Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - SOBOTA - 15MARCA 2014
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 14 Marzec 2014, 20:44   Czytania - SOBOTA - 15MARCA 2014

Sobota, 15 MARCA 2014

(Pwt 26,16-19)
Moj¿esz powiedzia³ do ludu: Dzi¶ Pan, Bóg twój, rozkazuje ci wykonaæ te prawa i nakazy. Strze¿ ich, pe³nij z ca³ego swego serca i z ca³ej duszy. Dzi¶ uzyska³e¶ to, ¿e Pan ci powiedzia³, i¿ bêdzie dla ciebie Bogiem, o ile ty bêdziesz chodzi³ Jego drogami, strzeg³ Jego praw, poleceñ i nakazów oraz s³ucha³ Jego g³osu. A Pan uzyska³ to, ¿e¶ ty dzi¶ obieca³ byæ ludem stanowi±cym szczególn± Jego w³asno¶æ, jak ci powiedzia³, aby¶ zachowywa³ Jego wszystkie polecenia. On ciê wtedy wywy¿szy we czci, s³awie i wspania³o¶ci ponad wszystkie narody, które uczyni³, aby¶ by³ ludem ¶wiêtym dla Pana, Boga twego, jak sam powiedzia³.

(Ps 119,1-2.4-5.7-8)
REFREN: B³ogos³awieni s³uchaj±cy Pana

B³ogos³awieni, których droga nieskalana,
którzy postêpuj± zgodnie z prawem Pañskim.
B³ogos³awieni, którgo upomnienia
i szukaj± Go ca³ym sercem.

Ty po to da³e¶ swoje przykazania,
by przestrzegano ich pilnie.
Oby niezawodnie zmierza³y me drogi
ku przestrzeganiu Twych ustaw.

Bêdê Ciê wys³awia³ prawym sercem,
gdy nauczê siê Twych sprawiedliwych wyroków.
Przestrzegaæ bêdê Twoich ustaw,
aby¶ mnie nigdy nie opu¶ci³.

(2 Kor 6,2b)
Oto teraz czas upragniony, oto teraz dzieñ zbawienia.

(Mt 5,43-48)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: S³yszeli¶cie, ¿e powiedziano: Bêdziesz mi³owa³ swego bli¼niego, a nieprzyjaciela swego bêdziesz nienawidzi³. A Ja wam powiadam: Mi³ujcie waszych nieprzyjació³ i módlcie siê za tych, którzy was prze¶laduj±; tak bêdziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; poniewa¿ On sprawia, ¿e s³oñce Jego wschodzi nad z³ymi i nad dobrymi, i On zsy³a deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Je¶li bowiem mi³ujecie tych, którzy was mi³uj±, có¿ za nagrodê mieæ bêdziecie? Czy¿ i celnicy tego nie czyni±? I je¶li pozdrawiacie tylko swych braci, có¿ szczególnego czynicie? Czy¿ i poganie tego nie czyni±? B±d¼cie wiêc wy doskonali, jak doskona³y jest Ojciec wasz niebieski.
.............................
www.mateusz.pl/czytania

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 15 Marzec 2014, 04:04   

Wsrod ludzi, wydaje mi sie - nie mam nieprzyjaciol. Chyba, ze nimi sa jacys odlegli, jacys polityczni...Wygasla z latami we mnie nienawisc...Ci odlegli sa mi raczej obojetni...bo? - bo i ja im jestem obojetna?...
Jest noc; slonca na razie nie ma, deszcz tez nie pada ale mnie zachwycila przed chwila szczodrosc Boga Ojca, jesli chodzi o dar wody w kranie, w studni, w rzece...WODA - jakiez to dobrodziejstwo! Od milosci doszlam do oceanow...Bardzo na starosc "zogólnia³am"...Co w mojej sytuacji oznacza przykazanie o mi³owaniu wszystkich ludzi?

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 15 Marzec 2014, 08:43   

Chyba Zosiu-ten ofiarowany kiedy¶ cukierek, ta ¿yczliwo¶æ, ten otwarty szeroko dom z pe³n± zapachów kuchni±.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 15 Marzec 2014, 08:55   

Pan bedzie dla Ciebie Bogiem je¿eli Ty cz³owieku bêdziesz chodzi³ Jego Drogami. Sa to drogi mi³o¶ci. Uczymy sie ich poprzez wype³nianie przykazañ. Przez ca³e ¿ycie uczymy sie pod±¿aæ drogami Pana. Nawet je¿eli wejdê z b³êdny zau³ek i bede chcia³a z niego wyj¶æ, Bog bedzie zawsze na mnie czeka³ na swojej drodze jak Ojciec na syna martnotrwanego

Jesus pragnie, aby¶my byli doskonali, aby¶my wci±¿ d±¿yli do doskona³o¶ci, czyli zbli¿enia do Boga i zbli¿enia do bli¼niego, szczególnie tego, z ktorym trudno nam ¿yæ. Szczególnie tego, ktory nam dokucza i zadaje cierpienie. Jego tez Bóg kocha, choæ trudno nam zrozumieæ dlaczego Kocha tak samo oprawców jak i ofiary. Ale to przerasta nasze wyobra¿enie mi³o¶ci, bo nasza milosc jest s³aba w porównaniu z Mi³o¶ci± Jego

Jezus przyszed³, aby zmieniæ prawo, na prawo bli¿sze prawu Bozemu

Alina

WysÅ‚any: 15 Marzec 2014, 10:07   

Te¿ jest mi trudno doszukaæ siê jaki¶ nieprzyjació³, nie znam takich , którzy mnie oczerniaj±, czy tym bardziej prze¶laduj±, nawet ludzi o których mog³abym zdecydowanie powiedzieæ, ¿e ich "nie lubiê"- nie ma zbyt wielu. To wszystko jednak nie bardzo mnie uspokaja. We wczorajszej Ewangelii Jezus powiedzia³: ...je¶li brat ma co¶ przeciwko tobie...
Z pewno¶ci± s± ludzie, którzy mieli lub maj± co¶ "przeciwko mnie", z pewno¶ci± s± ludzie , których kiedy¶ skrzywdzi³am nieprzemy¶lanym s³owem lub czynem, z pewno¶ci± s± tacy, do których zwróci³am siê z niechêci±, z niecierpliwo¶ci±..., którym nie pomog³am...
Niekiedy sobie kogo¶ przypomnê, wiêkszo¶ci pewnie nie pamiêtam, za to im d³u¿ej ¿yjê , tym czê¶ciej obejmujê swoj± modlitw± nie tylko tych skrzywdzonych przez innych, ale tak¿e tych , których ja skrzywdzi³am. Robiê to z nadziej±, ¿e Pan Sam uleczy i naprawi to czego ja naprawiæ ju¿ nie mogê.

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 17 Marzec 2014, 09:34   

"On sprawia, ¿e s³oñce Jego wschodzi nad z³ymi i nad dobrymi, i On zsy³a deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. "
(z Mt 5)

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu