Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CZYTANIA - PONIEDZIAŁEK 3 CZERWCA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 2 Czerwiec 2013, 22:48   CZYTANIA - PONIEDZIAŁEK 3 CZERWCA 2013

3 CZERWCA 2013
Poniedziałek
Wspomnienie świętych męczenników Karola Lwangi i Towarzyszy

(Tb 1,1a.2;2,1-9)
Księga historii Tobiasza, syna Tobiela, syna Ananiela, syna Aduela, syna Gabaela z rodu Asjela, z pokolenia Neftalego, którego uprowadził do niewoli Salmanassar, król asyryjski, z Tisbe, z miasta leżącego na prawo od Kadesz-Neftali, w Górnej Galilei, poniżej Chasor poza drogą na zachód z lewej strony Fogor. Tak więc za panowania Asarhaddona wróciłem do swego domu i żona moja Anna, i syn mój Tobiasz zostali mi przywróceni. Na naszą Pięćdziesiątnicę, to jest na Święto Tygodni, przygotowano mi wspaniałą ucztę, a ja zająłem miejsce przy stole. Zastawiono mi stół i przyniesiono liczne potrawy. Wtedy powiedziałem do mojego syna Tobiasza: Dziecko, idź, a gdy znajdziesz kogo biednego z braci moich uprowadzonych do Niniwy, który zachowuje wierność całym sercem, przyprowadź go tu, aby jadł razem ze mną. Ja czekam, dziecko, na twój powrót. Wyszedł więc Tobiasz, aby poszukać jakiegoś biednego między naszymi braćmi, ale wrócił i rzekł: Ojcze!, a ja odpowiedziałem: Oto jestem dziecko. A on odezwał się: Ojcze, oto jeden nasz rodak został zamordowany i porzucony na rynku. I dopiero co go uduszono. Wtedy wyskoczyłem, pozostawiłem ucztę nietkniętą, ściągnąłem człowieka z placu i złożyłem go w jednym z moich pomieszczeń, czekając aż do zachodu, aby go pogrzebać. Powróciłem, umyłem się i jadłem chleb w smutku. Wspominałem sobie przy tym na słowa proroka Amosa, które wypowiedział o Betel: Wasze święta zamienią się na smutki, a wasze pieśni na żałobne lamentacje. I wybuchnąłem płaczem. Potem, gdy słońce zaszło, wyszedłem, wykopałem grób i pogrzebałem tamtego. Moi sąsiedzi mówili drwiąc ze mnie: Jeszcze się nie boi. Już bowiem z powodu takiego samego czynu poszukiwano go, aby go zabić, tak że musiał uciekać, i oto znowu grzebie umarłych.

(Ps 112,1-6)
REFREN: Błogosławiony, kto się boi Pana

Błogosławiony człowiek, który boi się Pana,
i wielką radość znajduje w Jego przykazaniach.
Potomstwo Jego będzie potężne na ziemi,
dostąpi błogosławieństwa pokolenie prawych.

Dobrobyt i bogactwo będą w jego domu,
a jego sprawiedliwość będzie trwała zawsze.
On wschodzi w ciemnościach jak światło dla prawych,
łagodny, miłosierny i sprawiedliwy.

Dobrze się wiedzie człowiekowi, który z litości pożycza,
i swymi sprawami zarządza uczciwie.
Sprawiedliwy nigdy się nie zachwieje
i pozostanie w wiecznej pamięci.

(Ap 1,5a)
Jezu Chryste, jesteś Świadkiem wiernym, Pierworodnym umarłych; umiłowałeś nas i przez Krew swoją uwolniłeś nas od grzechów.

(Mk 12,1-12)
I zaczął im mówić w przypowieściach: Pewien człowiek założył winnicę. Otoczył ją murem, wykopał tłocznię i zbudował wieżę. W końcu oddał ją w dzierżawę rolnikom i wyjechał. W odpowiedniej porze posłał do rolników sługę, by odebrał od nich część należną z plonów winnicy. Ci chwycili go, obili i odesłali z niczym. Wtedy posłał do nich drugiego sługę; lecz i tego zranili w głowę i znieważyli. Posłał jeszcze jednego, tego zabili. I posłał wielu innych, z których jednych obili, drugich pozabijali. Miał jeszcze jednego, ukochanego syna. Posłał go jako ostatniego do nich, bo sobie mówił: Uszanują mojego syna. Lecz owi rolnicy mówili nawzajem do siebie: to jest dziedzic. Chodźcie, zabijmy go, a dziedzictwo będzie nasze. I chwyciwszy, zabili go i wyrzucili z winnicy. Cóż uczyni właściciel winnicy? Przyjdzie i wytraci rolników, a winnicę odda innym. Nie czytaliście tych słów w Piśmie: Właśnie ten kamień, który odrzucili budujący, stał się głowicą węgła. Pan to sprawił i jest cudem w oczach naszych. I starali się Go ująć, lecz bali się tłumu. Zrozumieli bowiem, że przeciw nim powiedział tę przypowieść. Zostawili więc Go i odeszli.

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130603.htm

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 3 Czerwiec 2013, 03:39   

"Wtedy powiedziałem do mojego syna Tobiasza: Dziecko, idź, a gdy znajdziesz kogo biednego z braci moich uprowadzonych do Niniwy, który zachowuje wierność całym sercem, przyprowadź go tu, aby jadł razem ze mną."

Jak bardzo potrzebne jest wychowanie dzieci w poczuciu poszanowania i milosierdzia do drugiego czlowieka. Edukacja czlowieka nie obejmuje tylko renomowanych szkol i stopni naukowe, ale rozwoj emocjonalny i empatyczny czlowieka. Jego wrazliwosc na drugiego czlowieka, aby potrafil dostrzec w nim Boga. Na tej wrazliwosci opieraja sie zaufanie i milosc.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 3 Czerwiec 2013, 03:40   

"I starali się Go ująć, lecz bali się tłumu. Zrozumieli bowiem, że przeciw nim powiedział tę przypowieść. Zostawili więc Go i odeszli."

W swojej przypowiesci Jezus mowi o potrzebie sprawiedliwosci i zachowania nauki Bozej. Mozna czlowiek osmieszyc, wtracic do wiezienia i zabic, ale nie zabije sie Boga ani jego nauki o milosci, prawdzie i sprawiedliwosci.

Męczennicy, których pamiatke dzis czcimy czyli Karol Lwanga i towarzysze zginęli w Ugandzie podczas prześladowań chrześcijan w 1886 roku. Karol Lwanga miał 25 lat. Nie tylko z radoscia poniósł śmierć na stosie, ale także zachęcał do wytrwałości swoich towarzyszy. Po jego męczeńskiej smierci liczba katolików w Ugandzie wzrosła w ciągu kilku lat o około 100 tysięcy. Czlowiek niezaleznie od miejsca zamieszkania poszukuje w zyciu wartosci trwalych takich jak milosc i prawda. Jak widac dazy do nich pomimo zagrozenia zycia.

"On wschodzi w ciemnościach jak światło dla prawych,
łagodny, miłosierny i sprawiedliwy"

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 3 Czerwiec 2013, 08:07   

Czlowiek opanowany przez zlego ulega halucynacji. Zmienia sie jego sposob widzenia rzeczy i zdarzen. Inaczej ocenia zycie i inaczej sie po nim porusza. Jego wiara ulega zepsuciu – wierzy on - ale po szatansku, uzurpujac sobie prawa ktore nie tylko , ze nie sa sprawiedliwe, ale ktore wrecz zachecaja do kradziezy, rozboju i morderstw. W jego chorym sumieniu zbrodnia jest czyms zaszczytnym, jest przejawem odwagi i obrona „nowych” wartosci.

Alina

Wysłany: 3 Czerwiec 2013, 08:36   

Czytam dzisiejszą Ewangelię i dziękuję Bogu za Syna.Dziękuję, że Boża Sprawiedliwość jest inna niż ludzka, dziękuję, że Jezus z woli Ojca stał się jedynym Sprawiedliwym i dopełnił w Sobie konieczność Bożej Sprawiedliwości.
Dziękuję, że w Jezusie możemy zobaczyć Ojca i patrząc na Niego wiemy kim mamy się stawać...
Proszę Cię Boże, abyśmy coraz bardziej pełnili Twoją Wolę, a to znaczy- coraz bardziej stawali się podobni do Syna...

Myślałam też nad zdaniem:"zrozumieli bowiem, że przeciw nim powiedział tę przypowieść."
Nieraz wydaje nam się bowiem, że coś w życiu wydarza się przeciwko nam. Można tak do tego podejść i poprzestać na poużalaniu się nad sobą. Można jednak, choć to bardziej bolesne poszukać w przykrym wydarzeniu jakiejś prawdy na swój temat i wtedy niejednokrotnie człowiek dostrzega nowe światło.
Naprawdę wierzę, że wszystko co wydarza się człowiekowi w życiu można wykorzystać dla pomnożenia w sobie dobra.

JurekS

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 3 Czerwiec 2013, 08:55   

A mnie w dzisiejszej Ewangelii zawsze zadziwiali owi rolnicy. Na co właściwie liczyli? Wiedzieli kto jest panem winnicy, znali zapewne jego siłę, a jednak w jakiejś niezrozumiałej logice chcą zawłaszczyć to co do nich nie należy posługując się przemocą i zbrodnią. A jednak może to być obraz każdego z nas, obraz mnie samego. Może nie używając aż tak drastycznych metod, ale bardziej "cywilizowanymi" sposobami próbując realizować swój pomysł na życie. Trzeba mi dużo pokory aby stanąć w prawdzie o moim życiu. Żeby zobaczyć, że może właśnie dzisiaj Słowo Boże tę prawdę o nim odkrywa.
W jakiś sposób psalmista wskazuje co czynić, aby nie podzielić losu rolników:
Błogosławiony człowiek, który boi się Pana
i wielką radość znajduje w Jego przykazaniach

Odpowiedz do tematu