...powo³ani przez Chrystusa uczniowie nie stali siê od razu ¶wiêci. Przeciwnie, byli takimi samymi lud¼mi, jak my, i do koñca swojego ¿ycia pozostali grzesznikami. Wyró¿nia³o ich to, ¿e dali siê zaprosiæ Jezusowi do cudownej przygody, do pój¶cia za Nim, do ¿ycia z Nim na co dzieñ. Takie zaproszenie Chrystus kieruje do ka¿dego z nas. Tym jest chrze¶cijañstwo.
1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie.
2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie.
3.G³oszenie Krolestwa Bo¿ego i wzywanie do nawrocenia.
4.Przemienienie na gorze Tabor.
5.Ustanowienie Eucharystii.
-----------------------------------------------
//
Bysmy-rrab
„bysmy –rrab” ch³opcze
malwy krzycz±ce
Libanu po³udniowe s³oñce
masz rêce pe³ne my¶li
trzepocz±cych rado¶nie
jak srebrne ogony ryb w ³ódce
Szymona z Kafarnaum
który zosta³ potem
¶wiêtym Piotrem
odwagi ch³opcze
„w imiê Pañskie”
zaczynamy w kalendarze
wpisywaæ twoje imiê pierwotne
innego sposobu nie ma
je¶li chcesz i¶æ na prze³aj
do nieba
musisz siê wyrzec
starego imienia
„bysmy –rrab” ch³opcze
-O.Z.Kwiatkowski
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(za wiere, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
---------------- 1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------3.G³oszenie Krolestwa Bo¿ego i wzywanie do nawrocenia. ----------------
Pragnê staæ siê ¶wiêtym kap³anem, o Panie, inaczej bowiem moja gorliwo¶æ i trudy niewiele zdzia³aj±, owce moje uciekn± ode mnie i w wiêkszo¶ci zagin±. S³owa kap³ana ¶wiêtego uderzaj±, wzruszaj±, przeszywaj± dusze i odnawiaj± je w nadzwyczajny sposób: p³yn± z ³aski, z modlitwy i pokuty; s± pe³ne Twojej mocy, o mój Bo¿e. M±dry zapewne mo¿e zrêcznie je na¶ladowaæ, lecz Ty mówisz tylko przez usta ¶wiêtego!
Spraw, o Panie, abym siê nie przera¿a³ przeszkodami i rzeczywistymi niebezpieczeñstwami, jakie spotykam na mej drodze. Wiem, ¿e Twoja ³aska nie zatrzymuje siê przed niczym i nie ustêpuje nigdy, je¶li z ni± wspó³dzia³am. Obym potrafi³ wierzyæ, ¿e trudno¶ci i przeszkody dziêki cudownej ³asce Twojej niekiedy przemieniaj± siê w pomoc i nadzwyczajnie wspó³dzia³aj± w dobrym.
Czego mam jeszcze lêkaæ siê? Twoja ³aska jest ze mn±, Ty sam jeste¶ ze mn±, we mnie. Tak, je¶li Ty wychodzisz ze mn± do pracy, co mogê jeszcze nazywaæ przeszkod±? Utrapienie? Ucisk? Nago¶æ? Niebezpieczeñstwo? Prze¶ladowanie? Miecz? Lecz wszystkie te trudno¶ci pokonam dziêki Tobie, Ty bowiem mi³ujesz mnie. Jestem pewien, ¿e ¿adne stworzenie na ¶wiecie nie potrafi oddaliæ mnie od drogi ¶wiêto¶ci (zob. E. Poppe).
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------4.Przemienienie na gorze Tabor. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ...Amen +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Quo vadis, Domine? - jak podobno na rogatkach Rzymu - uciekaj±c z niego przecie¿ na ostatnim etapie swojej apostolskiej dzia³alno¶ci - spytal Jezusa pó¼niejszy ¶wiêty Piotr. Wyglada na to, ¿e chyba do koñca ba³ sie ¶mierci [mêczeñskiej] i "kombinowa³' jak ka¿dy, by od niej uciec??
Wczoraj na Mszy sw z modlitwa o uzdrowienie widzialem duzo rozmodlonych ludzi, ktorzy nie wstydzili sie podnosic rece, modlic sie z zamknietymi oczyma, spiewac z calej duszy, kleczec, usmiechac sie w kosciele... Spowiedzi mowily o ich walce duchowej i tym, ze Pan Bog jest ich moca a nierzadko - ich miloscia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum