Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - WIELKI CZWARTEK (28.03.2013)
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 27 Marzec 2013, 21:56   Czytania - WIELKI CZWARTEK (28.03.2013)

Wielki Czwartek - 28 MARCA 2013

Msza krzy¿ma

(Iz 61,1-3a.6a.8b-9)
Duch Pana Boga nade mn±, bo Pan mnie nama¶ci³. Pos³a³ mnie, by g³osiæ dobr± nowinê ubogim, by opatrywaæ rany serc z³amanych, by zapowiadaæ wyzwolenie jeñcom i wiê¼niom swobodê; aby obwieszczaæ rok ³aski Pañskiej, i dzieñ pomsty naszego Boga; aby pocieszaæ wszystkich zasmuconych, , aby im wieniec daæ zamiast popio³u, olejek rado¶ci zamiast szaty smutku, pie¶ñ chwa³y zamiast zgnêbienia na duchu. Wy za¶ bêdziecie nazywani kap³anami Pana, mieniæ was bêd± s³ugami Boga naszego. Tak mowi Pan: oddam im nagrodê z ca³± wierno¶ci± i zawrê z nimi wieczyste przymierze. Plemiê ich bêdzie znane w¶ród narodówi miêdzy ludami - ich potomstwo. Wszyscy, co ich zobacz±, uznaj±, ¿e oni s± b³ogos³awionym szczepem Pana.

(Ps 89,21-22.25.27)
REFREN: Na wieki bêdê s³awi³ ³aski Pana

Znalaz³em Dawida, mojego s³ugê,
nama¶ci³em go moim ¶wiêtym olejem,
by rêka moja zawsze przy nim by³a
i umacnia³o go moje ramiê.

Z nim moja wierno¶æ i ³aska,
a w moim imieniu jego moc wywy¿szona.
On bêdzie wo³a³ do Mnie: „Ty jeste¶ moim Ojcem,
moim Bogiem, Opok± mego zbawienia”.

(Ap 1,4-8)
£aska wam i pokój od Jezusa Chrystusa, ¦wiadka Wiernego, Pierworodnego umar³ych i W³adcy królów ziemi. Temu, który nas mi³uje i który przez sw± krew uwolni³ nas od naszych grzechów, i uczyni³ nas królestwem - kap³anami Bogu i Ojcu swojemu, Jemu chwa³a i moc na wieki wieków! Amen. Oto nadchodzi z ob³okami, i ujrzy Go wszelkie oko i wszyscy, którzy Go przebili. I bêd± Go op³akiwaæ wszystkie pokolenia ziemi. Tak: Amen. Jam jest Alfa i Omega, mówi Pan Bóg, Który jest, Który by³ i Który przychodzi, Wszechmog±cy.

(Iz 61,1)
Duch Pañski spoczywa na mnie, pos³a³ mnie, abym ubogim g³osi³ dobr± nowinê.

(£k 4,16-21)
Jezus przyszed³ do Nazaretu, gdzie siê wychowa³. W dzieñ szabatu uda³ siê swoim zwyczajem do synagogi i powsta³, aby czytaæ. Podano Mu ksiêgê proroka Izajasza. Rozwin±wszy ksiêgê, natrafi³ na miejsce, gdzie by³o napisane: Duch Pañski spoczywa na Mnie, poniewa¿ Mnie nama¶ci³ i pos³a³ Mnie, abym ubogim niós³ dobr± nowinê, wiê¼niom g³osi³ wolno¶æ, a niewidomym przejrzenie; abym uci¶nionych odsy³a³ wolnymi, abym obwo³ywa³ rok ³aski od Pana. Zwin±wszy ksiêgê odda³ s³udze i usiad³; a oczy wszystkich w synagodze by³y w Nim utkwione. Pocz±³ wiêc mówiæ do nich: Dzi¶ spe³ni³y siê te s³owa Pisma, które¶cie s³yszeli.
.........................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 28 Marzec 2013, 01:04   

Jezus, ktory przyszedl glosic dobra nowien ubogim, wiezniom wolnosc a niewidomym przejrzenie padl ofiara spisu, zostal zdradzony i niewinnie skazany. Siedzi i czeka na meczenska smierc.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 28 Marzec 2013, 01:20   

Jezus odszedl, ale Bog dal nam Ducha Swietego, aby nas prowadzil.
Mamy jego laske w sobie i mozemy kierowac sie Jego wskazaniami. Bog jest Alfa i Omega, jest wszechmogacy i wieczny. Bez Niego nic sie nie dzieje. Bez Ducha Swietego nic sie nie dzieje. W podazaniu Droga Boza pomaga codzienna lektura Slowa Bozego.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 28 Marzec 2013, 09:26   

Jezus umywajacy nogi apostolom nie jest Jezusem upokorzonym, pokonanym, zredukowanym do niewolniczych insygniow recznika i miski. To nie jest gest przestraszonego banity, ktorego wygoniono z miejsc zamieszkalych przez ludzi i pozwolono mu tam pozostac ale tylko za cene pokornej sluzby. Liturgia ktora celebruje Jezus podnosi czlowieka z najwiekszego nawet upodlenia i wyzwala z najmocniejszego zniewolenia. Jest to Jego wladczy gest nobilitowania zyciowych pariasow do rangi przyjaciol Boskich, poniewaz jest On krolem krolow i panem panow, gdyz” Ojciec da³ Mu wszystko w rêce” , w „godzine przej¶cia z tego ¶wiata do Ojca” i oprocz tego, ze byl to gest wladczy, byl on jednoczesnie i przede wszystkim gestem milosci, jak w Kanie Galilejskiej, kiedy „Jego godzina jeszcze nie nadeszla” . Teraz, „umi³owawszy swoich na ¶wiecie, do koñca ich umi³owa³”, ustanawiajac sakerament konca i poczatku, bo wiecznosc ich obu przeciez nie posiada, stanowiac jednoczesnie istote kazdego aktu milosci, gdziekolwiek i kiedykolwiek ona sie ujawnia . W ten sposob wlasnie ustanowil ezus nie tylko sakrament kaplanstwa i nie tylko eucharystie, ale rowniez sakrament malzenstwa, powolujac jednoczesnie w tym samym momencie kazdego czlowieka do zycia oddanego Jemu, czyli do konsekracji, tak jak On oddal sie czlowiekowi z Cialem i Krwia. W ten sposob ustanowil Chrystus Kosciol - jako supersakrament - czyli matke wszystkich sakramentow, oraz powolal nas do zycia zakonnego, czyli sluzby indywidualnej oraz wspolnotowej , jako realizacji tej wlasnie zbawczej laski .

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 28 Marzec 2013, 09:29   

Liturgia calego ludu jest jednoczesnie liturgia kazdego domu z osobna, domu jako wspolnoty ktora karmi sie tym samym barankiem spozywanym pospiesznie, bo jest to uczta paschalna, czyli uczta paschalnego przejscia. Jednoczesnie chodzi o dom materialny, aby krew baranka ofiarnego naznaczyla jego „odrzwia i progi” strzegac go od „plagi niszczycielskiej” . Dzien dzisiejszy, dzisiejsza wielkoczwartkowa liturgia jest pamiatka i jest odnowa misterium Eucharystii, odnowa ludu calego i odnowa kazdego DOMU.

Podczas przeistoczenia ( Msza sw ) kaplan mowi, ze „kielich Krwi Chrystusa” jest kielichem NOWEGO I WIECZNEGO PRZYMIERZA - Krwia „Baranka Bozego ktory gladzi grzech swiata” - jest pamiatka PASCHY , czyli przejscia Pana ktore bylo poczatkiem wyzwolenia dla Izraelitow, otwarciem im drogi do Ziemi Obiecanej.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu