Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - WTOREK - 1KWIETNIA 2014
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 31 Marzec 2014, 20:25   Czytania - WTOREK - 1KWIETNIA 2014

Wtorek, 1 KWIETNIA 2014

(Ez 47,1-9,12)
Podczas widzenia otrzymanego od Pana zaprowadzi³ mnie ania³ z powrotem przed wej¶cie do ¶wi±tyni, a oto wyp³ywa³a woda spod progu ¶wi±tyni w kierunku wschodnim, poniewa¿ przednia strona ¶wi±tyni by³a skierowana ku wschodowi; a woda p³ynê³a spod prawej strony ¶wi±tyni na po³udnie od o³tarza. I wyprowadzi³ mnie przez bramê pó³nocn± na zewn±trz i poza murami powiód³ mnie od bramy zewnêtrznej, skierowanej ku wschodowi. A oto woda wyp³ywa³a spod prawej ¶ciany ¶wi±tyni, na po³udnie od o³tarza. Potem poprowadzi³ mnie ów m±¿ w kierunku wschodnim; mia³ on w rêku prêt mierniczy, odmierzy³ tysi±c ³okci i kaza³ mi przej¶æ przez wodê; woda siêga³a a¿ do kostek. Nastêpnie znów odmierzy³ tysi±c [³okci] i kaza³ mi przej¶æ przez wodê: siêga³a a¿ do kolan; i znów odmierzy³ tysi±c [³okci] j¶æ: siêga³a a¿ do bioder; i znów odmierzy³ jeszcze tysi±c [³okci]: by³ tam ju¿ potok, przez który nie mog³em przej¶æ, gdy¿ woda by³a za g³êboka, by³a to woda do p³ywania, rzeka, przez któr± nie mo¿na by³o przej¶æ. Potem rzek³ do mnie: Czy widzia³e¶ to, synu cz³owieczy? I poprowadzi³ mnie z powrotem wzd³u¿ rzeki. Gdy siê odwróci³em, oto po obu stronach na brzegu rzeki znajdowa³o siê wiele drzew. A On rzek³ do mnie: Woda ta p³ynie na obszar wschodni, wzd³u¿ stepów, i rozlewa siê w wodach s³onych, i wtedy wody jego staj± siê zdrowe. Wszystkie te¿ istoty ¿yj±ce, od których tam siê roi, dok±dkolwiek potok wp³ynie, pozostaj± przy ¿yciu: bêd± tam te¿ niezliczone ryby, bo dok±dkolwiek dotr± te wody, wszystko bêdzie uzdrowione. A nad brzegami potoku maj± rosn±æ po obu stronach ró¿nego rodzaju drzewa owocowe, których li¶cie nie wiêdn±, których owoce siê nie wyczerpuj±; ka¿dego miesi±ca bêd± rodziæ nowe, poniewa¿ woda dla nich przychodzi z przybytku. Ich owoce bêd± s³u¿yæ za pokarm, a ich li¶cie za lekarstwo.

(Ps 46,2-3.5-6.8-9)
REFREN: Pan Bóg Zastêpów jest dla nas obron±

Bóg jest dla nas ucieczk± i moc±:
najpewniejsz± pomoc± w trudno¶ciach.
Przeto nie bêdziemy siê bali, choæby zatrzês³a siê ziemia
i góry zapada³y w otch³anie morza.

Nurty rzeki rozweselaj± miasto Bo¿e,
naj¶wiêtszy przybytek Najwy¿szego.
Bóg jest w jego wnêtrzu, wiêc siê nie zachwieje,
Bóg je wspomaga o ¶wicie.

Pan Zastêpów jest z nami,
Bóg Jakuba jest nasz± obron±.
Przyjd¼cie, zobaczcie dzie³a Pana,
zdumiewaj±ce dzie³a, których dokona³ na ziemi.

(J 4,42.15)
Panie, Ty jeste¶ prawdziwie Zbawicielem ¶wiata, daj nam wody ¿ywej, by¶my nie pragnêli.

(J 5,1-3a.5-16)
By³o ¶wiêto ¿ydowskie i Jezus uda³ siê do Jerozolimy. W Jerozolimie za¶ znajduje siê sadzawka Owcza, nazwana po hebrajsku Betesda, zaopatrzona w piêæ kru¿ganków. W¶ród nich le¿a³o mnóstwo chorych: niewidomych, chromych, sparali¿owanych. Znajdowa³ siê tam pewien cz³owiek, który ju¿ od lat trzydziestu o¶miu cierpia³ na swoj± chorobê. Gdy Jezus ujrza³ go le¿±cego i pozna³, ¿e czeka ju¿ d³ugi czas, rzek³ do niego: Czy chcesz staæ siê zdrowym? Odpowiedzia³ Mu chory: Panie, nie mam cz³owieka, aby mnie wprowadzi³ do sadzawki, gdy nast±pi poruszenie wody. Gdy ja sam ju¿ dochodzê, inny wchodzi przede mn±. Rzek³ do niego Jezus: Wstañ, we¼ swoje ³o¿e i chod¼! Natychmiast wyzdrowia³ ów cz³owiek, wzi±³ swoje ³o¿e i chodzi³. Jednak¿e dnia tego by³ szabat. Rzekli wiêc ¯ydzi do uzdrowionego: Dzi¶ jest szabat, nie wolno ci nie¶æ twojego ³o¿a. On im odpowiedzia³: Ten, który mnie uzdrowi³, rzek³ do mnie: We¼ swoje ³o¿e i chod¼. Pytali go wiêc: Có¿ to za cz³owiek ci powiedzia³: We¼ i chod¼? Lecz uzdrowiony nie wiedzia³, kim On jest; albowiem Jezus odsun±³ siê od t³umu, który by³ w tym miejscu. Potem Jezus znalaz³ go w ¶wi±tyni i rzek³ do niego: Oto wyzdrowia³e¶. Nie grzesz ju¿ wiêcej, aby ci siê co¶ gorszego nie przydarzy³o. Cz³owiek ów odszed³ i doniós³ ¯ydom, ¿e to Jezus go uzdrowi³. I dlatego ¯ydzi prze¶ladowali Jezusa, ¿e to uczyni³ w szabat.
.....................
www.mateusz.pl/czytania

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 31 Marzec 2014, 21:04   

Cudowna woda, ktora zmienia calkowicie obraz terenu przez ktory przeplywa, to Duch Swiety. To On nas prowadzi ku pelnemu zbawieniu, a wiec ku zyciu nowemu, ktore jest cudem Bozej milosci.
(J 4,42.15)
Panie, Ty jeste¶ prawdziwie Zbawicielem ¶wiata, daj nam wody ¿ywej, by¶my nie pragnêli.

Czy mozna przypuszczac jakiego rodzaju byly grzechy czlowieka niewidomego , przed ktorymi przestrzegal go Jezus?

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 1 KwiecieÅ„ 2014, 02:33   

Jezus zniza sie do ludzi najbardziej potrzebujacych do najbiedniejszych i najubozszych, tych ktorzy zostawieni sa samym sobie, na ktorych nikt nie zwraca uwagi. W tym pokazuje nam swoje czlowieczenstwo i sedno czlowieczenstwa w ogole. Czlowiek kiedy ma sie dobrze chce sie otoczyc kokonem dobrego samopoczucia, chce sie odgrodzic od dyskomfortu zwiazanego z bieda innych, chocby dyskomfortu patrzenia na brudnych i biednych. Jezus zwraca uwage wlasnie na ich brud i slabosc, bo to jest czesc zycia kazdego z nas

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 1 KwiecieÅ„ 2014, 05:20   

WODA...Woda nosaca zycie - w Ksiedze proroka Ezechiela...
...sadzawka Owcza, nazwana po hebrajsku Betesda... - w Ewangelii sw.Jana...

...Znajdowa³ siê tam pewien cz³owiek, który ju¿ od lat trzydziestu o¶miu cierpia³ na swoj± chorobê. Gdy Jezus ujrza³ go le¿±cego i pozna³, ¿e czeka ju¿ d³ugi czas, rzek³ do niego: Czy chcesz staæ siê zdrowym?...

...od 38 lat...istotny szczegol?...Inni chorzy prebywali przy sadzawce krocej...moze byli lzej chorzy...Dlaczego ich wdzystkich Jezus wtedy nie uzdrowil?...

...Potem Jezus znalaz³ go w ¶wi±tyni i rzek³ do niego: Oto wyzdrowia³e¶. Nie grzesz ju¿ wiêcej, aby ci siê co¶ gorszego nie przydarzy³o...

(J 4,42.15):
Panie, Ty jeste¶ prawdziwie Zbawicielem ¶wiata, daj nam wody ¿ywej, by¶my nie pragnêli

dbb

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 1 KwiecieÅ„ 2014, 08:28   

Uwiera mnie myslenie nad tym...ilu w swoim zyciu obeszlam ludzi potrzebujacych,ktorych moglam "wprowadzic do sadzawki" a tego nie uczynilam? Ilu bylo takich w potrzebie pierszenstwa a ja weszlam przed nimi?
Oby juz nigdy takie historie nie powtorzyly sie w moim zyciu.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu