Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - sobota 20 KWIETNIA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 19 KwiecieÅ„ 2013, 22:06   CZYTANIA - sobota 20 KWIETNIA 2013

20 KWIETNIA 2013
Sobota

(Dz 9,31-42)
Ko¶ció³ cieszy³ siê pokojem w ca³ej Judei, Galilei i Samarii. Rozwija³ siê i ¿y³ bogobojnie, i nape³nia³ siê pociech± Ducha ¦wiêtego. Kiedy Piotr odwiedza³ wszystkich, przyszed³ te¿ do ¶wiêtych, którzy mieszkali w Liddzie. Znalaz³ tam pewnego cz³owieka imieniem Eneasz, który by³ sparali¿owany i od o¶miu lat le¿a³ w ³ó¿ku. Eneaszu - powiedzia³ do niego Piotr - Jezus Chrystus ciê uzdrawia, wstañ i za¶ciel swoje ³ó¿ko! I natychmiast wsta³. Widzieli go wszyscy mieszkañcy Liddy i Saronu i nawrócili siê do Pana. Mieszka³a te¿ w Jafie pewna uczennica imieniem Tabita, co znaczy Gazela. Czyni³a ona du¿o dobrego i dawa³a hojne ja³mu¿ny. Wtedy w³a¶nie zachorowa³a i umar³a. Obmyto j± i po³o¿ono w izbie na piêtrze. Lidda le¿a³a blisko Jafy; gdy wiêc uczniowie dowiedzieli siê, ¿e jest tam Piotr, wys³ali do niego dwóch pos³añców z pro¶b±: Przyjd¼ do nas bez zw³oki. Piotr poszed³ z nimi, a gdy przyszed³, zaprowadzili go do izby na górze. Otoczy³y go wszystkie wdowy i pokazywa³y mu ze ³zami w oczach chitony i p³aszcze, które zrobi³a im Gazela za swego ¿ycia. Po usuniêciu wszystkich, Piotr upad³ na kolana i modli³ siê. Potem zwróci³ siê do cia³a i rzek³: Tabito, wstañ! A ona otwar³a oczy i zobaczywszy Piotra, usiad³a. Piotr poda³ jej rêkê i podniós³ j±. Zawo³a³ ¶wiêtych i wdowy i ujrzeli j± ¿yw±. Wie¶æ o tym rozesz³a siê po ca³ej Jafie i wielu uwierzy³o w Pana.

(Ps 116B, 12-17)
REFREN: Có¿ oddam, Panie, za Twe wszystkie dary?

Czym siê Panu odp³acê
za wszystko, co mi wy¶wiadczy³?
Podniosê kielich zbawienia
i wezwê imienia Pana.

Wype³niê me ¶luby dla Pana
przed ca³ym Jego ludem.
Cenna jest w oczach Pana
¶mieræ Jego ¶wiêtych.

O Panie, jestem Twoim s³ug±,
jam s³uga Twój, syn Twej s³u¿ebnicy.
Ty rozerwa³e¶ moje kajdany:
Tobie z³o¿ê ofiarê pochwaln±
i wezwê imienia Pana.

(J 6,63b.68b)
S³owa Twoje, Panie, s± duchem i s± ¿yciem, Ty masz s³owa ¿ycia wiecznego.

(J 6,55.60-69)
W synagodze w Kafarnaum Jezus powiedzia³: Cia³o moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. A spo¶ród Jego uczniów, którzy to us³yszeli, wielu mówi³o: Trudna jest ta mowa. Któ¿ jej mo¿e s³uchaæ? Jezus jednak ¶wiadom tego, ¿e uczniowie Jego na to szemrali, rzek³ do nich: To was gorszy? A gdy ujrzycie Syna Cz³owieczego, jak bêdzie wstêpowa³ tam, gdzie by³ przedtem? Duch daje ¿ycie; cia³o na nic siê nie przyda. S³owa, które Ja wam powiedzia³em, s± duchem i s± ¿yciem. Lecz po¶ród was s± tacy, którzy nie wierz±. Jezus bowiem na pocz±tku wiedzia³, którzy to s±, co nie wierz±, i kto mia³ Go wydaæ. Rzek³ wiêc: Oto dlaczego wam powiedzia³em: Nikt nie mo¿e przyj¶æ do Mnie, je¿eli mu to nie zosta³o dane przez Ojca. Odt±d wielu uczniów Jego odesz³o i ju¿ z Nim nie chodzi³o. Rzek³ wiêc Jezus do Dwunastu: Czy¿ i wy chcecie odej¶æ? Odpowiedzia³ Mu Szymon Piotr: Panie, do kogó¿ pójdziemy? Ty masz s³owa ¿ycia wiecznego. A my¶my uwierzyli i poznali, ¿e Ty jeste¶ ¦wiêtym Boga.

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130420.htm

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 20 KwiecieÅ„ 2013, 01:46   

Piotr dziala moca Ducha Swietego pozostawionego mu przez Jezusa.
My tez jestesmy obdarzenie laska Ducha Swietego.

"Duch daje ¿ycie; cia³o na nic siê nie przyda"

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 20 KwiecieÅ„ 2013, 07:18   

Kosciol "Rozwija³ siê i ¿y³ bogobojnie, i nape³nia³ siê pociech± Ducha ¦wiêtego", a jednoczesnie dzialy sie w nim wielkie cuda.

Wydawac by sie moglo, ze teraz Piotr zostanie wielkim hierarcha, tymczasem bedac nim w istocie zginal meczenska smiercia w Rzymie. Moze dlatego nie byl koscilnym celebrytom , ze wedrowal? Jan Pawel II wrocil do tego modelu sprawowania urzedu papieskiego.

Dorota Halasa
Dorota H

WysÅ‚any: 20 KwiecieÅ„ 2013, 07:22   

To chyba bardzo potrzebny model Apostola pojscie do ludzi.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 20 KwiecieÅ„ 2013, 07:29   

Masz racje Doroto, a przy okazji, dzien dobry , skoro jestesmy w DOMu w jednym czasie, tylko ze u mnie rano a u ciebie juz popoludnie. Jak bardzo wielowymiarowy jest czas !

(J 6,63b.68b)
S³owa Twoje, Panie, s± duchem i s± ¿yciem, Ty masz s³owa ¿ycia wiecznego.

Z tego wlasnie powodu dajemy w naszej formacji DOMowej tyle miejsca i tyle uwagi Slowu Bozemu.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 20 KwiecieÅ„ 2013, 07:34   

"Panie, do kogó¿ pójdziemy? Ty masz s³owa ¿ycia wiecznego. A my¶my uwierzyli i poznali, ¿e Ty jeste¶ ¦wiêtym Boga."

Czy nie ma tu cienia watpliwosci, albo sladu po niej ? Czy nie wyglada na to, ze Piotrowi przeszla przez glowe mysl opuszczenia Jezusa, gdy inni wokol to czynili, krytykowali, narzekali ?
A MYSMY UWIERZYLI I POZNALI , ZE JEZUS CHRYSTUS JEST SWIETYM BOGA STAL SIE ON CZLOWIEKIEM, UMARL , ZMARTWYCHWSTAL I WSTAPIL DO NIEBA ABYSMY ZYLI PELNIA ZYCIA.

Dorota Halasa
Dorota H

WysÅ‚any: 20 KwiecieÅ„ 2013, 07:49   

Szczezc Boze. U nas zaraz bedzie czas na "Koronke". Jaki ten swiat wielki, a rownoczesnie maly. Z Bogiem

ElzbietaS
Elzbieta

WysÅ‚any: 20 KwiecieÅ„ 2013, 09:38   

To nas juz bylo dwie przy Koronce.

Wlasnie przed chwila mialam telefon od mojego syna: "mama, mam pytanie, czym jest dla ciebie modlitwa?"
Boze, prowadz.

dbb

WysÅ‚any: 28 KwiecieÅ„ 2013, 15:10   

Dobre pytanie. Zycze tobie Elu i synowi, by dobrze zrozumial odpowiedz i wiedzial co z nia dalej robic.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu