Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - SOBOTA - 14MARCA 2015
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 13 Marzec 2015, 15:39   Czytania - SOBOTA - 14MARCA 2015

Sobota, 14 MARCA 2015

(Oz 6,1-6)
Chod¼cie, powróæmy do Pana! On nas zrani³ i On te¿ uleczy, On to nas pobi³, On ranê zawi±¿e. Po dwu dniach przywróci nam ¿ycie, a dnia trzeciego nas d¼wignie i ¿yæ bêdziemy w Jego obecno¶ci. Do³ó¿my starañ, aby poznaæ Pana; Jego przyj¶cie jest pewne jak ¶wit poranka, jak wczesny deszcz przychodzi On do nas, i jak deszcz pó¼ny, co nasyca ziemiê. Có¿ ci mogê uczyniæ, Efraimie, co pocznê z tob± Judo? Mi³o¶æ wasza podobna do chmur na ¶witaniu albo do rosy, która prêdko znika. Dlatego ciosa³em ich przez proroków, s³owami ust mych zabija³em, a Prawo moje zab³ys³o jak ¶wiat³o. Mi³o¶ci pragnê, nie krwawej ofiary, poznania Boga bardziej ni¿ ca³opaleñ.

(Ps 51,3-4.18-21a)
REFREN: Mi³o¶ci pragnê, nie krwawej ofiary

Zmi³uj siê nade mn±, Bo¿e, w ³askawo¶ci swojej,
w ogromie swej lito¶ci zg³ad¼ moj± nieprawo¶æ.
Obmyj mnie zupe³nie z mojej winy
i oczy¶æ mnie z grzechu mojego.

Ofiar± bowiem Ty siê nie radujesz,
a ca³opalenia, choæbym da³, nie przyjmiesz.
Bo¿e, moj± ofiar± jest duch skruszony,
pokornym i skruszonym sercem Ty, Bo¿e, nie gardzisz.

Panie, oka¿ Syjonowi ³askê w Twej dobroci:
odbuduj mury Jeruzalem.
Wówczas przyjmiesz ofiary prawe,
dary i ca³opalenia.

(Ps 95,8ab)
Nie zatwardzajcie dzisiaj serc waszych, lecz s³uchajcie g³osu Pañskiego.

(£k 18,9-14)
Jezus powiedzia³ do niektórych, co ufali sobie, ¿e s± sprawiedliwi, a innymi gardzili, tê przypowie¶æ: Dwóch ludzi przysz³o do ¶wi±tyni, ¿eby siê modliæ, jeden faryzeusz a drugi celnik. Faryzeusz stan±³ i tak w duszy siê modli³: Bo¿e, dziêkujê Ci, ¿e nie jestem jak inni ludzie, zdziercy, oszu¶ci, cudzo³o¿nicy, albo jak i ten celnik. Zachowujê post dwa razy w tygodniu, dajê dziesiêcinê ze wszystkiego, co nabywam. Natomiast celnik sta³ z daleka i nie ¶mia³ nawet oczu wznie¶æ ku niebu, lecz bi³ siê w piersi i mówi³: Bo¿e, miej lito¶æ dla mnie, grzesznika. Powiadam wam: Ten odszed³ do domu usprawiedliwiony, nie tamten. Ka¿dy bowiem, kto siê wywy¿sza, bêdzie poni¿ony, a kto siê uni¿a, bêdzie wywy¿szony.
..........................
www.mateusz.pl/czytania

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 13 Marzec 2015, 16:31   

Wspaniale dzis przemawia Ozeasz! Nie potrafie nic dodac ponad to, co On tu mówi...Wydaje mi sie, ze mowi tylko do mnie....Alez jestesmy podobni, Bracia i Siostry!
(Oz 6,1-6)
Chod¼cie, powróæmy do Pana! On nas zrani³ i On te¿ uleczy, On to nas pobi³, On ranê zawi±¿e. Po dwu dniach przywróci nam ¿ycie, a dnia trzeciego nas d¼wignie i ¿yæ bêdziemy w Jego obecno¶ci. Do³ó¿my starañ, aby poznaæ Pana; Jego przyj¶cie jest pewne jak ¶wit poranka, jak wczesny deszcz przychodzi On do nas, i jak deszcz pó¼ny, co nasyca ziemiê....
...Mi³o¶æ wasza podobna do chmur na ¶witaniu albo do rosy, która prêdko znika....
...Mi³o¶ci pragnê, nie krwawej ofiary, poznania Boga bardziej ni¿ ca³opaleñ.

Anna Kura¶

Miejscowosc: Kraków
WysÅ‚any: 13 Marzec 2015, 16:45   

Mi³o¶ci pragnê nie krwawej ofiary, poznania bardziej ni¿ ca³opaleñ Prorok Ozeasz jest wzorem do na¶ladowania, wiele o Panu Bogu i Jego mi³o¶ci do nas niewiernych mo¿na siê nauczyæ. Pan Bóg bardziej pragnie relacji osobowej z nami i rozmowy ni¿ ofiar.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 13 Marzec 2015, 20:10   

Nawrocenie to de facto jest postawa gotowo¶ci na zbawcze przybycie Pana. Nie ma innej gotowo¶ci godnej Jego przybycia jak tylko milosc. Nawrocenie jest nasza odpowiedzia, na wolanie Bozej mi³o¶ci o nasza milosc.

Czlowiek pokorny jest bliski Bogu. Prosi Boga o wybaczenie jego grzechow i wraca do domu usprawiedliwiony. Pycha oddala zarowno od Boga, jak i od drugiego cz³owieka. Pyszny traci czas na wyliczanie swoich zas³ug, chc±c Boga uzyc do potepienia innych i wyslawiania siebie.
Ostatnio zmieniony przez Abuna Zygmunt 14 Marzec 2015, 08:53, w caÅ‚oÅ›ci zmieniany 1 raz  

Anna Kura¶

WysÅ‚any: 13 Marzec 2015, 22:27   

Piêknie powiedziane!!! Pamiêtam pewne s³owa, które mój serdeczny przyjaciel kiedy¶ mi powiedzia³: Dla Pana Boga nie ma a¿ takiego znaczenia to co robimy i nasze zas³ugi. Dla Pana Jezusa najwa¿niejsze jest to, ¿eby¶my dochowali wierno¶ci. Wszystko inne tak naprawdê jest dla nas pomimo, ¿e nam wydaje siê, ¿e robimy to dla Niego.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 14 Marzec 2015, 03:24   

"Chod¼cie, powróæmy do Pana! On nas zrani³ i On te¿ uleczy" to innymi slowy:
"niech wola Twoja a nie moja sie stanie"

Jak latwo czlowiek, nawet, a moze szczegolnie "pobozny", wpada w samozadowolenie i pyche, w przekonanie, ze chodzi grzecznie do Kosciola na Msze, wypelnia przykazania, wiec jest lepszt od innych. Jak czesto mysle tak ja sama. Musze dopiero upominac sama sibie, zeby wyjsc z atekigo sposobu myslenia.

Jak latwo jest zamknac sie w swojej skorupie samozadowolenia i pychy, a pycha to jeden z grzechow glownych

Anna Kura¶

WysÅ‚any: 14 Marzec 2015, 06:09   

Bardzo ³atwo do cz³owieka co¶ takiego przychodzi. Ale w³a¶nie wa¿ne jest ¿eby temu nie ulegaæ. W sumie nie odpowiadamy za nasze my¶li i emocje ale za to jakie s± nasze decyzje i postawy. Wiele daje ¶wiadomo¶æ tego, ¿e istnieje z³o osobowe, które podk³ada nam wiele my¶li i pokus poprzez które wykorzystuje ludzkie s³abo¶ci i pychê ¿ywota aby odci±gn±æ nas od w³a¶ciwej drogi ku Bogu. On wie, ¿e na pewnym etapie ju¿ nie zmusi nas do z³a wiêc podk³ada z³o pod przykrywk± dobra.

R. z DMM
czyli Romek

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 14 Marzec 2015, 08:36   

A mi - po wys³uchaniu dzisiejszej ewangelii - taka nauka za¶wita³a:
My¶l±c ¼le o faryzeuszu (tu mo¿na by jeszcze dorzuciæ Heroda, Pi³ata i Judasza), jestem nie lepszym od faryzeusza.

Romek

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 14 Marzec 2015, 08:53   

Czy Pana Jezusa Romku do tego towarzystwa wliczasz ?

R. z DMM
czyli Romek

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 14 Marzec 2015, 12:42   

Nikt z nas nie widzi siê byæ lepszym od Jezusa, ale je¶li chodzi o tamtego faryzeusza i owych trzech, to zapewne czujemy siê byæ od nich lepszymi.

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 14 Marzec 2015, 15:56   

Byæ mo¿e-oni te¿ ¿a³owali.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu