczeniu.
Matko mi³o¶ci – módl siê za nami.
Stacja 10: Pan Jezus z szat obna¿ony
Jezus stan±³ na Golgocie ogo³ocony ze wszystkiego. Przyodziany jest tylko niewinno¶ci±. Mi³o¶c prawdziwa to mi³o¶æ czysta.
Matko czystej mi³o¶ci – módl siê za nami.
Stacja 11: Pan Jezus do krzy¿a przybity.
By dostzec mi³o¶æ Boskiego Serca Jezusa i Niepokalanego Serca Maryi, trzeba ukrzy¿owaæ swoje namiêtno¶ci i po¿±dania.
Niepokalane Serce Maryi – módl siê za nami.
Stacja 12: Pan Jezus umiera na krzy¿u.
Jezus „umi³owawszy swich na ¶wiecie, do koñcz ich umi³owa³” (J 13,1). Prawdziwa mi³o¶æ oddaje ¿ycie za przyjació³, bo „Mi³o¶æ cierpliwa jest, ³askawa jest. Mi³o¶æ nie zazdro¶ci, nie szuka poklasku, nie unosi siê pych±; nie dopuszcza siê bezwstydu, nie szuka sweo, nie unosi siê gniewem, nie pamiêta z³ego; nie cieszy siê z niesprawiedliwo¶ci, lecz wspó³weseli siê z prawd±. Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pok³ada nadziejê, wszystko przetrzyma. Mi³o¶æ nigdy nie ustaje i [nie jest] jak proroctwa, które siê skoñcz±, albo jak dar jêzyków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. (...) Tak wiêc trwaj± wiara, nadzieja, mi³o¶æ -–te trzy: z nich za¶ najwiêksza jest mi³o¶æ” (1 Kor 13,4–8.13).
Matko wspó³cierpi±ca z Synem swoim – módl siê za nami.
Stacja 13: Pan Jezus zdjêty z krzy¿a.
Umêczone i martwe Cia³o Jezusa z³o¿ono na rêkach Matko. Czy jest ból, który mo¿na porównaæ z cierpieniem Najczystszego Serca Maryi?
Matko bolesna – módl siê za nami.
Stacja 14: Pan Jezus do grobu z³o¿ony.
Cia³o Jezusa z³o¿ono do grobu wykutego w skale. Ka¿dy pogrzeb uczy nas szacunku do cia³a ludzkiego, które jest ¶wi±tyni± Ducha ¦wiêtego. Tej prawdy uczy nas Jezus Eucharystyczny daj±cy swe Cia³o na pokarm prowadz±cy do domu Ojca, do chwa³y zmartwychwstania.
Matko czekaj±ca zmartwychwstania Syna – módl siê za nami.
Elu i Zosiu Bog zaplac za Rozance i Droge Krzyzowa, dzieki niej bardziej domowo czuje Wielki Post.
Panie Boze dziekuje Ci za wszelkie laski, ktorymi mnie obdarzasz.
Chcialabym sie pomodlic za pokoj na swiecie, szczegolnie w Syrii, aby nie gineli tam ludzie, aby nie ginely dzieci. Modlmy sie za rzadzacych w Syrii, w Polsce, w Japonii i an calym swiecie, aby rzadzili panstwami wedlug zasad milosierdzia, prawa i sprawiedliwosci. O pokoj w naszych sercach. O dzieci, szczegolnie te zmuszane do niewolniczej pracy, wykorzystywane seksualnie i do wlaki zbrojnej, dzieci, ktorym nie dane jest dorastac w milosci, aby Pan Bog otoczyl je swoja szczegolna opieka. O nasze dzieci, aby podazaly droga swiatlosci Bozej
Pana wzywa³em i On mnie wys³ucha³
Mi³ujê Ciê, Panie, mocy moja,
Panie, opoko moja i twierdzo, mój wybawicielu.
Bo¿e, ska³o moja, na któr± siê chroniê,
tarczo moja, mocy zbawienia mego i moja obrono.
Wzywam Pana, godnego chwa³y,
i wyzwolony bêdê od moich nieprzyjació³.
Ogarnê³y mnie fale ¶mierci
i zatrwo¿y³y odmêty nios±ce zag³adê,
opêta³y mnie pêta otch³ani, schwyci³y mnie sid³a ¶mierci.
Wzywa³em Pana w moim utrapieniu,
wo³a³em do mojego Boga
i g³os mój us³ysza³ ze ¶wi±tyni swojej,
dotar³ mój krzyk do Jego uszu.
Zawierzam Ci Panie dzisiejszy dzien, zawierzam siebie samego, moich bliskich, czlonkow i przyjaciol Domu, Polske, Syrie i caly swiat abysmy wzrastali w Twojej Lasce ktora ukazales nam w swoim Synu i ktora wzrasta w nas dzieki Twemu Slowu i Sakramentom Kosciola.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum