Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - CZWARTEK - 19LUTEGO 2015
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 18 Luty 2015, 15:36   Czytania - CZWARTEK - 19LUTEGO 2015

Czwartek, 19 LUTEGO 2015

(Pwt 30,15-20)
Moj¿esz przemówi³ do ludu: Patrz! K³adê dzi¶ przed tob± ¿ycie i szczê¶cie, ¶mieræ i nieszczê¶cie. Ja dzi¶ nakazujê ci mi³owaæ Pana, Boga twego, i chodziæ Jego drogami, pe³ni±c Jego polecenia, prawa i nakazy, aby¶ ¿y³ i mno¿y³ siê, a Pan, Bóg twój, bêdzie ci b³ogos³awi³ w kraju, który idziesz posi±¶æ. Ale je¶li swe serce odwrócisz, nie us³uchasz, zb³±dzisz i bêdziesz oddawa³ pok³on obcym bogom, s³u¿±c im - o¶wiadczam wam dzisiaj, ¿e na pewno zginiecie, nied³ugo zabawicie na ziemi, któr± idziecie posi±¶æ, po przej¶ciu Jordanu. Biorê dzi¶ przeciwko wam na ¶wiadków niebo i ziemiê, k³adê przed wami ¿ycie i ¶mieræ, b³ogos³awieñstwo i przekleñstwo. Wybierajcie wiêc ¿ycie, aby¶cie ¿yli wy i wasze potomstwo, mi³uj±c Pana, Boga swego, s³uchaj±c Jego g³osu, lgn±c do Niego; bo tu jest twoje ¿ycie i d³ugie trwanie twego pobytu na ziemi, któr± Pan poprzysi±g³ daæ przodkom twoim: Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi.

(Ps 1,1-4.6)
REFREN: B³ogos³awiony, kto zaufa³ Panu

B³ogos³awiony cz³owiek, który nie idzie za rad± wystêpnych,
nie wchodzi na drogê grzeszników
i nie zasiada w gronie szyderców,
lecz w prawie Pañskim upodoba³ sobie
i rozmy¶la nad nim dniem i noc±.

On jest jak drzewo zasadzone nad p³yn±c± wod±
które wydaje owoc w swoim czasie,
li¶cie jego nie wiêdn±,
a wszystko, co czyni; jest udane.

Co innego grzesznicy:
s± jak plewa, któr± wiatr rozmiata.
Albowiem znana jest Panu droga sprawiedliwych,
a droga wystêpnych zaginie.

(Mt 4,17)
Pan mówi: Nawracajcie siê, bliskie jest Królestwo niebieskie.

(£k 9,22-25)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Syn Cz³owieczy musi wiele wycierpieæ: bêdzie odrzucony przez starszyznê, arcykap³anów i uczonych w Pi¶mie; bêdzie zabity, a trzeciego dnia zmartwychwstanie. Potem mówi³ do wszystkich: Je¶li kto chce i¶æ za Mn±, niech siê zaprze samego siebie, niech co dnia bierze krzy¿ swój i niech Mnie na¶laduje! Bo kto chce zachowaæ swoje ¿ycie, straci je, a kto straci swe ¿ycie z mego powodu, ten je zachowa. Bo có¿ za korzy¶æ ma cz³owiek, je¶li ca³y ¶wiat zyska, a siebie zatraci lub szkodê poniesie?
...............................
www.mateusz.pl/czytania

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 19 Luty 2015, 04:42   

Panie Jezu, chcialabym isc za Toba, niesc swoj krzyz, nasladowac Ciê...Zamknieta w czterech scianah, ograniczona fizyczna i psychiczna niemoca - jak mam wykonywac Twoje zalecenia? Prowadz mnie, Chryste, prosze! Spraw, by mi przede wszystkim zalezalo na zyciu wiecznym - by na zawsze byc blisko Ciebie!

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 19 Luty 2015, 06:15   

Wybor zycia albo smierci, to droga prowadzaca do Ziemi Obiecanej,a raczej to jak sie nia idzie. Wybor ten to w swej istocie kwestia serca, to do kogo jest ono zwrocone. Kto miluje Boga dojdzie tam gdzie On jest i posiadzie wiecznosc. Slabi jestesmy, dlatego wspieraja nas swieci Panscy, w jednosci Kosciola, ktory jest Mistycznym Cialem Chrystusa.

Droga do Ziemi Obiecanej jest Droga Krzyzowa, to znaczy prowadzaca do Zmartwychwstania. Doswiadczaniem na codzien Chrystusowego Zmartwychwstania jak i Krzyzowania. Jest to misterium tworzenia sie wiecznej komunii z Chrystusem, Komunii Zbawienia.

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 19 Luty 2015, 07:04   

Zosieñko i w tych strapieniach nale¿ysz do Pana-i nie by³oby ich, gdyby nie by³y potrzebne. Wczoraj ojciec Dariusz Kowalczyk przeprowadza³ sondê jak± formu³ê wol± wierni przy posypywaniu g³ów ( proch, czy nawracanie)-i powem ,¿e bli¿sze mi jest nawracanie, bo po tych s³owach mogê powiedzie Amen, a do prochu-to amen nie pasuje-to wiadoma ostateczno¶æ. Tym bardziej pokornie przyjmujê ten ,,Proch" ( bez s³ów)-tak jak wczoraj.

Giga

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 19 Luty 2015, 13:09   

Istot± Krzy¿a Chrystusa jest mi³o¶æ, która pragnie dobra ka¿dego. Nasz krzy¿ ma sens gdy podejmowany jest z mi³o¶ci i dla dobra innych, ¶wiata.Utrata ¿ycia jest jak skok w ciemno¶æ, po którym obejmuj± nas coraz pelniej ramiona kochaj±cego Boga

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu