1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
na palcach oddechu
¿eby nie przeszkodziæ
szemrz±cej mi w duszy modlitwie
czekam a¿ wykluje siê we mnie
i dojrzeje do lotu
zbawienia
rajskie pisklê
-/wierszO.Z.Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Na co siê przyda mnie, ¶wiadomemu w³asnych grzechów, ¿e Ty, o Panie, przychodzisz, je¶li nie przyjdziesz do mojej duszy, je¶li nie wst±pisz w mojego ducha, je¶li Ty, o Chryste, nie bêdziesz ¿y³ we mnie i nic bêdziesz mówi³ we mnie? To Ty do mnie masz przyj¶æ, dla mnie ma dokonaæ siê Twój adwent. Twoje drugie przyj¶cie, o Panie, dokona siê przy koñcu ¶wiata. Oby¶my mogli wtedy powiedzieæ: „Dla mnie ¶wiat jest ukrzy¿owany, a ja dla ¶wiata”.
Spraw, o Panie, aby koniec ¶wiata zasta³ mnie... takim, abym ju¿ duchowo ¿y³ w niebie... Wówczas dla mnie urzeczywistni siê obecno¶æ m±dro¶ci, obecno¶æ cnoty i sprawiedliwo¶ci, obecno¶æ odkupienia. Istotnie, Ty, o Chryste, raz jeden umar³e¶ za grzechy ludzi, lecz na to, by zbawiaæ ka¿dego dnia lud od jego grzechów (zob. ¶w. Ambro¿y).
http://mateusz.pl/czytania/2015/20151129.htm
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Zaczynamy Adwent. We wszystkich ko¶cio³ach, na calym swiecie bêdziemy czytali proroctwo Jeremiasza, ale tylko w Polsce zad¼wiêczy nam ono w uszach i poruszy serce , gdy lektor przeczyta : „W owych dniach i w owym czasie wzbudzê Dawidowi potomstwo sprawiedliwe, (które) bêdzie wymierzac prawo i sprawiedliwo¶æ na ziemi”. Mo¿e nawet dodamy , za modlitw± Jana Pawla II, kiedy by³ z nami, w Warszawie, w ¶wieto Zeslania Ducha Swietego i dodal do wezwania biblijnego, swoje osobiste: „tej ziemi”. Oczywi¶cie, byloby nadu¿yciem wysuwanie wniosku, ze prorok Jeremiasz mowi w tym tekscie o Polsce i zwycieskiej partii podczas ostatnich wyborow w naszym Kraju. Bêdzie jednak na miejscu i bêdzie to teologicznie poprawne, gdy modlic siê dzisiaj bêdziemy o spe³nienie siê tego proroctwa, jak najpelniej, u nas, w Polsce, na TEJ ZIEMI. Zabiegajmy o to, przede wszystkim pamiêtaj±c o podstawowej prawdzie, o ktorej zaraz potem mowi prorok , ze to „Pan jest nasza sprawiedliwo¶ci±” . Pan i nikt inny, ¿aden inny „postêpowy” czy „otwrty” autorytet.
Zachecam podczas Spowiedzi, aby w adwencie nie byc samotnikami mierzacymi sie z problemami ascezy, ale aby isc razem z Maryja. Pamietac o Niej w ciagu dnia, wtedy kiedy przyjdzie nam to natchnienie, to Ja pozdrowic, powiedziec slowo, poprosic, podziekowac, polecic sie, polecic cos... Maryja ktorej Bog zwiastuje misje do spelnienia, Ona ja przyjmuje, Maryja brzemienna, Maryja misterium Boze, Maryja taka ja my osoba.
Modlmy sie za nasz Kraj w tych dniach przesilenia. Panuje u nas sytuacja w ktorej czujemy sie gleboko podzieleni , jak gdybysmy byli dwoma narodami, jak gdyby rzad polski dzialal w obcym kraju, albo jak uwazaja inni, ze chce sobie tej kraj przywlaszczyc.
Modlmy sie o troske o narod, o kazdego czlowieka, niezaleznie od pogladow politycznych, abysmy nie stoczyli sie do poziomu walk trybalnych, albo zalatwiania porachunkow pomiedzy mafiami.
Modlmy sie o zgode narodowa oparta o szacunek dla czlowieka i wspolnot ktore on tworzy.
Modlmy sie aby te wspolnoty nie byly egoistyczne, ale troszczyly sie o innych, szczegolnie zas o slabych zyciowo.
Modlmy sie abysmy budowali na fundamencie wiary w Chrystusa, a niewierzac na fundamencie szacunku dla tej wiary ktora stanowi podstawe naszej panstwowosci, naszej kultury narodowej i naszej osobisej zyciowej budowy .
Prosmy aby Adwent spelnil sie w naszym kraju nowym Bozym Narodzeniem, zeby to bylo naszym narodowym Odrodzeniem.
Prosmy o to nasza Krolowa, Maryje.
Niech maja nas w opiece i niech nam patronuja Swieci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum