Wysłany: 2 Lipiec 2014, 22:55 CZWARTEK - 3 LIPCA 2014
3 LIPCA 2014
Czwartek
¦wiêto ¶w. Tomasza Aposto³a
Dzisiejsze czytania: Ef 2,19-22; Ps 117,1-2; J 20,29; J 20,24-29
(Ef 2,19-22)
Nie jeste¶cie ju¿ obcymi i przychodniami, ale jeste¶cie wspó³obywatelami ¶wiêtych i domownikami Boga - zbudowani na fundamencie aposto³ów i proroków, gdzie kamieniem wêgielnym jest sam Chrystus Jezus. W Nim zespalana ca³a budowla ro¶nie na ¶wiêt± w Panu ¶wi±tyniê, w Nim i wy tak¿e wznosicie siê we wspólnym budowaniu, by stanowiæ mieszkanie Boga przez Ducha.
(Ps 117,1-2)
REFREN: Id¼cie i g³o¶cie ¶wiatu Ewangeliê
lub Alleluja
Chwalcie Pana, wszystkie narody,
wys³awiajcie Go, wszystkie ludy,
bo potê¿na nad nami Jego ³aska,
a wierno¶æ Pana trwa na wieki.
(J 20,29)
Uwierzy³e¶ Tomaszu, bo Mnie ujrza³e¶. B³ogos³awieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
(J 20,24-29)
Tomasz, jeden z Dwunastu, zwany Didymos, nie by³ razem z nimi, kiedy przyszed³ Jezus. Inni wiêc uczniowie mówili do niego: Widzieli¶my Pana! Ale on rzek³ do nich: Je¿eli na rêkach Jego nie zobaczê ¶ladu gwo¼dzi i nie w³o¿ê palca mego w miejsce gwo¼dzi, i nie w³o¿ê rêki mojej do boku Jego, nie uwierzê. A po o¶miu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znowu wewn±trz /domu/ i Tomasz z nimi, Jezus przyszed³ mimo drzwi zamkniêtych, stan±³ po¶rodku i rzek³: Pokój wam! Nastêpnie rzek³ do Tomasza: Podnie¶ tutaj swój palec i zobacz moje rêce. Podnie¶ rêkê i w³ó¿ /j±/ do mego boku, i nie b±d¼ niedowiarkiem, lecz wierz±cym. Tomasz Mu odpowiedzia³: Pan mój i Bóg mój! Powiedzia³ mu Jezus: Uwierzy³e¶ dlatego, poniewa¿ Mnie ujrza³e¶? B³ogos³awieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
Specyfika DOMOWEGO ¶wiadectwa polega dla mnie na rozpoczynaniu dnia od rozwa¿ania Bo¿ego S³owa i na wielkiej wierno¶ci temu zwyczajowi. DOM pokazuje, ¿e s± ludzie, którzy w³a¶nie tak robi±, którzy zaczynaj± dzieñ od rozmy¶lania nad czytaniami i to jest wielka warto¶æ w ¶wiecie, który na ogó³ o tym wcale nie pamiêta.
Jestem bardzo wdziêczna Ojcu za to, ¿e jest Ojciec tutaj codziennie rano i , ¿e dziêki temu my te¿ nauczyli¶my siê tutaj byæ i tak samo zaczynaæ dzieñ.
¦wiadectwo ze swej istoty ma swoje ukierunkowanie DO. Je¿eli jest zamkniête np. w domu nie jest ¶wiadectwem.
"Co mówiê wam w ciemno¶ci, powtarzajcie na ¶wietle, a co s³yszycie na ucho, rozg³aszajcie na dachach! "
¦wiat chyba mocno sobie wzi±³ do serca te s³owa. W przeciwieñstwie do chrze¶cijan. :(
Poza tym Jurek, ta strona jest otwarta i nie wiesz ile osób tutaj zagl±da i to czyta.
A ¶w. Charbel powiedzia³ : Trzymaj siê Bo¿ej ³odzi i pomagaj braciom, by siê jej trzymali. W ka¿dym porcie zapraszaj napotkanych ludzi, aby do³±czyli do tego rejsu i rado¶ci z dotarcia do celu.Powiedz im o ³odzi i o jej Kapitanie, o drugim brzegu ¶wiat³o¶ci.Pamiêtaj jednak, ¿e to nie twoje s³owa ich zachêc±, ale twoja mi³o¶æ do innych i do Kapitana, ufno¶æ i wiara w Niego oraz rado¶æ wypisana na twojej twarzy.
Alina napisa³a:
Poza tym Jurek, ta strona jest otwarta i nie wiesz ile osób tutaj zagl±da i to czyta.
A ¶w. Charbel powiedzia³ : Trzymaj siê Bo¿ej ³odzi i pomagaj braciom, by siê jej trzymali. W ka¿dym porcie zapraszaj napotkanych ludzi, aby do³±czyli do tego rejsu i rado¶ci z dotarcia do celu.Powiedz im o ³odzi i o jej Kapitanie, o drugim brzegu ¶wiat³o¶ci.Pamiêtaj jednak, ¿e to nie twoje s³owa ich zachêc±, ale twoja mi³o¶æ do innych i do Kapitana, ufno¶æ i wiara w Niego oraz rado¶æ wypisana na twojej twarzy.
I oby jak najwiêcej. A pamiêtacie ile by³o oporów, ¿eby otworzyæ siê chocia¿ w ten sposób na ¶wiat? Mo¿e trzeba zrobiæ kolejny krok. Przywróciæ prost± rejestracjê. Co stoi na przeszkodzie? Tylko nie piszcie o spam robotach bo to ³atwo mo¿na wykluczyæ.
Alino cytat ze ¶w Charabela przemawia za moimi racjami :) DOM raczej ¿egluje po stawie ni¿ p³ywa po morzach. ;)
A co do ilo¶ci osób zagl±daj±cych tutaj i czytaj±cych mo¿na okre¶liæ z dok³adno¶ci± do 1 szt. :)
Nie mnie rozstrzygac , czy istnieje niebezpieczenstwo spamow, wlaman, obrazy ludzkiej i Boskiej, bo ja "nie gramotny" w tej dziedzinie.
Jako zasada : internetowy Dom jest narzedziem ktory ma sluzyc nam i jesli tylko mozna , to rowniez innym. Kwestie techniczne oczywiscie naleza do fachowcow i jezeli uznaja , ze jest jakies lepsze rozwiazanie w sluzbie naszych celow, to nie ma problemu.
Nie powinno to byc "przepychania", bo wowczas techniczne narzedzie sie zepsuje albo bedzie zle dzialalo, Dobrze jesli beda rzeczowe racje, a porozumienie bedzie mialo charakter braterski ( siostrzany tez ).
"Ad extra", czyli na zewnatrz Dom moze dzialac (zgodne to jest z natura domu ) w sposob posredni i im bardziej bedzie wspolnota domowa, tym wiecej bedzie mogl zrobic poprzez zaangazowanie Domownikow w miejscach gdzie zyciowo sa obecni. Nie byloby dobrze, gdybysmy chcieli byc portalem spolecznosciowym. Byloby to zaprzeczenie naszego charakteru Domowosci.
I to mi siê podoba :) Chyba po raz pierwszy bez dwuznaczników, jakich¶ prób ukrytej obrony status quo zosta³o przedstawione czym ma byæ DOM. I zdaje siê jest to zgodne z oczekiwaniami DOM-owników. :)
Jurek, w cytacie z Charbela chodzi³o mi o zwrócenie uwagi na co¶ zupe³nie innego. Gdyby¶my nawet otworzyli siê na ca³y ¶wiat i krzyczeli ile mamy si³ o Panu to i tak innych poci±gaj±ce bêd± nie nasze s³owa, ale nasza mi³o¶æ.
Ca³a resztê rozumiem dok³adnie tak jak napisa³ Ojciec. Nie chodzi o to, ¿eby byæ portalem spo³eczno¶ciowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum