Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania-PIĄTEK-Wsp. św.Bazylego Wlk, św.Grzegorza-2.01.2015
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 1 Styczeń 2015, 18:43   Czytania-PIĄTEK-Wsp. św.Bazylego Wlk, św.Grzegorza-2.01.2015

Piątek, 2 STYCZNIA 2015
Wspomnienie św. Bazylego Wielkiego i Grzegorza z Nazjanzu, biskupów i doktorów Kościoła

(1 J 2,22-28)
Któż zaś jest kłamcą, jeśli nie ten, kto zaprzecza, że Jezus jest Mesjaszem? Ten właśnie jest Antychrystem, który nie uznaje Ojca i Syna. Każdy, kto nie uznaje Syna, nie ma też i Ojca, kto zaś uznaje Syna, ten ma i Ojca. Wy zaś zachowujecie w sobie to, co słyszeliście od początku. Jeżeli będzie trwało w was to, co słyszeliście od początku, to i wy będziecie trwać w Synu i w Ojcu. A obietnicą tą, daną przez Niego samego, jest życie wieczne. To wszystko napisałem wam o tych, którzy wprowadzają was w błąd. Co do was, to namaszczenie, które otrzymaliście od Niego, trwa w was i nie potrzebujecie pouczenia od nikogo, ponieważ Jego namaszczenie poucza was o wszystkim. Ono jest prawdziwe i nie jest kłamstwem. Toteż trwajcie w nim tak, jak was nauczył. Teraz właśnie trwajcie w Nim, dzieci, abyśmy, gdy się zjawi, mieli w Nim ufność i w dniu Jego przyjścia nie doznali wstydu.

(Ps 98,1-4)
REFREN: Ziemia ujrzała swego Zbawiciela.

Śpiewajcie Panu pieśń nową,
albowiem uczynił cuda.
Zwycięstwo Mu zgotowała Jego prawica
i święte ramię Jego.

Pan okazał swoje zbawienie,
na oczach pogan objawił swoją sprawiedliwość.
Wspomniał na dobroć i na wierność swoją
dla domu Izraela.

Ujrzały wszystkie krańce ziemi
zbawienie Boga naszego.
Wołaj z radości na cześć Pana, cała ziemio,
cieszcie się, weselcie i grajcie.

(Hbr 1,1-2)
Wielokrotnie przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków, a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna.

(J 1,19-28)
Takie jest świadectwo Jana. Gdy Żydzi wysłali do niego z Jerozolimy kapłanów i lewitów z zapytaniem: Kto ty jesteś?, on wyznał, a nie zaprzeczył, oświadczając: Ja nie jestem Mesjaszem. Zapytali go: Cóż zatem? Czy jesteś Eliaszem? Odrzekł: Nie jestem. Czy ty jesteś prorokiem? Odparł: Nie! Powiedzieli mu więc: Kim jesteś, abyśmy mogli dać odpowiedź tym, którzy nas wysłali? Co mówisz sam o sobie? Odpowiedział: Jam głos wołającego na pustyni: Prostujcie drogę Pańską, jak powiedział prorok Izajasz. A wysłannicy byli spośród faryzeuszów. I zadawali mu pytania, mówiąc do niego: Czemu zatem chrzcisz, skoro nie jesteś ani Mesjaszem, ani Eliaszem, ani prorokiem? Jan im tak odpowiedział: Ja chrzczę wodą. Pośród was stoi Ten, którego wy nie znacie, który po mnie idzie, a któremu ja nie jestem godzien odwiązać rzemyka u Jego sandała. Działo się to w Betanii, po drugiej stronie Jordanu, gdzie Jan udzielał chrztu.
.............................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 2 Styczeń 2015, 01:12   

"nie potrzebujecie pouczenia od nikogo, ponieważ Jego namaszczenie poucza was o wszystkim." Jego namaszczenie wystarczy, aby zniesc wszystkie przeciwnosci losu, choc latwo o tym mowic jak sie zyje w dobrobycie. Swiety Jan zwraca sie w ten sposob do tych, ktorzy maja isc w swiat gdzie we wrogim dla siebie srodowisku beda dawac swiadectwo wiary Chrystusa. To im i ich silnej wierze zawdzieczamy mozliwosc wyznawania swojej wiary dzis. W Uczniach Chrystusa ma trwac to co uslyszeli, maja w to uwierzyc i glosic ta prawde swiatu. Uzdalnia ich do tego laska Ducha Swietego

*Będąc szczerym wobec Boga, ale także wobec samego siebie, człowiek staje się coraz bardziej autentycznym i prawdziwym. Staje się jeszcze bardziej sobą." Szczegolnie wtedy to co robi nie jest skierowane na poklask, ale na pokoj z Bogiem, a przez to z samym soba

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 2 Styczeń 2015, 08:39   

Jan posiadal jasna świadomość swojej misji. Nie chciał aby brano go za kogos kim nie jest. Podstawa naszego jasnego okreslenia się w zyciu, a wiec podstawa naszej tożsamości jest odniesienie do Chrystusa. Zagraza nam w tym pokusa posłużenia się Nim albo dzialania w Jego imie, ale dla zrealizowania swoich wlasnych planow. Nieraz jest to bardzo subtelna pokusa, ktorej nie jest swiadomy ten który jej ulega. Jan Chrzciciel jest wzorem prawości wewnętrznej i… prawdziwej miłości, która otwiera droge Oblubiencowi, nie myśląc egoistycznie o tym jak go wykorzystac.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 2 Styczeń 2015, 08:40   

Kto przyjmuje Chrystusa przyjmuje Zbawienie i spelnia się w nim obietnica zycia wiecznego, ten kto idzie za glosem Bozego Ducha. Zostaliśmy Nim namaszczeni na Chrzcie świętym. On powinien stanowic fundament wszystkich naszych zyciowych wyborow.

Ujrzały wszystkie krańce ziemi
zbawienie Boga naszego.
Wołaj z radości na cześć Pana, cała ziemio,
cieszcie się, weselcie i grajcie.
Ps 98

Odpowiedz do tematu