Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - CZWARTEK 2 MAJA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 1 Maj 2013, 21:48   CZYTANIA - CZWARTEK 2 MAJA 2013

2 MAJA 2013
Czwartek
Wspomnienie ¶w. Atanazego, biskupa i doktora Ko¶cio³a

(Dz 15,7-21)
W Jerozolimie po d³ugiej wymianie zdañ przemówi³ Piotr do aposto³ów i starszych: Wiecie, bracia, ¿e Bóg ju¿ dawno wybra³ mnie spo¶ród was, aby z moich ust poganie us³yszeli s³owa Ewangelii i uwierzyli. Bóg, który zna serca, za¶wiadczy³ na ich korzy¶æ, daj±c im Ducha ¦wiêtego tak samo jak nam. Nie zrobi³ ¿adnej ró¿nicy miêdzy nami a nimi, oczyszczaj±c przez wiarê ich serca. Dlaczego wiêc teraz Boga wystawiacie na próbê, wk³adaj±c na uczniów jarzmo, którego ani ojcowie nasi, ani my sami nie mieli¶my si³y d¼wigaæ. Wierzymy przecie¿, ¿e bêdziemy zbawieni przez ³askê Pana Jezusa tak samo jak oni. Umilkli wszyscy, a potem s³uchali opowiadania Barnaby i Paw³a o tym, jak wielkich cudów i znaków dokona³ Bóg przez nich w¶ród pogan. A gdy i oni umilkli, zabra³ g³os Jakub i rzek³: Pos³uchajcie mnie, bracia! Szymon opowiedzia³, jak Bóg raczy³ wybraæ sobie lud spo¶ród pogan. Zgadzaj± siê z tym s³owa Proroków, bo napisano: Potem powrócê i odbudujê przybytek Dawida, który znajduje siê w upadku. Odbudujê jego ruiny i wzniosê go, aby pozostali ludzie szukali Pana i wszystkie narody, nad którymi wzywane jest imiê moje - mówi Pan, który to sprawia. To s± [Jego] odwieczne wyroki. Dlatego ja s±dzê, ¿e nie nale¿y nak³adaæ ciê¿arów na pogan, nawracaj±cych siê do Boga, lecz napisaæ im, aby siê wstrzymali od pokarmów ofiarowanych bo¿kom, od nierz±du, od tego, co uduszone, i od krwi. Z dawien dawna bowiem w ka¿dym mie¶cie s± ludzie, którzy co szabat czytaj± Moj¿esza i wyk³adaj± go w synagogach.

(Ps 96,1-3.10)
REFREN: Po¶ród narodów g³o¶cie chwa³ê Pana.

¦piewajcie Panu pie¶ñ now±,
¶piewaj Panu, ziemio ca³a.
¦piewajcie Panu, s³awcie Jego imiê,
ka¿dego dnia g³o¶cie Jego zbawienie.

G³o¶cie Jego chwa³ê w¶ród wszystkich narodów,
rozg³aszajcie cuda po¶ród wszystkich ludów.
G³o¶cie w¶ród ludów, ¿e Pan jest Królem,
On utwierdzi³ ¶wiat tak, ¿e siê nie zachwieje,
bêdzie sprawiedliwie s±dzi³ wszystkie ludy.

(J 10,27)
Moje owce s³uchaj± mojego g³osu, Ja znam je, a one id± za Mn±.

(J 15,9-11)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Jak Mnie umi³owa³ Ojciec, tak i Ja was umi³owa³em. Wytrwajcie w mi³o¶ci mojej! Je¶li bêdziecie zachowywaæ moje przykazania, bêdziecie trwaæ w mi³o¶ci mojej, tak jak Ja zachowa³em przykazania Ojca mego i trwam w Jego mi³o¶ci. To wam powiedzia³em, aby rado¶æ moja w was by³a i aby rado¶æ wasza by³a pe³na.

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130502.htm

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 2 Maj 2013, 01:32   

Sa poganie, ktorzy nie znaja Boga, ale postepuja zgodnie z Nauka Boza. Maja dar Ducha Swietego, bo Bog nie robi roznic i wszystkich ogarnia swoim Milosierdziem. Wazne aby to Milosierdzie dostrzec w zyciu codziennym

Zachowujmy przykazania i trwajmy w Milosci Bozej

Niezwykla rzecza jest trwac w Milosci. W Milosci do Boga i w Milosci do czlowieka obok. Jak wazne jest aby przejsc przez wszelkie trudne chwile zwatpienia, niedowiarstwa, braku wyrozumialosci i cierpliwosci. Tylko trwanie w Milosci przynosi owoce

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 2 Maj 2013, 10:32   

Podczas wspolnej debaty , po”dlugiej wymianie zdan” zgromadzenie doszlo do konkluzji, ze nalezy szukac rozwiazania problemu obrzezania albo nie obrzezania chrzesciajan wywodzacych sie z tradycji poganskiej kierujac sie duchem wolnosci, ktora kieruje sie sluchaniem Slowa Bozego zawartego w Pismie Swietym i Slowa Bozego ktore manifestuje sie w konkretnych wydarzeniach historii, czyli dzisiaj powiedzielibysmy w „znakach czasu” jak mowi sobor Vat. II . Jest to wazna wskazowka dla funkcjonowania Kosciola dzisiaj, na przyklad w takich kwestiach jak sakramentalna lacznosc z Chrystusem, jednosc chrzescijanska, stosunek do innych religii, celibat ksiezy itd.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 2 Maj 2013, 10:34   

Pelnie radosci, albo inaczej mowiac : Pelnie Zycia osiagnac mozna tylko na drodze komunii z Chrystusem, ktorej istote stanowi milosc Boga i czlowieka.

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 2 Maj 2013, 12:14   

"Wytrwajcie w mi³o¶ci mojej!"

Zaslyszana wlasnie dzisiaj relacja:
-powrot mlodej kobiety do wiary, do kosciola i decyzja o uczestnicwie w kilkudniowych rekolekcjach
-zyczenia zaprzyjaznionej siostry zakonnej:niech te reokolekcje beda udane
-odpowiedz: beda udane ale nich sie siostra modli, zebym wytrwala w tym co zamierzylam

To nasze trwanie jest warunkiem trwania w milosci Boga.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu