Cuda buduja Kosciol i umacniaja go. Cuda sa znakiem obecnosci Chrystusa w Kosciele. Cuda sa znakiem wiary tych ktorzy je czynia tych ktorych one dotykaja. Z trudem wydobywamy sie z epoki racjonalizmu, drwiacej z cudow, uznajac je za przejaw prymitywizmu religijnego i domene ludzi o watpliwym zdrowiu psychicznym.
Bardzo to zaszkodzilo Kosciolowi, miedzy innymi glebokiej modlitwie i poglebionemu spojrzeniu na jego sakramentalnosc.
Popularnosc takich swietych jak o.Pio i o.Charbel bierze sie stad, ze znani sa oni z cudow jakie sie dzieja za ich przyczyna.
W naszym kosciele jezuickim w Lodzi sa "dwie Matki Boskie", Czestochowska i Ostrobramka, w dowoch odrebnych kaplicach. Nikomu to nie sprawia problemu Idac do zakrystii nieraz zatrzymuje sie przed Ostrobramska, bo jest mi po drodze i nie sadze, ze robie w ten sposob afront Czestochowskiej, bo jest to przeciez ciagle jedna i ta sama Maryja. Wczoraj zauwazylem, ze cala sciana jest pokryta gablotami z wotami! To tez sa przeciez znaki cudow ktore sie dzieja.
No i jeszcze Akita w Japonii. Tam cuda zostaly skrytykowane, glosy w ich obronie wyciszone, a czasem wysmiane. Poniewaz dwie komisje koscielne specjalnie powolane do zbadania autentycznosci zjawisk ktore mialy tam miejsce doszly do dwoch wnioskow ze soba sprzecznych istnieje ostrozne, pelne niepokoju milczenie, zeby nie ranic jednosci Kosciola. Az tu papiez Franciszek powolal Akite jako jedno z dziesieciu sanktuariow na swiecie ktore mialy sie modlic w intencji pokoju w Syrii (zaniechanie bombardowan tego kraju przez Ameryke), uznajac niejako publicznie to sanktuarium.
Kiedys napisze wiecej na ten temat.
Wierzê w cuda choæ jestem do¶æ ostro¿na w tej wierze. Najbardziej porusza mnie cud przemiany ludzkiego serca. Cudem , który buduje nieustannie moja wiarê jest to co sta³o siê z Aposto³ami po zes³aniu Ducha ¦wiêtego. Czytam listy ¶w. Paw³a i nie mogê wyj¶æ z podziwu, ¿e Szawe³ i on- to ten sam cz³owiek...
wszystkie inne cuda wydaj± mi siê naprawdê mniejsze ni¿ to...
Dziêki cudom moja wiara na nowo siê odradza i umacnia. My¶lê ¿e nasze modlitwy i pro¶by p³yn±ce do Boga potwierdzaj± wiarê w cuda. Doznaj±c £ask Bo¿ych w naszym ¿yciu na w³asnej skórze do¶wiadczamy cudu. Ja tak to rozumiem i odczuwam.
Z Bogiem.
Przed dwoma dniami, na spotkaniu z siostrami wskazalem na wota wiszace kolo obrazu Matki Boskiej. Czymze one sa jezeli nie swiadectwem doswiadczenia laski Bozej, a ta jest cudem, bo nam sie nie nalezy. Cudem milosci Bozej i nie ma innych cudow jesli chodzi o ich ostateczna tresc jak wlasnie Boza Milosc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum