(Hbr 6,10-20)
Nie jest Bóg niesprawiedliwy, aby zapomnia³ o czynie waszym i mi³o¶ci, któr± okazali¶cie dla imienia Jego, gdy¶cie us³ugiwali ¶wiêtym i jeszcze us³ugujecie. Pragniemy za¶, aby ka¿dy z was okazywa³ tê sam± gorliwo¶æ w doskonaleniu nadziei a¿ do koñca, aby¶cie nie stali siê ospa³ymi, ale na¶ladowali tych, którzy przez wiarê i cierpliwo¶æ staj± siê dziedzicami obietnic. Albowiem gdy Bóg Abrahamowi uczyni³ obietnicê nie maj±c nikogo wiêkszego, na kogo móg³by przysi±c, przysi±g³ na samego siebie, mówi±c: Zaiste, hojnie ciê pob³ogos³awiê i ponad miarê rozmno¿ê. A poniewa¿ tak cierpliwie oczekiwa³, otrzyma³ to, co by³o obiecane. Ludzie przysiêgaj± na kogo¶ wy¿szego, a przysiêga dla stwierdzenia /prawdy/ jest zakoñczeniem ka¿dego sporu miêdzy nimi. Dlatego Bóg, pragn±c okazaæ ponad wszelk± miarê dziedzicom obietnicy niezmienno¶æ swego postanowienia, wzmocni³ je przysiêg±, aby¶my przez dwie rzeczy niezmienne, co do których niemo¿liwe jest, by sk³ama³ Bóg, mieli trwa³± pociechê, my, którzy¶my siê uciekli do uchwycenia zaofiarowanej nadziei. Trzymajmy siê jej jako bezpiecznej i silnej kotwicy duszy, /kotwicy/, która przenika poza zas³onê, gdzie Jezus poprzednik wszed³ za nas, stawszy siê arcykap³anem na wieki na wzór Melchizedeka.
(Ps 111, 1-2.4-5.9-10)
REFREN: Pan Bóg pamiêta o swoim przymierzu
Z ca³ego serca bêdê chwali³ Pana
w radzie sprawiedliwych i na zgromadzeniu.
Wielkie s± dzie³a Pana,
zg³êbiaæ je maj± wszyscy, którzy je mi³uj±.
Sprawi³, ¿e trwa pamiêæ Jego cudów,
Pan mi³osierny i ³askawy.
Da³ pokarm bogobojnym,
pamiêtaæ bêdzie wiecznie o swoim przymierzu.
Zes³a³ odkupienie swojemu ludowi,
na wieki ustanowi³ swoje przymierze,
imiê Jego jest ¶wiête i wzbudza trwogê.
A Jego sprawiedliwo¶æ bêdzie trwaæ na wieki.
(Ef 1,17-18)
Niech Ojciec naszego Pana Jezusa Chrystusa, przeniknie nasze serca swoim ¶wiat³em, aby¶my wiedzieli, czym jest nadzieja waszego powo³ania.
(Mk 2,23-28)
Pewnego razu, gdy Jezus przechodzi³ w szabat w¶ród zbó¿, uczniowie Jego zaczêli po drodze zrywaæ k³osy. Na to faryzeusze rzekli do Niego: Patrz, czemu oni robi± w szabat to, czego nie wolno? On im odpowiedzia³: Czy nigdy nie czytali¶cie, co uczyni³ Dawid, kiedy znalaz³ siê w potrzebie, i by³ g³odny on i jego towarzysze? Jak wszed³ do domu Bo¿ego za Abiatara, najwy¿szego kap³ana, i jad³ chleby pok³adne, które tylko kap³anom je¶æ wolno; i da³ równie¿ swoim towarzyszom. I doda³: To szabat zosta³ ustanowiony dla cz³owieka, a nie cz³owiek dla szabatu. Zatem Syn Cz³owieczy jest panem szabatu.
............................
www.mateusz.pl/czytania
Trzymajmy sie nadziei jak bezpiecznej i silnej kotwicy duszy. Nadzieja idzie w parze z cierpliwoscia
Bog nie kaze mi byc cierpietnica, ani udawac, ze jestem caly czas tylko uduchowiona. Kaze mi byc prawdziwa i szczera. Tradycja i zwyczaje sa bardzo potrzebne, ale one maja sluzyc ubogaceniu sie czlowieka, a nie zubozaniu go, ani zadawaniu mu cierpienia. Maja sluzyc wsponotowosci i radosci. Jezus pokazuje, ze zyciem czlowieka powinno kierowac przede wszystkim milosierdzie.
... Pragniemy za¶, aby ka¿dy z was okazywa³ tê sam± gorliwo¶æ w doskonaleniu nadziei a¿ do koñca, aby¶cie nie stali siê ospa³ymi, ale na¶ladowali tych, którzy przez wiarê i cierpliwo¶æ staj± siê dziedzicami obietnic. Albowiem gdy Bóg Abrahamowi uczyni³ obietnicê nie maj±c nikogo wiêkszego, na kogo móg³by przysi±c, przysi±g³ na samego siebie, mówi±c: Zaiste, hojnie ciê pob³ogos³awiê i ponad miarê rozmno¿ê...
Spraw, Panie, by i mnie dotyczy³y te S³owa...To jest jeszcze mo¿liwe, prawda? Takie obietnice!
Jestesmy dziecmi obietnicy Bozej. Nadzieja Ziemi Obiecanej, nadzieja Zycia Wiecznego, albo Pelni Zycia sprawia, ze stajemy siê pielgrzymami przechodz±cymi przez Zycie doczesne i wchodz±cymi, krok po kroku, w Wiecznosc.
(Ef 1,17-18)
Niech Ojciec naszego Pana Jezusa Chrystusa, przeniknie nasze serca swoim ¶wiat³em, aby¶my wiedzieli, czym jest nadzieja waszego powo³ania.
Jezus Chrystus, Bog - Czlowiek, jest naszym Panem. Szabat jest dla cz³owieka, a nie cz³owiek dla szabatu, dlatego Chrystus jest Panem szabatu. On jest wykladnia tego co sluszne i co ¶wiête.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum