(Est [Wlg] 14,1.3-5,12-14)
Królowa Estera zwróci³a siê do Pana, przejêta niebezpieczeñstwem ¶mierci. I b³aga³a Pana, Boga Izraela, i rzek³a: "Panie mój, Królu nasz, Ty jeste¶ jedyny, wspomó¿ mnie samotn±, nie maj±c± prócz Ciebie ¿adnego wspomo¿yciela, bo niebezpieczeñstwo jest niejako w rêce mojej. Ja s³ysza³am od m³odo¶ci mojej w pokoleniu moim w ojczy¼nie, ¿e Ty, Panie, wybra³e¶ Izraela ze wszystkich narodów i ojców naszych ze wszystkich przodków ich na wieczyst± posiad³o¶æ i uczyni³e¶ im tak wiele rzeczy wed³ug obietnicy. Wspomnij, Panie, poka¿ siê w chwili udrêczenia naszego i dodaj mi odwagi. Królu bogów i W³adco nad wszystkimi w³adcami. Daj odpowiedni± mowê w usta moje przed obliczem lwa i obróæ serce jego ku nienawi¶ci wroga naszego, aby zgin±³ on sam i ci, którzy z nim jedno my¶l±. Wybaw nas rêk± Twoj± i wspomó¿ mnieie maj±c± nikogo prócz Ciebie, Panie, który wiesz wszystko".
(Ps 138,1-3.7-8)
REFREN: Pan mnie wys³ucha³, kiedy Go wzywa³em
Bêdê Ciê s³awi³, Panie, z ca³ego serca,
bo us³ysza³e¶ s³owa ust moich.
Bêdê ¶piewa³ Ci psalm wobec anio³ów,
pok³on Ci oddam w Twoim ¶wiêtym przybytku.
I bêdê s³awi³ Twe imiê
za ³askê Twoj± i wierno¶æ.
Wys³ucha³e¶ mnie, kiedy Ciê wzywa³em,
pomno¿y³e¶ moc mojej duszy.
Wybawia mnie Twoja prawica.
Pan za mnie wszystkiego dokona.
Panie, Twa ³aska trwa na wieki,
nie porzucaj dzie³a r±k Twoich.
(Ps 51,12a.14a)
Stwórz, o Bo¿e, we mnie serce czyste i przywróæ mi rado¶æ z Twojego zbawienia.
(Mt 7,7-12)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Pro¶cie, a bêdzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; ko³aczcie, a otworz± wam. Albowiem ka¿dy, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a ko³acz±cemu otworz±. Gdy którego z was syn prosi o chleb, czy jest taki, który poda mu kamieñ? Albo gdy prosi o rybê, czy poda mu wê¿a? Je¶li wiêc wy, choæ ¼li jeste¶cie, umiecie dawaæ dobre dary swoim dzieciom, o ile¿ bardziej Ojciec wasz, który jest w niebie, da to, co dobre, tym, którzy Go prosz±. Wszystko wiêc, co by¶cie chcieli, ¿eby wam ludzie czynili, i wy im czyñcie! Albowiem na tym polega Prawo i Prorocy.
..................................
www.mateusz.pl/czytania
Czyli, ze nie ma modlitw nie wysluchanych i odpowiedz Boza jest zawsze wieksza od tej o jaka prosimy. To brzmi nieprawdopodobnie.... Nie liczymy sie jednak chyba z tym, ze najwiekszym darem jest osoba, jej dar z siebie, a nie rzecz na ktorej nam zalezy.
Te¿ wierzê w moc modlitwy. Nie mówiê jednak o modlitwie, która wzorem modlitwy pogañskiej jest mno¿eniem s³ów i prób± nak³onienia Boga do realizowania naszej woli. Mówiê o modlitwie, która jest otwarciem serca na Boga, na Mi³o¶æ... mówiê o modlitwie, która jest zanurzeniem w Bogu, nape³nieniem Jego Pokojem, która jest odpoczynkiem w Nim. Taka modlitwa przemienia ludzkie serce i sprawia, ¿e zaczynamy byæ lepsi i czyniæ dobro.
Czyta³am dzisiaj fragment homilii ¶w. Leona Wielkiego wyg³oszonej w Wielkim Po¶cie, który bardzo mi siê spodoba³ :
.. "niech zatem wierz±cy badaj± swoje sumienie i poddaj± rzetelnemu os±dowi nawet najskrytsze poruszenia swego serca,a je¶liby we wnêtrzu swojej duszy odnale¼li co¶ z owoców mi³o¶ci, niech nie w±tpi±, ¿e maj± w sobie Boga. ¯eby za¶ z dnia na dzieñ otwierali siê na przyjêcie tak wielkiego Go¶cia,niech pe³ni± wytrwale i w coraz wiêkszym zakresie uczynki mi³osierdzia. Je¿eli bowiem Bóg jest Mi³o¶ci±, to Mi³o¶ci tej nie mo¿na niczym ograniczaæ, skoro i Bóstwo nie da siê zamkn±æ w ¿adnych granicach."
Modlitwa je¶li jest prawdziwa zawsze prowadzi do przemiany serca cz³owieka i do pe³nienia uczynków mi³osierdzia. Ojciec zawsze daje to "co dobre" tym, którzy Go prosz±, tyle tylko, ¿e my czêsto nosimy w sobie zupe³nie inne pojêcie "dobra" i do tego naszego mocno ziemskiego rozumienia dobra jeste¶my bardzo mocno przywi±zani.
Modlitwa to zreszt± szeroki temat. Du¿o mo¿na by mówiæ o tym czym ona jest, jak j± rozumiemy , a i tak pewnie by³aby to tylko czê¶æ prawdy o niej, bo nie sposób zrozumieæ jej do koñca. Tylko Pan zna ludzkie serce. Zapewne ka¿da modlitwa jest inna, bo zanoszona jest w innej sytuacji, w innym momencie ¿ycia...
Je¶li jednak jest w niej staniêcie w prawdzie o sobie samym, otwarto¶æ i pragnienie Bo¿ej Obecno¶ci- nigdy nie pozostaje bezowocna...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum