Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - IV NIEDZIELA ADWENTU- 21GRUDNIA 2014
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 20 GrudzieÅ„ 2014, 15:28   Czytania - IV NIEDZIELA ADWENTU- 21GRUDNIA 2014

IV NIEDZIELA ADWENTU, 21 GRUDNIA 2014

(2 Sm 7,1-5.8b-12.14a.16)
Gdy król Dawid zamieszka³ w swoim domu, a Pan poskromi³ woko³o wszystkich jego wrogów, rzek³ król do proroka Natana: Spójrz, ja mieszkam w pa³acu cedrowym, a Arka Bo¿a mieszka w namiocie. Natan powiedzia³ do króla: Uczyñ wszystko, co zamierzasz w sercu, gdy¿ Pan jest z tob±. Lecz tej samej nocy Pan skierowa³ do Natana nastêpuj±ce s³owa: Id¼ i powiedz mojemu s³udze, Dawidowi: To mówi Pan: Czy ty zbudujesz Mi dom na mieszkanie? A teraz przemówisz do s³ugi mojego, Dawida: To mówi Pan Zastêpów: Zabra³em ciê z pastwiska spo¶ród owiec, aby¶ by³ w³adc± nad ludem moim, nad Izraelem. I by³em z tob± wszêdzie, dok±d siê uda³e¶, wytraci³em przed tob± wszystkich twoich nieprzyjació³. Dam ci s³awê najwiêkszych ludzi na ziemi. Wyznaczê miejsce mojemu ludowi, Izraelowi, i osadzê go tam, i bêdzie mieszka³ na swoim miejscu, a nie poruszy siê wiêcej, a ludzie nikczemni nie bêd± go ju¿ uciskaæ jak dawniej. Od czasu kiedy ustanowi³em sêdziów nad ludem moim izraelskim, obdarzy³em ciê pokojem ze wszystkimi wrogami. Tobie te¿ Pan zapowiedzia³, ¿e ci zbuduje dom. Kiedy wype³ni± siê twoje dni i spoczniesz obok swych przodków, wtedy wzbudzê po tobie potomka twojego, który wyjdzie z twoich wnêtrzno¶ci, i utwierdzê jego królestwo. Ja bêdê mu ojcem, a on bêdzie Mi synem, a je¿eli zawini, bêdê go karci³ rózg± ludzi i ciosami synów ludzkich. Przede Mn± dom twój i twoje królestwo bêdzie trwaæ na wieki.

(Ps 89, 2-5.27.29)
Na wieki bêdê s³awi³ ³aski Pana

Na wieki bêdê s³awi³ ³aski Pana,
moimi ustami bêdê g³osi³ Tw± wierno¶æ przez wszystkie pokolenia.
Albowiem powiedzia³e¶: „Na wieki ugruntowana jest ³aska”,
utrwali³e¶ sw± wierno¶æ w niebiosach.

„Zawar³em przymierze z moim wybrañcem,
przysi±g³em mojemu s³udze Dawidowi:
Utrwalê twoje potomstwo na wieki
i tron twój umocniê na wszystkie pokolenia”.

On bêdzie wo³a³ do Mnie: „Ty jeste¶ moim Ojcem,
moim Bogiem, opok± mego zbawienia”.
Na wieki zachowam dla niego ³askê
i trwa³e bêdzie moje z nim przymierze.

(Rz 16,25-27)
Temu, który ma moc utwierdziæ was
zgodnie z Ewangeli± i moim g³oszeniem
Jezusa Chrystusa,
zgodnie z objawion± tajemnic±,
dla dawnych wieków ukryt±,
teraz jednak ujawnion±,
a przez pisma prorockie na rozkaz odwiecznego Boga
wszystkim narodom obwieszczon±,
dla sk³onienia ich do pos³uszeñstwa wierze,
Bogu, który jedynie jest m±dry,
przez Jezusa Chrystusa,
niech bêdzie chwa³a na wieki wieków. Amen.

(£k 1, 38)
Oto ja s³u¿ebnica Pañska, niech mi siê stanie wed³ug twego s³owa.

(£k 1,26-38)
W szóstym miesi±cu pos³a³ Bóg anio³a Gabriela do miasta w Galilei, zwanego Nazaret, do Dziewicy po¶lubionej mê¿owi, imieniem Józef, z rodu Dawida; a Dziewicy by³o na imiê Maryja. Anio³ wszed³ do Niej i rzek³: B±d¼ pozdrowiona, pe³na ³aski, Pan z Tob±, <b³ogos³awiona jeste¶ miêdzy niewiastami>. Ona zmiesza³a siê na te s³owa i rozwa¿a³a, co mia³oby znaczyæ to pozdrowienie. Lecz anio³ rzek³ do Niej: Nie bój siê, Maryjo, znalaz³a¶ bowiem ³askê u Boga. Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imiê Jezus. Bêdzie On wielki i bêdzie nazwany Synem Najwy¿szego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida. Bêdzie panowa³ nad domem Jakuba na wieki, a Jego panowaniu nie bêdzie koñca. Na to Maryja rzek³a do anio³a: Jak¿e siê to stanie, skoro nie znam mê¿a? Anio³ Jej odpowiedzia³: Duch ¦wiêty zst±pi na Ciebie i moc Najwy¿szego os³oni Ciê. Dlatego te¿ ¦wiête, które siê narodzi, bêdzie nazwane Synem Bo¿ym. A oto równie¿ krewna Twoja, El¿bieta, poczê³a w swej staro¶ci syna i jest ju¿ w szóstym miesi±cu ta, która uchodzi za niep³odn±. Dla Boga bowiem nie ma nic niemo¿liwego. Na to rzek³a Maryja: Oto Ja s³u¿ebnica Pañska, niech Mi siê stanie wed³ug twego s³owa! Wtedy odszed³ od Niej anio³.
............................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 21 GrudzieÅ„ 2014, 11:10   

To, co wydarzy³o siê w ¿yciu Maryi, dzieje siê ci±gle w ¶wiecie wokol nas. Bóg powo³uje nas do specjalnych zadañ w swoim Ko¶ciele. Kazdy z nas musi rozwazyc w swoim sercu co oznacza to powolanie i tak jak Maryja nawet jesli tego nie rozumiem, to musze zawierzyc sie Jemu i Jego Opatrznosci, bo sama nie poradze, nie zrozumiem i w ogole niczego nie zrobie

Giga

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 21 GrudzieÅ„ 2014, 14:29   

Pan Bóg jest wierny swoim s³owom, choæby wszystko wygl±da³o inaczej ni¿ sobie wyobra¿amy

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 21 GrudzieÅ„ 2014, 21:42   

Pan Bog buduje dom Dawidowi, Pan Bog blogoslawi domy, pragnie abysmy wspolpracowali z Nim troszczac sie o nasze domy i o ten dom ktorym jest Kosciol.

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 22 GrudzieÅ„ 2014, 10:27   

Na wieki bêdê s³awi³ ³aski Pana

(Ps 89)

Nie zapomnê.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu