Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania- SOBOTA 31 SIERPNIA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 31 SierpieÅ„ 2013, 00:44   Czytania- SOBOTA 31 SIERPNIA 2013

Sobota, 31 SIERPNIA 2013

(1 Tes 4,9-11)
Nie jest rzecz± konieczn±, aby¶my wam pisali o mi³o¶ci braterskiej, albowiem Bóg was samych naucza, aby¶cie siê wzajemnie mi³owali. Czynicie to przecie¿ w stosunku do wszystkich braci w ca³ej Macedonii. Zachêcam was jedynie, bracia, aby¶cie coraz bardziej siê doskonalili i starali zachowaæ spokój, spe³niaæ w³asne obowi±zki i pracowaæ w³asnymi rêkami, jak to wam nakazali¶my.

(Ps 98,1.7-9)
REFREN: Pan bêdzie s±dzi³ ludy sprawiedliwie

¦piewajcie Panu pie¶ñ now±,
albowiem uczyni³ cuda.
Zwyciêstwo Mu zgotowa³a Jego prawica
i ¶wiête ramiê Jego.

Niech szumi morze i wszystko, co w nim ¿yje,
kr±g ziemi i jego mieszkañcy.
Rzeki niech klaszcz± w d³onie,
góry niech razem wo³aj± z rado¶ci.

W obliczu Pana, który nadchodzi,
bo przychodzi os±dziæ ziemiê
On bêdzie s±dzi³ ¶wiat sprawiedliwie
i ludy wed³ug s³uszno¶ci.

(Ef 1,17-18)
Niech Ojciec naszego Pana Jezusa Chrystusa przeniknie nasze serca swoim ¶wiat³em, aby¶cie wiedzieli, czym jest nadzieja naszego powo³ania.

(Mt 25,14-30)
Jezus opowiedzia³ swoim uczniom nastêpuj±c± przypowie¶æ: Pewien cz³owiek, maj±c siê udaæ w podró¿, przywo³a³ swoje s³ugi i przekaza³ im swój maj±tek. Jednemu da³ piêæ talentów, drugiemu dwa, trzeciemu jeden, ka¿demu wed³ug jego zdolno¶ci, i odjecha³. Zaraz ten, który otrzyma³ piêæ talentów, poszed³, pu¶ci³ je w obrót i zyska³ drugie piêæ. Tak samo i ten, który dwa otrzyma³; on równie¿ zyska³ drugie dwa. Ten za¶, który otrzyma³ jeden, poszed³ i rozkopawszy ziemiê, ukry³ pieni±dze swego pana. Po d³u¿szym czasie powróci³ pan owych s³ug i zacz±³ rozliczaæ siê z nimi. Wówczas przyszed³ ten, który otrzyma³ piêæ talentów. Przyniós³ drugie piêæ i rzek³: Panie, przekaza³e¶ mi piêæ talentów, oto drugie piêæ talentów zyska³em. Rzek³ mu pan: Dobrze, s³ugo dobry i wierny! By³e¶ wierny w rzeczach niewielu, nad wieloma ciê postawiê: wejd¼ do rado¶ci twego pana! Przyszed³ równie¿ i ten, który otrzyma³ dwa talenty, mówi±c: Panie, przekaza³e¶ mi dwa talenty, oto drugie dwa talenty zyska³em. Rzek³ mu pan: Dobrze, s³ugo dobry i wierny! By³e¶ wierny w rzeczach niewielu, nad wieloma ciê postawiê: wejd¼ do rado¶ci twego pana! Przyszed³ i ten, który otrzyma³ jeden talent, i rzek³: Panie, wiedzia³em, ¿e¶ jest cz³owiek twardy: chcesz ¿±æ tam, gdzie nie posia³e¶, i zbieraæ tam, gdzie¶ nie rozsypa³. Boj±c siê wiêc, poszed³em i ukry³em twój talent w ziemi. Oto masz swoj± w³asno¶æ! Odrzek³ mu pan jego: S³ugo z³y i gnu¶ny! Wiedzia³e¶, ¿e chcê ¿±æ tam, gdzie nie posia³em, i zbieraæ tam, gdziem nie rozsypa³. Powiniene¶ wiêc by³ oddaæ moje pieni±dze bankierom, a ja po powrocie by³bym z zyskiem odebra³ swoj± w³asno¶æ. Dlatego odbierzcie mu ten talent, a dajcie temu, który ma dziesiêæ talentów. Ka¿demu bowiem, kto ma, bêdzie dodane, tak ¿e nadmiar mieæ bêdzie. Temu za¶, kto nie ma, zabior± nawet to, co ma. A s³ugê nieu¿ytecznego wyrzuæcie na zewn±trz - w ciemno¶ci! Tam bêdzie p³acz i zgrzytanie zêbów.
......................................
www.mateusz.pl/czytania

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 31 SierpieÅ„ 2013, 07:35   

Mamy sie bac nie Boga, ale swojej wlasnej gnusnosci i zla ktore paralizuje i niszczy nasze zycie.

Bozy dar naszych zdolnosci i umiejetnosci jest wielka szansa dla tych ktorzy je dobrze wykorzystuja i wielkim ryzykiem dla ludzi malodusznych i gnusnych ktorzy te dary psuja - psuja bowiem wowczas samych siebie, paralizujac swoj wzrost i nie osiagajac dojrzalosci . Ich zycie staje sie chybione, czyniac afront Bogu zycia i owocnosci.

Musimy jednak, rozwazajac te prawde, uwolnic sie od schematow myslowych swiata w ktorym zyjemy i nie poslugiwac sie jego standardami materialnej efektywnosci, ale Boza miara milosci, albo raczej jednosci ktora charakteryzuje te milosc.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 31 SierpieÅ„ 2013, 07:44   

O milosci nie ma co was uczyc jak gdyby to byl temat ktorego nie znacie. „Bog sam nas naucza” o niej. Milosc jest wpisana w nasza nature. Jest potrzeba jak powietrze do oddychania i chleb do jedzenia. Milosc jest powiewem Bozego Ducha ktory zmienia oblicze naszej ziemi. Bez niej nie ma zycia, bez niej wszyscy wymrzemy. Ona jest pierwotna sila przyrody i ona jej ostatecznym owocem komunii na wieki. Milosc jest Bogiem ktory nas stworzyl i nam sie udziela na codzien abysmy byli Jego nieustajacym blogoslawienstwem.

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 31 SierpieÅ„ 2013, 09:12   

Ma³y ch³opiec chory na raka: "mi³o¶æ to takie piorko na serduszku"
Nie chodzi o ¿adne uniesienia.
Pamietam z dzieciñstwa takie chwile w domu, mama , tata i ja przy nich z takim piorkiem na serduszku.
Zupe³nie bez powodu. Jakie to szczê¶cie , ze poznalam to uczucie. By³am go ¶wiadoma .
W³a¶nie teraz , jest sobota , jeste¶my w trójkê , kazdy robi swoje, wszystkie problemy gdzie¶ odplynely. 
Wymiotlo je piórko . One oczywi¶cie s± . By³oby wielkim grzechem daæ im pierwszeñstwo .

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 31 SierpieÅ„ 2013, 22:57   

Dzieki "piorku" zycie jest bardziej Boze, czyli bardziej prawdziwie ludzkie,

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 1 WrzesieÅ„ 2013, 05:51   

Mi³o¶æ jest naszym powietrzem i bez niej wymrzemy

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu