Wysłany: 27 Kwiecień 2013, 20:09 CZYTANIA - V NIEDZIELA WIELKANOCNA - 28 KWIETNIA 2013
28 KWIETNIA 2013
V niedziela wielkanocna
(Dz 14,21-27)
Pawe³ i Barnaba wrócili do Listry, do Ikonium i do Antiochii, Umacniaj±c dusze uczniów, zachêcaj±c do wytrwania w wierze, bo przez wiele ucisków trzeba nam wej¶æ do królestwa Bo¿ego. Kiedy w ka¿dym Ko¶ciele w¶ród modlitw i postów ustanowili im starszych, polecili ich Panu, w którego uwierzyli. Potem przeszli przez Pizydiê i przybyli do Pamfilii. Nauczali w Perge, zeszli do Attalii, a st±d odp³ynêli do Antiochii, gdzie za ³ask± Bo¿± zostali przeznaczeni do dzie³a, które wykonali. Kiedy przybyli i zebrali [miejscowy] Ko¶ció³, opowiedzieli, jak wiele Bóg przez nich zdzia³a³ i jak otworzy³ poganom podwoje wiary.
(Ps 145,8-13)
REFREN: Bêdê Ciê s³awi³, Bo¿e mój i Królu
lub Alleluja
Pan jest ³agodny i mi³osierny,
nieskory do gniewu i bardzo ³askawy.
Pan jest dobry dla wszystkich,
a Jego mi³osierdzie nad wszystkim, co stworzy³.
Niech Ciê wielbi± Panie, wszystkie Twoje dzie³a
i niech Ciê b³ogos³awi± Twoi ¶wiêci.
Niech mówi± o chwale Twojego królestwa
i niech g³osz± Twoj± potêgê.
Aby synom ludzkim oznajmiæ Twoj± potêgê
i wspania³o¶æ chwa³y Twojego królestwa.
Królestwo Twoje królestwem wszystkich wieków,
przez wszystkie pokolenia Twoje panowanie.
(Ap 21,1-5a)
Ja, Jan, ujrza³em niebo nowe i ziemiê now±, bo pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminê³y, i morza ju¿ nie ma. I Miasto ¦wiête - Jeruzalem Nowe ujrza³em zstêpuj±ce z nieba od Boga, przystrojone jak oblubienica zdobna w klejnoty dla swego mê¿a. I us³ysza³em dono¶ny g³os mówi±cy od tronu: Oto przybytek Boga z lud¼mi: i zamieszka wraz z nimi, i bêd± oni jego ludem, a On bêdzie Bogiem z nimi. I otrze z ich oczu wszelk± ³zê, a ¶mierci ju¿ odt±d nie bêdzie. Ani ¿a³oby, ni krzyku, ni trudu ju¿ /odt±d/ nie bêdzie, bo pierwsze rzeczy przeminê³y. I rzek³ Zasiadaj±cy na tronie: Oto czyniê wszystko nowe.
(J 13,34)
Dajê wam przykazanie nowe, aby¶cie siê wzajemnie mi³owali, jak Ja was umi³owa³em.
(J 13,31-33a.34-35)
Po wyj¶ciu Judasza z wieczernika Jezus powiedzia³: Syn Cz³owieczy zosta³ teraz otoczony chwa³±, a w Nim Bóg zosta³ chwa³± otoczony. Je¿eli Bóg zosta³ w Nim otoczony chwa³±, to i Bóg Go otoczy chwa³± w sobie samym, i to zaraz Go chwa³± otoczy. Dzieci, jeszcze krótko jestem z wami. Bêdziecie Mnie szukaæ, ale - jak to ¯ydom powiedzia³em, tak i teraz wam mówiê - dok±d Ja idê, wy pój¶æ nie mo¿ecie. Przykazanie nowe dajê wam, aby¶cie siê wzajemnie mi³owali tak, jak Ja was umi³owa³em; ¿eby¶cie i wy tak siê mi³owali wzajemnie.
Gdyby Jezus zlozyl oswiadczenie, ze „Syn Czlowieczy TERAZ zostal otoczony chwala” przed tym zanim Judasz sie wycofal, mogloby sie wydawac, ze popsul on szyki Panu Bogu i chwala Chrystusa zostala zachwiana. Zadne zlo nie jest w stanie zalamac zbawczych planow Boga.
Krolestwo Boze przyszlo juz na ten swiat, calkowicie rozne od tego co zna historia, poniewaz jest ono BOZE. Jego istote stanowi MILOSC JAKA NAS CHRYSTUS UMILOWAL I TYLKO TEN DO NIEGO NALEZY KTO JA PRZYJAL JAKO ZYCIOWA NORME. Jasne, ze jest to mozliwe tylko w DUCHU SWIETYM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum