Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - Czwartek 18 LIPCA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 18 Lipiec 2013, 07:19   CZYTANIA - Czwartek 18 LIPCA 2013

Czwartek 18 LIPCA 2013

(Wj 3,13-20)
Moj¿esz rzek³ do Boga: Oto pójdê do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych pos³a³ miê do was. Lecz gdy oni mnie zapytaj±, jakie jest Jego imiê, to có¿ im mam powiedzieæ? Odpowiedzia³ Bóg Moj¿eszowi: JESTEM, KTORY JESTEM. I doda³: Tak powiesz synom Izraela: JESTEM pos³a³ mnie do was. Mówi³ dalej Bóg do Moj¿esza: Tak powiesz Izraelitom: JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba pos³a³ mnie do was. To jest imiê moje na wieki i to jest moje zawo³anie na najdalsze pokolenia. Id¼, a gdy zbierzesz starszych Izraela, powiesz im: Objawi³ mi siê Pan, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba i powiedzia³: Nawiedzi³em was i ujrza³em, co wam uczyniono w Egipcie. Postanowi³em wiêc wywie¶æ was z ucisku w Egipcie i zaprowadziæ do ziem Kananejczyka, Chetyty, Amoryty, Peryzzyty, Chiwwity i Jebusyty, do ziemi op³ywaj±cej w mleko i miód. Oni tych s³ów us³uchaj±. I pójdziesz razem ze starszymi z Izraela do króla egipskiego i powiecie mu: Pan, Bóg Hebrajczyków, nam siê objawi³. Pozwól nam odbyæ drogê trzech dni przez pustyniê, aby¶my z³o¿yli ofiary Panu, Bogu naszemu. Ja za¶ wiem, ¿e król egipski pozwoli nam wyj¶æ z Egiptu tylko wtedy, gdy bêdzie zmuszony rêk± przemo¿n±. Wyci±gnê przeto rêkê i uderzê Egipt ró¿nymi cudami, jakich tam dokonam, a wypu¶ci was.

(Ps 105,1.5.8-9.24-27)
REFREN: Pan Bóg pamiêta o swoim przymierzu

S³awcie Pana, wzywajcie Jego imienia,
g³o¶cie Jego dzie³a w¶ród narodów.
Pamiêtajcie o cudach, które On uczyni³,
o Jego znakach, o wyrokach ust Jego.

Na wieki On pamiêta o swoim przymierzu,
obietnicy danej tysi±cu pokoleñ,
o przymierzu, które zawar³ z Abrahamem,
przysiêdze danej Izaakowi.

Bóg swój naród bardzo rozmno¿y³,
uczyni³ go mocniejszym od jego wrogów.
Ich serce odmieni³, aby znienawidzili lud Jego
i wobec s³ug Jego postêpowali zdradziecko.

Pos³a³ wtedy s³ugê swego Moj¿esza
i Aarona, wybranego przez siebie.
Okazali w¶ród nich Jego znaki
i cuda w krainie Chama.

(Mt 11,28)
Przyjd¼cie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obci±¿eni jeste¶cie, a Ja was pokrzepiê.

(Mt 11,28-30)
Przyjd¼cie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obci±¿eni jeste¶cie, a Ja was pokrzepiê. We¼cie moje jarzmo na siebie i uczcie siê ode Mnie, bo jestem cichy i pokorny sercem, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych. Albowiem jarzmo moje jest s³odkie, a moje brzemiê lekkie.
..........................................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 18 Lipiec 2013, 08:34   

Pan Bóg pamiêta o swoim przymierzu

S³awcie Pana, wzywajcie Jego imienia,
g³o¶cie Jego dzie³a w¶ród narodów.
Pamiêtajcie o cudach, które On uczyni³,
o Jego znakach, o wyrokach ust Jego

Pamietajmy i my o przymierzu z Bogu

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 18 Lipiec 2013, 08:40   

Cichosc i pokora serca, ktore daja czlowiekowi ukojenie sa cnotami dzisiaj pogardzanymi a jednoczesnie pilnie poszukiwanymi, dlatego ze ludzie gwaltownie szukaja skutecznej metody przezwyciezenia kryzysow psychicznych, depresji, uczucia beznadziei, braku sensu , oraz – co z tym sie wiaze – ulegaja licznym iluzjom i omamom, uciekaja od swiata realnego w rozne pseudoreligie i egzotyczne pseudoduchowosci, wlacznie z okultyzmem i narkotykami.

Alina

WysÅ‚any: 18 Lipiec 2013, 10:37   

Utrudzeniem i obci±¿eniem jest grzech, który nas zniewala i wi±¿e. Pokrzepienie jest w Jezusie. Przyj¶cie do Niego, jarzmo Jego Ewangelii wbrew pozorom jest naprawdê s³odkie, daje ukojenie. On Sam rozsiewa w sercu zupe³nie now± ³agodno¶æ, ciszê, cierpliwo¶æ i pokój...

I naprawdê boli cz³owieka serce jak patrzy na tych, którzy trudz± siê i mêcz± z daleka od Pana, przygnieceni brakiem sensu i ja³owo¶ci± wszystkiego co robi±. Ale je¶li mnie tak boli serce gdy na to patrzê, o ile bardziej musi boleæ "Serce Boga"...

Dorota Halasa
Dorota H

WysÅ‚any: 18 Lipiec 2013, 11:08   

Tak sie sklada, ze wiekszosc moich znajomych to ludzie niewierzacy albo prawie niewierzacy. Odbywam wlasnie maraton spotkan przed wyjazdem do Polski, bo duzo ludzi chce sie spotkac, powiedziec do widzenia. Rozjezdzamy sie w rozne czescie swiata, kazdy do swojego kraju. Niektorzy juz wyjechali. Niektorzy nie moga wyjechac z roznych powodow. Inni zostaja w Japonii bo to ich kraj.

Jak sie tak w tym maratonie z ludzmi spotykam to rozmowy zawsze schodza na to co nas nurtuje, na dolki psychiczne, niezadowolenie, brak spelnienia siebie. Moi znajomi poszukuja najczesciej rozwiazan w buddyzmie, w dalekowschodnich sztukach medytacji i koncentracji albo w roznego rodzaju rozrywkach i zainteresowaniach. I zawsze mam ochote im powiedziec:Ludzie Boga Wam potrzeba. To wszystko.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 19 Lipiec 2013, 00:05   

Nie pytali cie wprost skad sie bierze Doroto twoje poczucie sensu zycia?

Dorota Halasa
Dorota H

WysÅ‚any: 19 Lipiec 2013, 07:07   

Nie, nie pytali, ale ja i tak czesto mowie, ze wierze w opatrznosc Boza, ze chodze na kolko biblijne i Biblia jest dla mnie fascynujaca.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu