Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - SOBOTA - 29MARCA 2014
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 28 Marzec 2014, 22:35   Czytania - SOBOTA - 29MARCA 2014

Sobota, 29 MARCA 2014

(Oz 6,1-6)
Chod¼cie, powróæmy do Pana! On nas zrani³ i On te¿ uleczy, On to nas pobi³, On ranê zawi±¿e. Po dwu dniach przywróci nam ¿ycie, a dnia trzeciego nas d¼wignie i ¿yæ bêdziemy w Jego obecno¶ci. Do³ó¿my starañ, aby poznaæ Pana; Jego przyj¶cie jest pewne jak ¶wit poranka, jak wczesny deszcz przychodzi On do nas, i jak deszcz pó¼ny, co nasyca ziemiê. Có¿ ci mogê uczyniæ, Efraimie, co pocznê z tob± Judo? Mi³o¶æ wasza podobna do chmur na ¶witaniu albo do rosy, która prêdko znika. Dlatego ciosa³em ich przez proroków, s³owami ust mych zabija³em, a Prawo moje zab³ys³o jak ¶wiat³o. Mi³o¶ci pragnê, nie krwawej ofiary, poznania Boga bardziej ni¿ ca³opaleñ.

(Ps 51,3-4.18-21)
REFREN: Mi³o¶ci pragnê, nie krwawej ofiary

Zmi³uj siê nade mn±, Bo¿e, w ³askawo¶ci swojej,
w ogromie swej lito¶ci zg³ad¼ moj± nieprawo¶æ.
Obmyjz mojej winy
i oczy¶æ mnie z grzechu mojego.

Ofiara bowiem Ty siê nie radujesz,
a ca³opalenia, choæbym dal, nie przyjmiesz.
Bo¿e, moj± ofiara jest duch skruszony,
i pokornym i skruszonym sercem Ty, Bo¿e, nie gardzisz.

Panie, oka¿ Syjonowi laskê w Twej dobroci:
odbuduj mury Jeruzalem.
Wówczas przyjmiesz ofiary prawe,
dary i ca³opalenia.

(Ps 95,8)
Nie zatwardzajcie dzisiaj serc waszych, lecz s³uchajcie g³osu Pañskiego.

(£k 18,9-14)
Jezus powiedzia³ do niektórych, co ufali sobie, ¿e s± sprawiedliwi, a innymi gardzili, tê przypowie¶æ: Dwóch ludzi przysz³o do ¶wi±tyni, ¿eby siê modliæ, jeden faryzeusz a drugi celnik. Faryzeusz stan±³ i tak w duszy siê modli³: Bo¿e, dziêkujê Ci, ¿e nie jestem jak inni ludzie, zdziercy, oszu¶ci, cudzo³o¿nicy, albo jak i ten celnik. Zachowujê post dwa razy w tygodniu, dajê dziesiêcinê ze wszystkiego, co nabywam. Natomiast celnik sta³ z daleka i nie ¶mia³ nawet oczu wznie¶æ ku niebu, lecz bi³ siê w piersi i mówi³: Bo¿e, miej lito¶æ dla mnie, grzesznika. Powiadam wam: Ten odszed³ do domu usprawiedliwiony, nie tamten. Ka¿dy bowiem, kto siê wywy¿sza, bêdzie poni¿ony, a kto siê uni¿a, bêdzie wywy¿szony.
...............................
www.mateusz.pl/czytania

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 29 Marzec 2014, 03:45   

...Natomiast celnik sta³ z daleka i nie ¶mia³ nawet oczu wznie¶æ ku niebu, lecz bi³ siê w piersi i mówi³: Bo¿e, miej lito¶æ dla mnie, grzesznika. Powiadam wam: Ten odszed³ do domu usprawiedliwiony, nie tamten. Ka¿dy bowiem, kto siê wywy¿sza, bêdzie poni¿ony, a kto siê uni¿a, bêdzie wywy¿szony.

Trzeba przyznac, ze Ci ewangelijni celnicy, to calkiem sympatyczni ludzie i chyba lubi ich Pan Jezus...A moze tylko w przypowiesciach sa oni tacy skruszeni i unizeni?..a w zyciu...
Czy tylko wobec Boga powinno sie miec o sobie skromne mniemanie? Milo mi sie przebywa z czlowiekiem, ktory nie uwaza mnie za kogos gorszego od siebie...

£adnie w "Oremus" skomentowal dzisiejsze S£OWO o.Tomasz Zamorski OP:
"Nie umiem rozs±dziæ, ani czyja, ani jaka modlitwa jest lepsza i mi³a Bogu. To Jego sprawa, do mnie za¶ nale¿y stan±æ przed Nim w prawdzie. Nawet wtedy, gdy ¿yjê w grzechu, gdy po³amany i zagubiony uciekam przed sob± samym. „On nas porani³ i On te¿ uleczy.” „Chod¼cie, powróæmy do Pana!” Do Niego wraca siê z ca³± nasz± ludzk± bied±, On za¶ leczy nasze rany."

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 29 Marzec 2014, 05:41   

Jeden chwali sie swoimi cnotami, widzac w tym powod do pogardzania innymi i potepiania ich, drugi wyznaje swoja grzesznosc i prosi Boga o przebaczenie – kto z nich moze byc usprawiedliwiony?

Trudno jest czlowiekowi nie wywyzszac sie, jeszcze trudniej unizac sie ale bez robienia z tego partii popisowej.

Alina

WysÅ‚any: 29 Marzec 2014, 12:31   

Pokora nie jest czym¶ co mo¿na sobie nakazaæ, nie jest ona nawet czym¶, czego mo¿na siê nauczyæ.
Pokora bierze siê z poznania prawdy na swój temat. Faryzeusz by³ pewnie w powszechnym mniemaniu dobrym cz³owiekiem, ale gdyby spojrza³ na siebie uwa¿niej i g³êbiej dostrzeg³by w sobie wiele miejsc nieprzemienionych przez ³askê. Ka¿dy ma w sobie takie miejsca i szukanie ich w sobie jest bardzo pouczaj±ce, ono bowiem leczy z pychy. Patrzê na siebie powierzchownie i zaczynam byæ zadowolona, patrzê uwa¿niej i g³êbiej i ...widzê przepa¶æ pomiêdzy sob±, a Nim. To jest przepa¶æ, któr± zg³adziæ mo¿e tylko Bo¿e Mi³osierdzie. I naprawdê pozostaje mi modlitwa: Panie miej lito¶æ nade mn± grzesznikiem...

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 31 Marzec 2014, 09:43   

"Milo mi sie przebywa z czlowiekiem, ktory nie uwaza mnie za kogos gorszego od siebie... "
Zosiu, piêknie wyrazi³a¶ naturaln± potrzebê cz³owieka.
:)

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu