1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
majaczenie
za górami obietnic
wysokimi a¿ do nieba
za rytmicznym falowaniem
przyp³ywów i odp³ywów sumienia
za prze¿ytymi do koñca
okrzykami trwogi
i tylko z grubsza
okrzykami uniesienia
majaczy mi siê zwyczajna
taka jak nasza dzisiaj
ludzka ziemia
pe³na ca³kowicie Bo¿ego zbawienia
-/wierszO.Z.Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Nie ma takiego grzechu, którego by przed nami jaki¶ ¶wiêty nie pope³ni³. Ilustracj± tego stwierdzenia mo¿e byæ ¿ycie ¶w. Paw³a. Niestrudzony Aposto³, nauczyciel, mêczennik mia³ przecie¿ na sumieniu krzywdê i krew wielu chrze¶cijan. Historia jego nawrócenia pomaga nam uwierzyæ, ¿e mi³osierdzie Bo¿e jest naprawdê dla wszystkich. I to nie tylko w tym sensie, ¿e kiedy¶, po ¶mierci, dostaniemy siê jako¶ do nieba, ale ¿e ju¿ teraz, niezale¿nie od naszej przesz³o¶ci, Bóg mo¿e przemieniæ nasze ¿ycie tak, by sta³o siê g³oszeniem Jego chwa³y.
-Mira Majdan & Agnieszka Wêdrychowska, „Oremus” styczeñ 2000, s. 102
O Chryste, odwieczna Prawdo, jak± jest nauka Twoja? Jak± otwierasz nam drogê wiod±c± do Ojca? Innej drogi nie widzê, jak tylko tê, któr± sam wytkn±³e¶ moc± prawdziwej i niezg³êbionej mi³o¶ci Twojej. Ty, S³owo odwieczne, oznaczy³e¶ j± ¶ladami krwi Twojej — to jest prawdziwa droga. W tym wiêc tylko jest nasza wina, ¿e kochamy to, czego Ty nienawidzi³e¶, ¿e nienawidzimy to, co Ty kocha³e¶. Wyznajê, o Bo¿e wieczny, ¿e zawsze kocha³am to, czego Ty nienawidzi³e¶, a nienawidzi³am tego, co Ty kochasz. Lecz dzisiaj wo³am do mi³osierdzia Twojego, aby¶ mi udzieli³ ³aski, bym sz³a za Twoj± prawd± sercem czystym.
Ci, którzy id± t± drog±, s± dzieæmi prawdy, bo id± za prawd±, i przechodz± przez bramê prawdy, i znajduj± siê zjednoczeni w Tobie, Ojcze przedwieczny, z Tym, który jest drog± i bram±, Synem Twoim, Prawd± wieczn±, oceanem pokoju (¶w. Katarzyna ze Sieny).
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>[/size]
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Modle sie o to, bym z pokora i poslusznie potrafila przyjmowac Slowo Boze oraz nader rozumnie. No i jeszcze o to, bym o Nim w codziennosci pamietala praktycznie.
A w Roku Milosierdzia, zeby szczegolnie zadbac, na ile mnie stac, aby troszczyc sie o JEDNOSC I POJEDNANIE. Dotyczy to szczegolnie naszego Kraju (nienawisci politycznej, zgubnej dla narodu) oraz Kosciola, szczegolnie na Bliskim Wschodzie, gdzie trwa wojna, ktora jest wg. slow papieza przejawem "treciej wojny swiatowej w kawalkach".
Kim jest Dawid? Swietym, z pierwszej, heroicznej czesci jego ¿yciorysu, czy bandyta, który dla swojej zachcianki erotycznej skazuje na ¶mieræ wiernego mu oficera wojskowego? Jest on i jednym i drugim i… TRZECIM, bo siê nawrocil, uznal swój grzech, ¿a³owa³ za to co uczynil, pokutowal, a Bog mu jego grzech odpu¶ci³ .
Tylko Bog moze dokonac prawdziwego oczyszczenia z grzechu serca ludzkiego. Wszystko inne jest tylko sztuka znieczulenia
Zmi³uj siê nade mn±, Bo¿e, w ³askawo¶ci swojej,
w ogromie swej lito¶ci zg³ad¼ moj± nieprawo¶æ.
Obmyj mnie zupe³nie z mojej winy
i oczy¶æ mnie z grzechu mojego.
Odwróæ swe oblicze od moich grzechów
i zma¿ wszystkie moje przewinienia. (Ps 51)
Przywróæ mi rado¶æ z Twojego zbawienia
i wzmocnij mnie duchem ofiarnym.
Bêdê nieprawych naucza³ dróg Twoich
i wróc± do Ciebie grzesznicy
Ps.51
Obysmy umieli dawac swiadectwo wiary w sposob czysty i skuteczny. Obysmy uczestniczyli w przygotowaniu duchowym do aktu intronizacji Chrystusa jako Krola Polski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum