Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Piątek - Czytania i Błogosławieństwo - 16WRZEŚNIA 2016
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 15 Wrzesień 2016, 14:29   Piątek - Czytania i Błogosławieństwo - 16WRZEŚNIA 2016

Piątek, 16 WRZEŚNIA 2016
Wspomnienie świętych męczenników Korneliusza, papieża, i Cypriana, biskupa

(1 Kor 15,12-20)
Jeżeli głosi się, że Chrystus zmartwychwstał, to dlaczego twierdzą niektórzy spośród was, że nie ma zmartwychwstania? Jeśli nie ma zmartwychwstania, to i Chrystus nie zmartwychwstał. A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także wasza wiara. Okazuje się bowiem, żeśmy byli fałszywymi świadkami Boga, skoro umarli nie zmartwychwstają, przeciwko Bogu świadczyliśmy, że z martwych wskrzesił Chrystusa. Skoro umarli nie zmartwychwstają, to i Chrystus nie zmartwychwstał. A jeżeli Chrystus nie zmartwychwstał, daremna jest wasza wiara i aż dotąd pozostajecie w swoich grzechach. Tak więc i ci, co pomarli w Chrystusie, poszli na zatracenie. Jeżeli tylko w tym życiu w Chrystusie nadzieję pokładamy, jesteśmy bardziej od wszystkich ludzi godni politowania. Tymczasem jednak Chrystus zmartwychwstał jako pierwszy spośród tych, co pomarli.

(Ps 17,1.6-8.15)
REFREN: Gdy zmartwychwstanę, będę widział Boga.

Rozważ, Panie, słuszną sprawę,
usłysz moje wołanie,
wysłuchaj modlitwy
moich warg nieobłudnych.

Wołam do Ciebie, bo Ty mnie, Boże, wysłuchasz;
nakłoń ku mnie Twe ucho, usłysz moje słowo.
Okaż przedziwne miłosierdzie Twoje,
Zbawca tych, co się chronią przed wrogiem pod Twoją prawicą.

Strzeż mnie jak źrenicy oka,
ukryj mnie w cieniu Twych skrzydeł.
A ja w sprawiedliwości ujrzę Twe oblicze,
ze snu powstając nasycę się Twym widokiem.

(Mt 11,25)
Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że tajemnice królestwa objawiłeś prostaczkom.

(Łk 8,1-3)
Jezus wędrował przez miasta i wsie, nauczając i głosząc Ewangelię o królestwie Bożym. A było z Nim Dwunastu oraz kilka kobiet, które uwolnił od złych duchów i od słabości: Maria, zwana Magdaleną, którą opuściło siedem złych duchów; Joanna, żona Chuzy, zarządcy u Heroda; Zuzanna i wiele innych, które im usługiwały ze swego mienia.
......................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 16 Wrzesień 2016, 07:17   

... Jeśli nie ma zmartwychwstania, to i Chrystus nie zmartwychwstał. A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także wasza wiara. Okazuje się bowiem, żeśmy byli fałszywymi świadkami Boga, skoro umarli nie zmartwychwstają, przeciwko Bogu świadczyliśmy, że z martwych wskrzesił Chrystusa. Skoro umarli nie zmartwychwstają, to i Chrystus nie zmartwychwstał. A jeżeli Chrystus nie zmartwychwstał, daremna jest wasza wiara i aż dotąd pozostajecie w swoich grzechach....

Dlaczego tak trudno ludziom uwierzyc w Chrystusa Zmartwychwstanie? Przeciez stworzyc człowieka , wlasciwie z niczego - z dwoch komorek, jest, moze nawet bardziej, nadzwyczajnym cudem! Dlaczego tak trudno wierzyc niektórym ludziom w Boga?
DLa CZE GO !?
Ostatnio zmieniony przez ZoRo 16 Wrzesień 2016, 07:38, w całości zmieniany 1 raz  

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 16 Wrzesień 2016, 07:23   

Chyba dlatego, ze wierza w DOBRO, nie widzialy go, zawiodlo ich, zostaly porazone przez JEGO BRAK.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 16 Wrzesień 2016, 07:24   

Jezus„ wędrował przez miasta i wsie, nauczając i głosząc Ewangelię o królestwie Bożym”. Zwykle nie dostrzega sie tego, ze Jezusowi i apostolom towarzyszylo „kilka kobiet” i „wiele innych” ktore ich wspieraly na rozny sposob „uslugujac im ze swego mienia”. Dzieki nim misja Chrystusa byla praktycznie mozliwa, a przynajmniej ich wsparcie bylo bardzo pomocne dla wykonywanej przez Jezusa misji. Robily to z wlasnego wyboru, z wdziecznoscia, jako forma udzialu w Jego misji.

Kto idzie za Chrystusem, kto Go wspiera w wykonywanej przez Niego misji, ten daje wyraz swojej wiary w DOBRO.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 16 Wrzesień 2016, 07:26   

„Godny politowania”, kto odrzuca prawde o naszym zmartwychwstaniu w ciele. „Godny politowanianie” gdy w ten sposob wierzy w Chrystusa, „w tym zyciu pokladajac w Nim tylko nadzieje”, bo jest to rownoznaczne z uznaniem, ze szczescia nie ma i zludne sa wszystkie nasze oczekiwania i nadzieje.

Boze, za przyczyna swietych, umocniaj nasza wiarę.

Strzeż mnie jak źrenicy oka,
ukryj mnie w cieniu Twych skrzydeł.
A ja w sprawiedliwości ujrzę Twe oblicze,
ze snu powstając nasycę się Twym widokiem.

Prosimy Cie Panie, aby nasza wiara i zaufanie do Ciebie nieustannie motywowaly nasze doczesne zycie. Niech nas blogoslawi Bog Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Swiety.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 16 Wrzesień 2016, 09:55   

Dziele sie listem od siostry Brygidy, ktora wraz z s. Urszula jest na misji w Aleppo. Niech je i wszystkich mieszkancow Aleppo Opatrznosc Boza ma w swojej opiece

http://naszdomjp.exblog.jp/25928486/

Daj Boze, zeby ta wojna sie jak najszebciej skonczyla. Pod Twoja Obrone uciekamy sie Swieta Boza Rodzicielko....

dbb

Wysłany: 18 Wrzesień 2016, 22:16   

Dzieki Dorota za dzielenie sie swiadectwami. Takie proste przekazy mowia najwiecej, najuczciwiej, prostuja manipulacje medialne. Dobry Boze, uswiecaj te najbardziej ludzkie dzilania.

Odpowiedz do tematu