Wysłany: 24 Kwiecień 2013, 22:21 CZYTANIA - 25 KWIETNIA 2013
25 KWIETNIA 2013
Czwartek
¦wiêto ¶w. Marka Ewangelisty
(1 P 5,5b-14)
Wszyscy wobec siebie wzajemnie przyobleczcie siê w pokorê, Bóg bowiem pysznym siê sprzeciwia, a pokornym ³askê daje. Upokórzcie siê wiêc pod mocn± rêk± Boga, aby was wywy¿szy³ w stosownej chwili. Wszystkie troski wasze przerzuæcie na Niego, gdy¿ Jemu zale¿y na was. B±d¼cie trze¼wi! Czuwajcie! Przeciwnik wasz, diabe³, jak lew rycz±cy kr±¿y szukaj±c kogo po¿reæ. Mocni w wierze przeciwstawcie siê jemu! Wiecie, ¿e te same cierpienia ponosz± wasi bracia na ¶wiecie. A Bóg wszelkiej ³aski, Ten, który was powo³a³ do wiecznej swojej chwa³y w Chrystusie, gdy trochê pocierpicie, sam was udoskonali, utwierdzi, umocni i ugruntuje. Jemu chwa³a i moc na wieki wieków! Amen. Krótko, jak mi siê wydaje, wam napisa³em przy pomocy Sylwana, wiernego brata, upominaj±c i stwierdzaj±c, ¿e taka jest prawdziwa ³aska Bo¿a, w której trwajcie. Pozdrawia was ta, która jest w Babilonie razem z wami wybrana, oraz Marek, mój syn. Pozdrówcie siê wzajemnym poca³unkiem mi³o¶ci! Pokój wam wszystkim, którzy trwacie w Chrystusie.
(Ps 89,2-3.6-7.16-17)
REFREN: Bêdê na wieki s³awi³ ³aski Pana
Bêdê na wieki ¶piewa³ o ³asce Pana,
moimi ustami Tw± wierno¶æ bêdê g³osi³ przez wszystkie pokolenia.
Albowiem powiedzia³e¶: „Na wieki ugruntowana jest ³aska”,
utrwali³e¶ sw± wierno¶æ w niebiosach.
Niebiosa wys³awiaj± cuda Twoje, Panie,
i Twoj± wierno¶æ w zgromadzeniu ¶wiêtych.
Bo któ¿ na ob³okach bêdzie równy Panu,
kto z synów Bo¿ych bêdzie doñ podobny?
B³ogos³awiony lud, który umie siê cieszyæ
i chodzi, Panie, w blasku Twojej obecno¶ci.
Ciesz± siê zawsze Twym imieniem,
wywy¿sza ich Twoja sprawiedliwo¶æ.
(1 Kor 1,23-24)
My g³osimy Chrystusa ukrzy¿owanego, który jest moc± Bo¿± i m±dro¶ci± Bo¿±.
(Mk 16,15-20)
Jezus ukazawszy siê Jedenastu rzek³ do nich: Id¼cie na ca³y ¶wiat i g³o¶cie Ewangeliê wszelkiemu stworzeniu! Kto uwierzy i przyjmie chrzest, bêdzie zbawiony; a kto nie uwierzy, bêdzie potêpiony. Tym za¶, którzy uwierz±, te znaki towarzyszyæ bêd±: w imiê moje z³e duchy bêd± wyrzucaæ, nowymi jêzykami mówiæ bêd±; wê¿e braæ bêd± do r±k, i je¶liby co zatrutego wypili, nie bêdzie im szkodziæ. Na chorych rêce k³a¶æ bêd±, i ci odzyskaj± zdrowie. Po rozmowie z nimi Pan Jezus zosta³ wziêty do nieba i zasiad³ po prawicy Boga. Oni za¶ poszli i g³osili Ewangeliê wszêdzie, a Pan wspó³dzia³a³ z nimi i potwierdzi³ naukê znakami, które jej towarzyszy³y.
Duch ¦wiêty nadany nam jako ³aska od Boga ma niezwyk³a moc, dzieki której mo¿emy bardzo du¿o zdzia³aæ, dzieki której powo³ani jeste¶my do Ewangelizacji, ka¿dy na swoj± miarê i wed³ug swoich mo¿liwo¶ci.
" Jesliby co¶ zatrutego wypili nie bêdzie im to szkodziæ" tak wielka jest si³a wiary i dzia³ania Ducha ¦wiêtego, zostawionego nam przez Jezusa.
Czy zawsze w to wierze? Czy czasami nie jest tak, ze nie wykorzystuje swoich mo¿liwo¶ci do koñca, ze je zaniedbuje? We wczorajszym czytaniu Jezus mówi³,ze nikogo nie potêpia, a tu nagle ze ten kto nie wierzy bêdê potêpiony. Nie jest to wed³ug mnie gro¿enie czlowiekowi palcem, ale wskazanie ze wiara to wybor i odpowiedzialno¶æ Ewangelizacji, ktora trzeba podj±æ, bo jest to ³aska ktora trzeba wykorzystaæ.
"Wszystkie troski Wasze przerzuccie na Pana" to jest prawdziwa wiara zawierzyc Bogu swoje troski. Jak czêsto s± one karlowate w stosunku do trosk matek, które nie maja co daæ je¶æ dzieciom, które nie mog± kupiæ swoim dzieciom zdrowia albo ¿yj± w ci±g³ym strachu wojny, przemocy i tortur.
Jestem pod wra¿eniem filmu "Zwiastun Dobrej Nadziei" o salezjaninie Ojcu Pisarskim, który jest chory na gengryne w wieku ponad 90 lat. Odmówi³ przyjêcia ¶rodków znieczulajacych. Jaka to ewangelicznie wielka pokora, jaka unfnosc w stosunku do Boga, jakie ca³kowite zawieszenie sie Bogu i oddanie Mu wszelkich swoich trosk. Jak mala czuje sie przy ludziach takiej wiary, którzy potrafi± z godno¶ci± i nadzieja cierpieæ, aby przybli¿yæ sie do cierpienia Chrystusa, a tym samym do zbawienia, którzy nios± swój krzy¿ w milczeniu.
Niezwykle silne jest wezwanie Sw. Piotra: "Czuwajcie! Przeciwnik wasz, diabe³, jak lew rycz±cy kr±¿y szukaj±c kogo po¿reæ. Mocni w wierze przeciwstawcie siê jemu!"
B±d¼cie trze¼wi! Czuwajcie!
Nie ma efektywnego czuwania bez trzezwosci. Kto nie jest trzezwy temu brakuje czujnosci i latwo moze pasc ofiara zla. Kto chce czuwac, powinien byc trzezwy, rowniez w tym co odnosi sie do duchowosci. Kto chce byc trzezwy powinien umiec czuwac. („Jestem przy Tobie, pamietam, czuwam”).
"Do nas nale¿y „noszenie wody”, podjêcie wysi³ku" jest w dzisiejszych rozwazaniach rozancowych. Reszte powierzyc Bogu. "Wszystkie troski wasze przerzuæcie na Niego"
I w jednym i w drugim utwierdzaj i umacniaj nas, Panie.
"B³ogos³awiony lud, który umie siê cieszyæ
i chodzi, Panie, w blasku Twojej obecno¶ci.
Ciesz± siê zawsze Twym imieniem,
wywy¿sza ich Twoja sprawiedliwo¶æ."
Ps 89
Jezu Chryste,mocy Boza i madrosci Boza pomagj nam zyc tak, bysmy cieszyli serce Boze i zyli w blasku Jego obecnosci.
Badz jutro w poblizu, podczas mojej operacji. Pragne jeszcze zyc, by naprawiac bledy zycia.
Nie opuszczaj nas, Jezu nie opuszczaj nas
Tys powiedzial, ze na ziemi nie zostawiasz nas samemi.....
Bog zaplac za wsparcie duchowe.Juz po. 26 poprawka bo cos tam....Wierze i skladam w ofierze te przykrosc.
Dziekuje Ci Boze za Twoja obecnosc w zyciu i przy nas, kiedy na Ciebie liczymy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum