Wysłany: 27 Maj 2013, 22:18 CZYTANIA - Wtorek - 28 MAJA 2013
Wtorek - 28 MAJA 2013
Wspomnienie Naj¶wiêtszej Maryi Panny, Wspomo¿ycielki Wiernych (???)
(Syr 35,1-12)
Kto zachowuje Prawo, mno¿y ofiary, a kto zwa¿a na przykazania, sk³ada ofiary dziêkczynne. Kto ¶wiadczy dobrodziejstwa, przynosi ofiary z najczystszej m±ki, a kto daje ja³mu¿nê, sk³ada ofiarê uwielbienia. Oddalenie siê od z³a jest upodobaniem Pana, a oddalenie siê od niesprawiedliwo¶ci jest jak ofiara przeb³agalna. Nie ukazuj siê przed Panem z pró¿nymi rêkami, wszystko to bowiem [dzieje siê] wed³ug przykazania. Dar ofiarny sprawiedliwego namaszcza o³tarz t³usto¶ci±, a przyjemny jej zapach unosi siê przed Najwy¿szego. Ofiara mê¿a sprawiedliwego jest przyjemna, a pamiêæ o niej nie pójdzie w zapomnienie. Chwal Pana hojnym darem i nie zmniejszaj ofiary z pierwocin r±k twoich! Przy ka¿dym darze twarz twoj± rozpogód¼ i z weselem po¶wiêæ dziesiêcinê! Dawaj Najwy¿szemu tak, jak On ci daje, hojny dar wed³ug swej mo¿no¶ci! poniewa¿ Pan jest tym, kto odp³aca, i siedmiokroæ razy wiêcej odda tobie. Nie staraj siê przekupiæ Go darem, bo nie bêdzie przyjêty, ani nie pok³adaj nadziei w ofierze niesprawiedliwej, poniewa¿ Pan jest Sêdzi±, który nie ma wzglêdu na osoby.
„Zgromad¼cie Mi moich umi³owanych,
którzy przez ofiarê zawarli ze Mn± przymierze”.
Niebiosa zwiastuj± Bo¿± sprawiedliwo¶æ,
albowiem sam Bóg jest sêdzi±.
„Pos³uchaj, mój ludu, bo bêdê przemawia³,
i bêdê ¶wiadczy³ przeciw tobie, Izraelu:
Ja jestem Bogiem, Bogiem twoim.
Nie oskar¿am ciê za twe ofiary,
bo twoje ca³opalenia zawsze s± przede Mn±.
Bogu sk³adaj ofiarê dziêkczynn±
spe³nij swoje ¶luby wobec Najwy¿szego!
Kto sk³ada ofiarê dziêkczynn±, ten cze¶æ Mi oddaje,
a tym, którzy postêpuj± uczciwie, uka¿ê Bo¿e zbawienie”.
(Mt 11,25)
Wys³awiam Ciê, Ojcze, Panie nieba i ziemi, ¿e tajemnice królestwa objawi³e¶ prostaczkom.
(Mk 10,28-31)
Piotr powiedzia³ do Jezusa: Oto my opu¶cili¶my wszystko i poszli¶my za Tob±. Jezus odpowiedzia³: Zaprawdê, powiadam wam: Nikt nie opuszcza domu, braci, sióstr, matki, ojca, dzieci i pól z powodu Mnie i z powodu Ewangelii, ¿eby nie otrzyma³ stokroæ wiêcej teraz, w tym czasie, domów, braci, sióstr, matek, dzieci i pól, w¶ród prze¶ladowañ, a ¿ycia wiecznego w czasie przysz³ym. Lecz wielu pierwszych bêdzie ostatnimi, a ostatnich pierwszymi.
.................................................
www.mateusz.pl/czytania
"Nie staraj siê przekupiæ Go darem, bo nie bêdzie przyjêty, ani nie pok³adaj nadziei w ofierze niesprawiedliwej, poniewa¿ Pan jest Sêdzi±, który nie ma wzglêdu na osoby"
Bog nie zbawi i nie przyjmie do Krolestwa Bozego nikogo po znajomosci, bo nie ma wzgledu na osoby. Potwierdzeniem tego starotestamentowego stwierdzenia jest rozmowa Jezusa z czlowiekiem w poniedzialkowej Ewangelii. Jezus zapytal go "dlaczego nazywasz mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bog." Innymi slowy czlowieku nie podlizuj mi sie i nie staraj mnie przekupic pieknymi slowami.
Czlowiek ten zapewnia, ze nie zabijal, nie kradl, nie cudzolozyl, nie zeznawal falszywie i nawet czcil matke oraz ojca. Ale Jezus mowiac, zeby oddal caly majatek biednym daje do zrozumienia, ze Bog nie zbawi czlowieka tylko dlatego, ze ten nie czynil zla, bo to za malo. Dla Boga liczy sie to, ze oprocz nieczynienia zla bede postepowac dobrze i dam wyraz milosci blizniego.
Opuszczenie wszystkiego w pojsciu za Jezusem jest zyskaniem Pelni. Nie jest to transakcja ekonomiczna ale realizacja pragnienia, wewnetrznej pasji, ktora jest odpowiedzia na apel Bozego pragnienia i Bozej pasji stwarzania Nowej ziemi i Nowego nieba. Jest to odpowiedz na wezwanie Milosci, dlatego spelnienie tego powolania jest Spotkaniem i Jednoscia.
Najwiekszy dar , to darowac Bogu siebie samego, w zyciu codziennym i w lacznosci z Eucharystia. Ten dar jest najpiekniejszy, gdy czyniony jest z milosci .
Czlowiek zywy fizycznie i duchowo stanowi chwale Boza. Kazdy czlowiek naprawde dobry jest darem ofiarnym wielbiacym Boga za Jego dar milosci milosiernej ktora jest z nami „przez wszystkie dni, az do skonczenia swiata”.
Bogu nie zalezy na ofiarach ze zwierzat i pozywien skladanych wedlug Starego Prawa – On sie nimi cieszy, jezeli stanowia wyraz milosci i ufnego, dzieciecego oddania sie Jemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum