Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - SOBOTA 29 CZERWCA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 28 Czerwiec 2013, 23:30   CZYTANIA - SOBOTA 29 CZERWCA 2013

29 CZERWCA 2013
Sobota
Uroczysto¶æ ¶w. Aposto³ów Piotra i Paw³a

(Dz 12,1-11)
W owych dniach Herod zacz±³ prze¶ladowaæ niektórych cz³onków Ko¶cio³a. ¦ci±³ mieczem Jakuba, brata Jana, A gdy spostrzeg³, ¿e to spodoba³o siê ¯ydom, uwiêzi³ nadto Piotra. A by³y to dni Prza¶ników. Kiedy go pojma³, osadzi³ w wiêzieniu i odda³ pod stra¿ czterech oddzia³ów, po czterech ¿o³nierzy ka¿dy, zamierzaj±c po ¦wiêcie Paschy wydaæ go ludowi. Strze¿ono wiêc Piotra w wiêzieniu, a Ko¶ció³ modli³ siê za niego nieustannie do Boga. W nocy, po której Herod mia³ go wydaæ, Piotr, skuty podwójnym ³añcuchem, spa³ miêdzy dwoma ¿o³nierzami, a stra¿nicy przed bram± strzegli wiêzienia. Wtem zjawi³ siê anio³ Pañski i ¶wiat³o¶æ zaja¶nia³a w celi. Tr±ceniem w bok obudzi³ Piotra i powiedzia³: Wstañ szybko! Równocze¶nie z r±k [Piotra] opad³y kajdany. Przepasz siê i w³ó¿ sanda³y! - powiedzia³ mu anio³. A gdy to zrobi³, rzek³ do niego: Narzuæ p³aszcz i chod¼ za mn±! Wyszed³ wiêc i szed³ za nim, ale nie wiedzia³, czy to, co czyni anio³, jest rzeczywisto¶ci±; zdawa³o mu siê, ¿e to widzenie. Minêli pierwsz± i drug± stra¿ i doszli do ¿elaznej bramy, prowadz±cej do miasta. Ta otwar³a siê sama przed nimi. Wyszli wiêc, przeszli jedn± ulicê i natychmiast anio³ odst±pi³ od niego. Wtedy Piotr przyszed³ do siebie i rzek³: Teraz wiem na pewno, ¿e Pan pos³a³ swego anio³a i wyrwa³ mnie z rêki Heroda i z tego wszystkiego, czego oczekiwali ¯ydzi.

(Ps 34,2-9)
REFREN: Od wszelkiej trwogi Pan Bóg mnie wyzwoli³.

Bêdê b³ogos³awi³ Pana po wieczne czasy,
Jego chwa³a bêdzie zawsze na moich ustach.
Dusza moja chlubi siê Panem,
niech s³ysz± to pokorni i niech siê wesel±.

Wys³awiajcie razem ze mn± Pana,
wspólnie wywy¿szajmy Jego imiê.
Szuka³em pomocy u Pana, a On mnie wys³ucha³
i wyzwoli³ od wszelkiej trwogi.

Spójrzcie na Niego, a rozpromienicie siê rado¶ci±,
oblicza wasze nie zap³on± wstydem.
Oto biedak zawo³a³ i Pan go us³ysza³,
i uwolni³ od wszelkiego ucisku.

Anio³ Pañski otacza szañcem bogobojnych,
aby ich ocaliæ.
Skosztujcie i zobaczcie, jak Pan jest dobry,
szczê¶liwy cz³owiek, który znajduje w Nim ucieczkê.

(2 Tm 4,6-9.17-18)
Najmilszy: Krew moja ju¿ ma byæ wylana na ofiarê, a chwila mojej roz³±ki nadesz³a. W dobrych zawodach wyst±pi³em, bieg ukoñczy³em, wiarê ustrzeg³em. Na ostatek od³o¿ono dla mnie wieniec sprawiedliwo¶ci, który mi w owym dniu odda Pan, sprawiedliwy Sêdzia, a nie tylko mnie, ale i wszystkich, którzy umi³owali pojawienie siê Jego. Po¶piesz siê, by przybyæ do mnie szybko. Natomiast Pan stan±³ przy mnie i wzmocni³ miê, ¿eby siê przeze mnie dope³ni³o g³oszenie /Ewangelii/ i ¿eby wszystkie narody /je/ pos³ysza³y; wyrwany te¿ zosta³em z paszczy lwa. Wyrwie miê Pan od wszelkiego z³ego czynu i wybawi miê, przyjmuj±c do swego królestwa niebieskiego; Jemu chwa³a na wieki wieków! Amen.

(Mt 16,18)
Ty jeste¶ Piotr - Opoka, i na tej Opoce zbudujê mój Ko¶ció³, a bramy piekielne go nie przemog±.

(Mt 16,13-19)
Gdy Jezus przyszed³ w okolice Cezarei Filipowej, pyta³ swych uczniów: Za kogo ludzie uwa¿aj± Syna Cz³owieczego? A oni odpowiedzieli: Jedni za Jana Chrzciciela, inni za Eliasza, jeszcze inni za Jeremiasza albo za jednego z proroków. Jezus zapyta³ ich: A wy za kogo Mnie uwa¿acie? Odpowiedzia³ Szymon Piotr: Ty jeste¶ Mesjasz, Syn Boga ¿ywego. Na to Jezus mu rzek³: B³ogos³awiony jeste¶, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawi³y ci tego cia³o i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Otó¿ i Ja tobie powiadam: Ty jeste¶ Piotr [czyli Ska³a], i na tej Skale zbudujê Ko¶ció³ mój, a bramy piekielne go nie przemog±. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwi±¿esz na ziemi, bêdzie zwi±zane w niebie, a co rozwi±¿esz na ziemi, bêdzie rozwi±zane w niebie.

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130629.htm[/u]

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 29 Czerwiec 2013, 08:51   

Blogoslawiony jestes Piotrze , bo doswiadczyles objawienia sie Boga . Nie cialo i krew ale Duch powiedzial tobie, ze Jezus jest Mesjaszem, Synem Boga Zywego. Szczesliwy jestes, bo Bog uczynil z ciebie skale na ktorej zostala wzniesiona budowla Kosciola. Nigdy nie zwyciezy go zlo bo jest w nim obecne na zawsze paschalne zwyciestwo Syna Bozego, a naszego Pana Jezusa Chrystusa. Bogoslawiony jestes, bo ty czlowiek otrzymales klucze Krolestwa Niebieskiego i te niezwykla laske, ze cokolwiek zwiazesz na ziemi, bedzie przyjete w niebie. Blogoslawiony jestes Piotrze, bo Bog wszelkiego dobra wybral ciebie abys Mu sluzyl i abys z Nim krolowal, na wieki wiekow , amen.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 29 Czerwiec 2013, 08:54   

Aniolowie sa slugami Boga, a naszymi sprzymierzencami w drodze do Krolestwa Bozego. Na wszystkie cuda nalezy patrzec pod katem zbawienia, a wiec paschalnego misterium Jezusa, na co wskazuje w opisywanym wydarzeniu czas aresztowania i planowanego zabicia Piotra.
„Anio³ Pañski otacza szañcem bogobojnych, aby ich ocaliæ”.

Alina

WysÅ‚any: 29 Czerwiec 2013, 09:43   

Najbardziej porusza mnie dzisiaj zdanie:... «B³ogos³awiony jeste¶, Szymonie, synu Jony. Albowiem cia³o i krew nie objawi³y ci tego, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. "
Nape³nia mnie to jak±¶ otuch±, bo mówi mi, ¿e moja wiara nie jest moja, ¿e ona od Niego pochodzi, a wiêc w pewnym sensie o Nim ¶wiadczy.
Ta sama Bo¿a Moc, która wyprowadza Piotra z wiêzienia, nape³nia odwag± serce Paw³a w obliczy ¶mierci, pozwala Szymonowi Piotrowi na wyznanie wiary w Syna Bo¿ego- mo¿e i chce dzia³aæ w naszym ¿yciu. Pan pragnie wyprowadziæ nas z wiêzienia naszych zniewoleñ, ma³ostkowo¶ci, grzechów...
Trzeba tylko sobie na to pozwoliæ, trzeba podj±æ ten wysi³ek przylgniêcia ca³ym sercem do Jezusa i uwierzyæ, ¿e z Nim wszystko jest mo¿liwe...

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 29 Czerwiec 2013, 14:32   

"A gdy spostrzegawczy, ze to spodoba³o sie ¯ydom uwiêzil nadto Piotra" jak bardzo ludzie, a zw³aszcza rz±dz±cy lub posiadajacy wladze chc± sie przypodobac tlumowi. Nie wa¿ne czym byle sie przypodobac. Jak bardzo to przypodobanie sie jest zaklamane i falszywe. Chêæ przypodobania sie ludziom oznacza zawsze brak chêci przypodobania sie Bogu, bo Bóg nie oczekuje popisów ani akrobacji. Woli szczera mi³o¶æ.

Tylko Bog jest Sedzia Sprawiedliwym, tylko On moze nas wyrwac od zlego czynu i wybawic, przymujac do Krolestwa Niebieskiego. Amen

"Spójrzcie na Niego, a rozpromienicie siê rado¶ci±,
Skosztujcie i zobaczcie, jak Pan jest dobry,
szczê¶liwy cz³owiek, który znajduje w Nim ucieczkê." to jest niezwykle ile radosci jest w psalmach Dawida. Dzisiaj czytajac Pierwsze Ksiege Kronik zwrocilismy uwage na to, ze Dawid na kazdym kroku chwali Pana, gra na harfie i cytrze. "Caly Izrael prowadzil Arle Przymierza Panskiego wsrod radosnych okrzykow, grania na trabach, cymbalach, harfach i cytrach." Krol Dawid idac ze swoim ludem sam tanczyl i gral na chwale Pana. Chrzescijanstwo jest wiara jasnosci i radosci. Mowil o tym ostatnio kilkakrotnie Papiez Franciszek.

Abysmy mieli moc nasladowania Piotra i byli skala Kosciola

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu