Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CZYTANIA - PIĄTEK 27 WRZEŚNIA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 26 Wrzesień 2013, 22:48   CZYTANIA - PIĄTEK 27 WRZEŚNIA 2013

27 WRZEŚNIA 2013
Piątek
Wspomnienie św. Wincentego a Paulo, prezbitera

Dzisiejsze czytania: Ag 1,15b-2,9; Ps 43,1-4; Mk 10,45; Łk 9,18-22

(Ag 1,15b-2,9)
W drugim roku [rządów] króla Dariusza. Dnia dwudziestego pierwszego siódmego miesiąca Pan skierował te słowa do proroka Aggeusza: Powiedzże to Zorobabelowi, synowi Szealtiela, namiestnikowi Judy, i arcykapłanowi Jozuemu, synowi Josadaka, a także reszcie ludu: Czy jest między wami ktoś, co widział ten dom w jego dawnej chwale? A jak się on wam teraz przedstawia? Czyż nie wydaje się wam, jakby go w ogóle nie było? Teraz jednak nabierz ducha, Zorobabelu - wyrocznia Pana - nabierz ducha, arcykapłanie Jozue, synu Josadaka, nabierz też ducha cały lud ziemi! - wyrocznia Pana. Do pracy! Bo Ja jestem z wami, wyrocznia Pana Zastępów. Zgodnie z przymierzem, które zawarłem z wami, gdyście wyszli z Egiptu, duch mój stale przebywa pośród was; nie lękajcie się! Bo tak mówi Pan Zastępów: Jeszcze raz, [a jest to] jedna chwila, a Ja poruszę niebiosa i ziemię, morze i ląd. Poruszę wszystkie narody, tak że napłyną kosztowności wszystkich narodów, i napełnię chwałą ten dom, mówi Pan Zastępów. Do Mnie należy srebro i do Mnie złoto - wyrocznia Pana Zastępów. Przyszła chwała tego domu będzie większa od dawnej, mówi Pan Zastępów; na tym to miejscu Ja udzielę pokoju - wyrocznia Pana Zastępów.

(Ps 43,1-4)
REFREN: Zaufaj Panu, On jest twoim Zbawcą

Osądź mnie, Boże, sprawiedliwie
i broń mojej sprawy przeciwko ludowi, nie znającemu litości,
wybaw mnie od człowieka
podstępnego i niegodziwego.

Ty bowiem, Boże, jesteś ucieczką moją,
dlaczego mnie odrzuciłeś?
Czemu chodzę smutny
i prześladowany przez wroga?

Ześlij światłość i wierność swoją,
niech one mnie wiodą,
niech one mnie zaprowadzą na Twoją górę świętą
i do Twoich przybytków.

I przystąpię do ołtarza Bożego,
do Boga, który jest moim weselem i radością,
i będę Cię chwalił przy dźwiękach lutni,
Boże mój, Boże.

(Mk 10,45)
Syn Człowieczy przyszedł, żeby służyć i dać swoje życie no okup za wielu.

(Łk 9,18-22)
Gdy raz Jezus modlił się na osobności, a byli z Nim uczniowie, zwrócił się do nich z zapytaniem: Za kogo uważają Mnie tłumy? Oni odpowiedzieli: Za Jana Chrzciciela; inni za Eliasza; jeszcze inni mówią, że któryś z dawnych proroków zmartwychwstał. Zapytał ich: A wy za kogo Mnie uważacie? Piotr odpowiedział: Za Mesjasza Bożego. Wtedy surowo im przykazał i napomniał ich, żeby nikomu o tym nie mówili. I dodał: Syn Człowieczy musi wiele wycierpieć: będzie odrzucony przez starszyznę, arcykapłanów i uczonych w Piśmie; będzie zabity, a trzeciego dnia zmartwychwstanie.

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130927.htm

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 02:53   

"A wy za kogo Mnie uwazacie?" pyta przez swoich uczniow Jezus nas wszystkich. Uczac sie w tym miesiacu pisania ikon i pracujac nad swoja ikona Jezusa nagle poczulam Jego bliskosc bardziej niz kiedykolwiek. Poczulam nagle, ze jest tuz kolo mnie, ze kolo mnie sierdzi, ze ma oczy, nos, uszy, wlosy, ze musze sie skupic, zeby nadac im ksztalt.

Moge spojrzec w Jego twarz. Moge sie zastanowic w jakie faldy ukladal sie Jego plaszcz, jak wygladaly Jego dlonie i paznokcie. Nagle Jezus stal sie dla mnie namacalnym czlowiekiem i poczulam, ze to On mowi do mnie slowami Ewangelii. Slysze Jego glos. Podobnie jak kilka innych uczestnikow warszatow pisania ikon chce kontynuowac pisanie sakralnych obrazow. Chce jeszcze raz spotkac sie w pisaniu ikony z Nim, zeby blizej poczuc Jego obecnosc. Kiedy czytam w dzisiejszej Ewangelii Jego Slowa, widze Jego twarz, czuje, ze do mnie mowi.

Jestem bardzio wdzieczna Bogu za to doswiadczenie warsztatu pisania ikon, ktore jest nie tyle uprawianiem sztuki, co SPOTKANIEM z Bogiem, ktory mnie pyta "A ty za kogo Mnie uwazasz?"

Ześlij światłość i wierność swoją,
niech one mnie wiodą,
niech one mnie zaprowadzą na Twoją górę świętą
i do Twoich przybytków.

JurekS

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 09:40   

A Ty Jurku za kogo mnie uważasz? Odpowiedź na to pytanie musi przełożyć się na życie. Na moje życie.
Tak Panie: Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. I w odpowiedzi tej próbuję zobaczyć jak w lustrze jak wyglądało, jak wygląda moje pełnienie Woli Bożej. Bo bez tego moja odpowiedź będzie pusta. Będzie tylko deklaracją poznaną, zasłyszaną. W końcu to już tysiąclecia minęły i doświadczenie Kościoła mówi, że tak jest. Ale to ma się dziać w moim życiu. Może dzisiaj uważniej przyjrzę się swoim czynom, swoim słowom, myślom. Ku czemu kieruję swoją uwagę, swoje zaangażowanie. Oby moje życie było taką odpowiedzią

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 10:03   

W pytaniu Chrystusa zawarta jest Jego modlitwa „na osobnosci”, a wiec Jego intymne spotkanie z Ojcem. Zawarta jest wnim rowniez Jego misja. Jej istote natomiast stanowi zbawcza milosc Ojca i Syna. Pytanie to jest wstepem do Eucharystii, jezeli chcemy ja dobrze przezywac.

Odpowiedz Piotra jest prawidlowa, ale nie moze sie ona zamienic w material propagandowy, dlatego Jezus zabronil mu mowic o tym tlumom. Mozna ona zostac przyjeta tylko jako forma inicjacji w misterium Bozego Odkupienia, tylko na sposob wiary , aby religia nie zamieniła sie w ideologie, a Kosciol nie upodobnil sie do partii politycznej z wszystkimi tego laickimi konsekwencjami.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 10:05   

„ Na tym to miejscu Ja udziele pokoju” - w tym to miejscu Chrystus zostal ukrzyzowany i tutaj Zmartwychwstal, a pierwsze Jego slowa do Apostolow brzmialy : „pokoj wam”. Jest to wydarzenie ktore nie ma sobie rownego w historii ludzkiej i historii swiata („Przyszla chwala tego domu bedzie wieksza od dawnej”). To jest nowe stworzenie . W Chrystusie jest nasze Zbawienie na wieki.

Alina

Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 10:25   

Nabierz ducha...
Ja jestem z wami, wyrocznia Pana Zastępów. Zgodnie z przymierzem, które zawarłem z wami, gdyście wyszli z Egiptu, duch mój stale przebywa pośród was;

Te słowa są mi jakoś dzisiaj potrzebne. Ta pewność, że On jest Stały, Niezmienny... To tylko ja miewam różne dni, różnie odczuwam...
Szukam Ciebie Panie w drobiazgach codzienności, w spotkanych ludziach, w wykorzystanych i tych niewykorzystanych okazjach czynienia dobra...
Wypatruję dzisiaj na nowo Ciebie Panie , wypatruję każdego okruchu Twojej Łaski...

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 12:55   

Zeby odpowiedz Piotra nie zamienila sie w nas w chwyt propagandowy, zeby nie byla produktem PRu. Zebym mogla powiedziec sobie i innym wokol "pokoj nam"

dbs

Miejscowosc: W-wa
Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 13:20   

"Osądź mnie, Boże, sprawiedliwie
i broń mojej sprawy przeciwko ludowi, nie znającemu litości,
wybaw mnie od człowieka
podstępnego i niegodziwego."
(Ps 43,1-4)

Odpowiedz do tematu