(Dn 2,31-45)
Daniel powiedzia³ do Nabuchodonozora: Ty, królu, patrzy³e¶: Oto pos±g bardzo wielki, o nadzwyczajnym blasku sta³ przed tob±, a widok jego by³ straszny. G³owa tego pos±gu by³a z czystego z³ota, pier¶ jego i ramiona ze srebra, brzuch i biodra z miedzi, golenie z ¿elaza, stopy za¶ jego czê¶ciowo z ¿elaza, czê¶ciowo z gliny. Patrzy³e¶, a oto od³±czy³ siê kamieñ, mimo ¿e nie dotknê³a go rêka ludzka, i ugodzi³ pos±g w jego stopy z ¿elaza i gliny, i po³ama³ je. Wtedy natychmiast uleg³y skruszeniu ¿elazo i glina, mied¼, srebro i z³oto - i sta³y siê jak plewy na klepisku w lecie; uniós³ je wiatr, tak ¿e nawet ¶lad nie pozosta³ po nich. Kamieñ za¶, który uderzy³ pos±g, rozrós³ siê w wielk± górê i nape³ni³ ca³± ziemiê. Taki jest sen, a jego znaczenie przedstawimy królowi. Ty, królu, królu królów, któremu Bóg Nieba odda³ panowanie, si³ê, moc i chwa³ê, w którego rêce odda³ w ca³ym zamieszka³ym ¶wiecie ludzi, zwierzêta polne i ptaki powietrzne i którego uczyni³ w³adc± nad nimi wszystkimi - ty jeste¶ g³ow± ze z³ota. Po tobie jednak powstanie inne królestwo, mniejsze ni¿ twoje, i nast±pi trzecie królestwo miedziane, które bêdzie panowa³o nad ca³± ziemi±. Czwarte za¶ królestwo bêdzie trwa³e jak ¿elazo. Tak jak ¿elazo wszystko kruszy i rozrywa, skruszy ono i zetrze wszystko razem. To, ¿e widzia³e¶ stopy i palce czê¶ciowo z gliny, czê¶ciowo za¶ z ¿elaza, oznacza, ¿e królestwo ulegnie podzia³owi; bêdzie mia³o co¶ z trwa³o¶ci ¿elaza. To za¶, ¿e widzia³e¶ ¿elazo zmieszane z mulist± glin±, a palce u nóg czê¶ciowo z ¿elaza, czê¶ciowo za¶ z gliny oznacza, ¿e królestwo bêdzie czê¶ciowo trwa³e, czê¶ciowo za¶ kruche. To, ¿e widzia³e¶ ¿elazo zmieszane z mulist± glin± oznacza, ¿e zmieszaj± siê oni przez ludzkie nasienie, ale nie bêd± siê odznaczaæ spoisto¶ci±, podobnie jak ¿elazo nie da pomieszaæ siê z glin±. W czasach tych królów Bóg Nieba wzbudzi królestwo, które nigdy nie ulegnie zniszczeniu. Jego w³adza nie przejdzie na ¿aden inny naród. Zetrze i zniweczy ono wszystkie te królestwa, samo za¶ bêdzie trwa³o na zawsze, jak to widzia³e¶, gdy kamieñ oderwa³ siê od góry, mimo ¿e nie dotknê³a go ludzka rêka, i star³ ¿elazo, mied¼, glinê, srebro i z³oto. Wielki Bóg wyjawi³ królowi, co nast±pi pó¼niej; prawdziwy jest sen, a wyja¶nienie jego pewne.
(Dn 3,57-63a)
REFREN: Chwalcie na wieki najwy¿szego Pana
B³ogos³awcie Pana, wszystkie dzie³a Pañskie,
chwalcie i wywy¿szajcie Go na wieki.
B³ogos³awcie Pana anio³owie Pañscy,
b³ogos³awcie Pana niebiosa.
B³ogos³awcie Pana, wszystkie wody pod niebem,
b³ogos³awcie Pana, wszystkie potêgi.
b³ogos³awcie Pana, s³oñce i ksiê¿ycu,
b³ogos³awcie Pana, gwiazdy niebieskie.
(Ap 2,10c)
B±d¼ wierny a¿ do ¶mierci, a dam ci wieniec ¿ycia.
(£k 21,5-11)
Gdy niektórzy mówili o ¶wi±tyni, ¿e jest przyozdobiona piêknymi kamieniami i darami, powiedzia³: Przyjdzie czas, kiedy z tego, na co patrzycie, nie zostanie kamieñ na kamieniu, który by nie by³ zwalony. Zapytali Go: Nauczycielu, kiedy to nast±pi? I jaki bêdzie znak, gdy siê to dziaæ zacznie? Jezus odpowiedzia³: Strze¿cie siê, ¿eby was nie zwiedziono. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i bêd± mówiæ: Ja jestem oraz: Nadszed³ czas. Nie chod¼cie za nimi. I nie trwo¿cie siê, gdy pos³yszycie o wojnach i przewrotach. To najpierw musi siê staæ, ale nie zaraz nast±pi koniec. Wtedy mówi³ do nich: Powstanie naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Bêd± silne trzêsienia ziemi, a miejscami g³ód i zaraza; uka¿± siê straszne zjawiska i wielkie znaki na niebie.
..................................
www.mateusz.pl/czytania
Nie ufajmy pieknym dekoracjom, nie dajmy sie uwiesc ideologiom i cudom techniki. Nie robmy sobi bozkow z gwiazd sukcesu, politykow, sportowcow, celebrytow, showmanow. Nie ulegajmy psychozie porazki, kleski i przegranej. Ufajmy Dobrej Nowinie o Zbawieniu, ufajmy Chrystusowi.
„W czasach tych królów Bóg Nieba wzbudzi królestwo, które nigdy nie ulegnie zniszczeniu”. Jest to zapowiedz wiecznego krolestwa Chrystusa, do ktorego my rowniez nalezymy, jezeli zyjemy w komunii z Chrystusem. On jest Krolem, On jest kamieniem wegielnym konstrukcji ktora obejmuje cale universum, On jest Bozym „kamieniem” o ktorym mowi dzisiejsze czytanie.
Bardzo poruszaj± mnie dzisiejsze czytania. Wierzê bardzo mocno w Królestwo, które ma przyj¶æ, w to Królestwo, które zaczyna siê tu i teraz od zjednoczenia z Panem. Te czytania koñca roku liturgicznego pe³ne s± nadziei i nape³niaj± mnie pokojem. Chcia³abym zachowaæ je w swoim sercu i w swojej pamiêci.
My¶lê dzisiaj szczególnie o tych, których ¿ycie pe³ne jest ró¿norakiego bólu, cierpi±cych z powodu poczucia braku sensu , o tych którzy pe³ni s± goryczy, ró¿nych niespe³nieñ, którzy s± dzi¶ smutni i zawiedzeni w swoich nadziejach.
Tak bardzo chcia³abym przekazaæ im choæ cz±stkê tej Prawdy o ¯yciu, któr± znam i wydaje mi siê, ¿e tak niewiele mogê... Modlê siê codziennie, aby spotkali na nowo Pana, aby zobaczyli Go naprawdê, aby do¶wiadczyli Jego Obecno¶ci i zrozumieli jakim darem jest chrze¶cijañstwo, aby odbudowali w sobie WIARÊ, NADZIEJÊ I MI£O¦Æ...
S³yszê dzis g³ównie s³owa Ew, ze runie ta piekna, przyozdobiona ¶wi±tynia. Pewnie runie z tych samych powodów, o których mówi³a wczorajsza Ew : dary bogatych by³y bardziej ubogie w swej naturze od 2 pieni±¿kw ubogiej wdowy, bo tylko ona da³a wszystko: prawdziwie da³a siebie. Jedno¶æ z Chrystusem to jednak Królestwo, które te¿ ma nast±pic i to mnie pociesza.
Sa chwile gdy po ludzku tracimy to co wydaje nam sie jest nasze,czego potrzebujemy..Opatrznosc Boza dopuszcza to ogolacanie..w miare uplywu lat coraz bardziej..ale tylko pusta przestrzen serca moze wypelnic pelnia Boza
nie zostanie kamieñ na kamieniu,
Z wielu moich ¿yciowych ról i dzia³añ nie zosta³ kamieñ na kamieniu.
Opatrzno¶æ Bo¿a dopuszcza to ogo³acanie- pisze Giga - i ja te¿ tak my¶lê.
„nie zostanie kamieñ na kamieniu, który by nie by³ zwalony”
Ile¿ ruin, niegdy¶ wspania³ych budowli, spotyka³am na swojej drodze! Czy wiêksza ruina im pycha by³a wiêksza? Nie wiemy. Wiele z nich ludzie znów chc± podnie¶æ, u¶wietniæ. Dla swojej chwa³y?
Najtrudniejsze s± te ludzkie ¿yciowe ruiny, których niewielu stara siê ocaliæ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum