24 CZERWCA 2013
Poniedziałek
Uroczystość Narodzenia św. Jana Chrzciciela
(Iz 49,1-6)
Wyspy, posłuchajcie Mnie! Ludy najdalsze, uważajcie! Powołał Mnie Pan już z łona mej matki, od jej wnętrzności wspomniał moje imię. Ostrym mieczem uczynił me usta, w cieniu swej ręki Mnie ukrył. Uczynił ze mnie strzałę zaostrzoną, utaił mnie w swoim kołczanie. I rzekł mi: Tyś Sługą moim, Izraelu, w tobie się rozsławię. Ja zaś mówiłem: Próżno się trudziłem, na darmo i na nic zużyłem me siły. Lecz moje prawo jest u Pana i moja nagroda u Boga mego. Wsławiłem się w oczach Pana, Bóg mój stał się moją siłą. A teraz przemówił Pan, który mnie ukształtował od urodzenia na swego Sługę, bym nawrócił do Niego Jakuba i zgromadził Mu Izraela. A mówił: To zbyt mało, iż jesteś Mi Sługą dla podźwignięcia pokoleń Jakuba i sprowadzenia ocalałych z Izraela! Ustanowię cię światłością dla pogan, aby moje zbawienie dotarło aż do krańców ziemi.
(Ps 139,1-3.13-15)
REFREN: Sławię Cię, Panie, za to, żeś mnie stworzył.
Przenikasz i znasz mnie, Panie,
Ty wiesz, kiedy siedzę i wstaję.
Z daleka spostrzegasz moje myśli,
przyglądasz się, jak spoczywam i chodzę,
i znasz moje wszystkie drogi.
Ty bowiem stworzyłeś moje wnętrze
i utkałeś mnie w łonie mej matki.
Sławię Cię, żeś mnie tak cudownie stworzył,
godne podziwu są Twoje dzieła.
I duszę moją znasz do głębi.
Nie tajna Ci istota,
kiedy w ukryciu nabierałem kształtów,
utkany we wnętrzu ziemi.
(Dz 13,22-26)
W synagodze w Antiochii Pizydyjskiej Paweł powiedział: Bóg dał ojcom naszym Dawida na króla, o którym też dał świadectwo w słowach: Znalazłem Dawida, syna Jessego, człowieka po mojej myśli, który we wszystkim wypełni moją wolę. Z jego to potomstwa, stosownie do obietnicy, wyprowadził Bóg Izraelowi Zbawiciela Jezusa. Przed Jego przyjściem Jan głosił chrzest nawrócenia całemu ludowi izraelskiemu. A pod koniec swojej działalności Jan mówił: " Ja nie jestem tym, za kogo mnie uważacie. Po mnie przyjdzie Ten, któremu nie jestem godny rozwiązać sandałów na nogach ". Bracia, synowie rodu Abrahama, i ci spośród was, którzy się boją Boga! Nam została przekazana nauka o tym zbawieniu.
(Łk 1,76)
Ty, dziecię, zwać się będziesz prorokiem Najwyższego, gdyż pójdziesz przed Panem przygotować Mu drogę.
(Łk 1,57-66.80)
Dla Elżbiety nadszedł czas rozwiązania i urodziła syna. Gdy jej sąsiedzi i krewni usłyszeli, że Pan okazał tak wielkie miłosierdzie nad nią, cieszyli się z nią razem. Ósmego dnia przyszli, aby obrzezać dziecię, i chcieli mu dać imię ojca jego, Zachariasza. Jednakże matka jego odpowiedziała: Nie, lecz ma otrzymać imię Jan. Odrzekli jej: Nie ma nikogo w twoim rodzie, kto by nosił to imię. Pytali więc znakami jego ojca, jak by go chciał nazwać. On zażądał tabliczki i napisał: Jan będzie mu na imię. I wszyscy się dziwili. A natychmiast otworzyły się jego usta, język się rozwiązał i mówił wielbiąc Boga. I padł strach na wszystkich ich sąsiadów. W całej górskiej krainie Judei rozpowiadano o tym wszystkim, co się zdarzyło. A wszyscy, którzy o tym słyszeli, brali to sobie do serca i pytali: Kimże będzie to dziecię? Bo istotnie ręka Pańska była z nim. Chłopiec zaś rósł i wzmacniał się duchem, a żył na pustkowiu aż do dnia ukazania się przed Izraelem.
"Kimże będzie to dziecię?Bo istotnie ręka Pańska była z nim." W kazdym poczetym i nowonarodzonym dziecku jest reka Panska. Przypomina nam o tym w dzisiejszym czytaniu Sw. Pawel: "Powołał Mnie Pan już z łona mej matki, od jej wnętrzności wspomniał moje imię."
W lonie matki dziecko ma juz wypisane imie, juz jest naznaczone reka panska. Kazde dziecko ma niezwykly potencjal nadany przez Boga za posrednictwem Ducha Swietego. " Chlopiec za rosl i wzmacnial sie duchem" jak czesto zapominamy o duchowym wzrastaniu dzieci, o rozwijaniu zasianego jeszcze w lonie matki powolania. Jak czesto koncentrujemy sie na zapewnieniu dzieciom dobr materialnych, "bezstresowego wychowania" i dobrej, bo renomowanej szkoly, na ktora przerzucamy ciezar wychowania dziecka. A to wychowanie musi byc przede wszystkim wzrastaniem w duchu. Sprobuje spojrezc dzisiaj na moje dzieci poprzez pryzmat dzialajacego w nich Ducha Swietego.
Najbardziej porusza mnie chyba dzisiaj piękno Psalmu 139, podobnego zresztą do czytania z księgi proroka Izajasza. Słowa psalmu zakorzeniają mnie w Bogu, sprawiają, że wiem skąd jestem/jesteśmy/, dzięki nim prawie czuję tą Bożą Myśl i Boże tchnienie we mnie i to naprawdę daje radość i pokój.
Pan zna do głębi moją duszę, przenika moje myśli, nie tajna Mu jest moja istota...jest w tym jakaś harmonia pomiędzy stworzeniem i Stwórcą, harmonia , którą niekiedy trzeba na nowo w sobie odnaleźć, ale która istnieje od zawsze i trwa...
Poza tym porusza mnie milczenie Zachariasza. Jest w Nim tajemnica, jest oczekiwanie, jakby całego świata na to co ma się stać...chciałabym to lepiej zrozumieć.
Św. Augustyn pisze, że milczenie to oznacza tajność proroctw, które przed przyjściem Chrystusa były jakby zasłonięte i zamknięte. Otwierają się one z nadejściem Chrystusa, stają się jawne, gdy nadchodzi zapowiadany. I dalej mówi, że odzyskanie mowy przez Zachariasza w czasie narodzin Jana odpowiada rozdarciu zasłony w świątyni w czasie śmierci Jezusa. Wraca mowa, albowiem rodzi się głos...
Ja zaś mówiłem: «Próżno się trudziłem, na darmo i na nic zużyłem me siły. Lecz moje prawo jest u Pana i moja nagroda u Boga mego. Wsławiłem się w oczach Pana, Bóg mój stał się moją siłą».
Odnoszę to do późniejszej sytuacji Jana kiedy został uwięziony. Można by powiedzieć, że tak po ludzku przegrał. Już wcześniej jego uczniowie zaczęli przechodzić do Jezusa, on sam wysyła poselstwo czy aby na pewno Jezus to ten, który ma przyjść i wreszcie zostaje stracony. A jednak żył tym proroctwem Izajasza. I powie to zdanie, które mi mocno zapadło do serca: Potrzeba, by On wzrastał, a ja się umniejszał
Dzisiaj w uroczystość tego największego spośród ludzi proroka kieruję swoje myśli ku jego postawie, postawie zawierzenia i heroizmu.
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum