Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
NASZA--o--KAPLICZKAo--o--(8-14)-11-2015-(niedz-sobota)
Autor Wiadomość
Ave Maryja

Miejscowosc: Ca³a Ziemia
WysÅ‚any: 7 Listopad 2015, 14:10   NASZA--o--KAPLICZKAo--o--(8-14)-11-2015-(niedz-sobota)

(2 Krl 7,16)
Wybra³em i u¶wiêci³em tê ¶wi±tyniê,
aby moja obecno¶æ trwa³a tam na wieki.

Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 7 Listopad 2015, 14:31   

K+M+B

(8-14)-11-2015

9 LISTOPADA 2015

Poniedzia³ek

¦wiêto rocznicy po¶wiêcenia Bazyliki Laterañskiej

Czesc Chwalebna

-----------------------------------
Tajemnice chwalebne:

1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------

//
Twoje przyj¶cie

zwyk³e spojrzenie przez okno
mówi mi czasem wiêcej
ni¿ pozamykane w galeriach dzie³a

zwisaj±ca ga³±¼ lub korzeñ 
wiêcej ani¿eli rze¼by wykute
w marmurze lub br±zie

a ¿ywa twarz cz³owieka 
wiecej niz znana ikona
wystawiona na sprzeda¿

Twoje przyj¶cie kiedy¶
bedzie tak zwyk³e i piêkne
jak TERAZ

-/wierszO.Z.Kwiatkowskiego/
//

W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...

+---o---o-o-o---o

----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------

„Panie, je¶li szukam tylko Ciebie, spraw, abym Ciê wreszcie znalaz³” (¶w. Augustyn: Wyznania I, 1)

Dopóki dusza moja ulegaæ bêdzie kaprysom dalekim od zjednoczenia z Bogiem, fantazjom tak i nie, trwam jakby w wieku dzieciêcym, nie postêpujê krokami olbrzyma w mi³o¶ci, bo Twój ogieñ, o Panie, nie strawi³ jeszcze wszystkiego brudu, z³oto nie jest czyste, szukam jeszcze siebie; Ty, o Bo¿e mój, nie zniszczy³e¶ jeszcze ca³ej mojej wrogo¶ci wzglêdem Ciebie. Lecz kiedy... zniszczysz wszelk± mi³o¶æ nieuporz±dkowan±, wszelki ból nies³uszny, wszelki lêk, wówczas mi³o¶æ stanie siê doskona³a, a z³oty pier¶cieñ naszego przymierza stanie siê wiêkszy ni¿ niebo i ziemia (b³. El¿bieta od Trójcy ¦w.: I Rekolekcje 2, 2).

http://mateusz.pl

Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 9 Listopad 2015, 08:23   

Nasza budowla zyciowa musi mieæ jako fundament Jezusa Chrystusa. Tylko wtedy bêdzie ona swiatynia Boga i tylko wtedy bêdzie w niej mieszkal Duch Swiety. Naszym powolaniem zyciowym jest ¶wiêto¶æ.

Biada, gdy „kto¶ zniszczy swiatynie”.
Ile dzisiaj jest pogardy zycia ludzkiego, poczawszy od jego poczecia, az po godzine ¶mierci.

„Swiêt Mario, Matko Boza, modl siê za nami grzesznymi, teraz i w godzine ¶mierci naszej”. Modl siê za kazde nasze „teraz”, az po godzine, która bêdzie ostatnim naszym ziemskim „teraz”.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 9 Listopad 2015, 08:24   

Dom Ojca Niebieskiego to swiatynia, ktorej nale¿y siê szacunek majacy swe ¼ród³o w szacunku dla Boga. Kto ten dom zamienia na miejsce robienia wlasnych interesow i realizacji swoich ambicji swiatowych, ten obraza Boga. Swietosc jaka jest cz³owiek przeksztalca siê wówczas w huczne targowisko, na którym rzadzi pieniadz i zadza posiadania. Na tym wlasnie polega proces laicyzacji, czyli negowania Boga i bezczeszczenia czlowieka.

Modlitwa jest antidotum laicyzacji i trzeba ja wspierac. Stanowi ona zrodlo osobistej i spo³ecznej harmonii oraz pokoju.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 10 Listopad 2015, 07:57   

Je¶li Mnie kto mi³uje, bêdzie zachowywa³ moj± naukê, a Ojciec mój umi³uje go, i do niego przyjdziemy. (J 14,23)

Obietnica mi³o¶ci i komunii, a wiec szczescia dla tych którzy miluja Pana.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 11 Listopad 2015, 07:14   

„Ujmijcie siê za sierot± i uci¶nionym,
oddajcie sprawiedliwo¶æ ubogim i nieszczê¶liwym.
Uwolnijcie uci¶nionego i nêdzarza,
wyrwijcie go z r±k wystêpnych”.

Ps 82

To wezwanie dotyczy sprawuj±cych wladze, ale równie¿ ka¿dego z nas i wszystkich organizacji i wspolnot do których nale¿ymy.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 11 Listopad 2015, 07:15   

Swietosci swiete przestrzeganie” prowadzi do uswiecenia. To mo¿e stanowic motto dzisiejszego dnia. Ta Swietoscia jest Chrystus, ale i kazdy czlowiek.

dbb

WysÅ‚any: 11 Listopad 2015, 22:40   

Moje swietosci to Bog, Ojczyzna i Rodzina, ta najblizsza i w szerszym rozumieniu. Dla Tych Swietosci jestem gotowa zrezygnowac nawet z honoru.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 12 Listopad 2015, 08:50   

Swietosci nie chca, moim zdaniem, abysmy dla nich rezygnowali z honoru, ale wprost przeciwnie, abysmy z honorem byli im wierni.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 12 Listopad 2015, 08:52   

Twoje s³owo, Panie, jest wieczne,
niezmienne jak niebiosa.
Twoja wierno¶æ przez pokolenia,
umocni³e¶ ziemiê, by trwa³a.

Ps 119

Jezus Chrystus jest Wcielonym Slowem Boga

Oka¿ Twemu s³udze ¶wiat³o swego oblicza
i naucz mnie Twoich ustaw.
Niech ¿yje moja dusza i niech Ciebie chwali,
niech mnie wspieraj± Twoje wyroki.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 13 Listopad 2015, 08:17   

Czuwajcie, i b±d¼cie gotowi, bo w chwili, której siê nie domy¶lacie, Syn Cz³owieczy przyjdzie. (Mt 24,42a.44)

Jak bardzo ozywia to dusze ludzka, jak bardzo to go odmladza, odnawiajac jego milosc : czujno¶æ. Czujnosc nie jest nieustannym sledzeniem i donoszeniem tzw. instancjom, o naruszeniach prawa. Czujnosc jest otwarto¶ci± na Boze natchnienia, albo jak czêsto okre¶laj± to mistrzowie duchowi : na wizyty Pana.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 13 Listopad 2015, 16:58   

Chcialam podziekowac wszystkim, przede wszystkim Abunie za to, ze moglam przez wiele lat goscic w Domu, ze byl on przez wiele lat moim domem.

Przepraszam za wszelkie popelnione przeze mnie bledy i slabosci, ktore ujawnily sie w trakcie przebywania wsrod domownikow. Wszelkie domowe doswiadczenia duzo czlowiekowi daja i wiele ucza.

Przepraszam jesli kiedys kogokolwiek czyms obrazilam. Nie bylo to moim celem. Ciesze sie, ze udalo sie Abune zainteresowac rowniez chrzescijanstwem w Japonii, ze Abuna nas tu kilka razy odwiedzil i ze Kosciol japonski jakos tez zaistnial przez to w tym miejscu. Ciesze sie, ze zadomowila sie tu Ela.

Zycze wszystkim wszelkich blogoslawienstw Bozych i prowadzenia Opatrznosci Bozej

Dorota

dbb

WysÅ‚any: 14 Listopad 2015, 01:44   

Dorota, nie rozumiem tego wpisu. Czyzbys chciala nas pozbawic siebie? Dla mnie i zapewne calego DOMu bylaby to strata. Pozostala nas wlasciwie garstka. Duzo dajesz nam od siebie ze swiata i osobistych przezyc. Potrafisz sie tym dzielic. Osobiscie uwaznie czytam wszystko co piszesz.
Nie rozumiem tez Twoich przeprosin. Nie znajduje w Twoich wpisach nic niestosownego, co mogloby kogos zle poruszyc. Wrazliwosc kazdy ma inna, tak jak i poglady. To juz nie Twoj problem.
Nie daj sie prosic i zostan z nami pomimo innych angazujacych cie zajec.
Bog ci zaplac za poswiecony do tej pory czas.

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 14 Listopad 2015, 08:56   

I ja-pod Danusi±.

mwisniewski

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 16 Listopad 2015, 17:16   

Ja tak¿e mam nadziejê, ¿e jeszcze wiele Twoich postów, Doroto, bêdziemy mogli tu przeczytaæ.

Pozdrawiam serdecznie

Micha³

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu