1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
Mi³o¶æ mój Bo¿e
mi³o¶æ mój Bo¿e porównaæ mo¿na
do krystalicznie czystej wody
po której p³ywaj± bia³e ³abêdzie
najprawdziwszego pojednania
i najprawdziwszej zgody
a jednocze¶nie
¿eby porównaniu nie brak³o dynamiki
trzeba w nie wkomponowaæ
radosne r¿enie dzikich koni
w stadnej podziêce
za stepow± wolno¶æ
i stepow± przestrzeñ
/wiersz O.Z.Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Panie, daj mi ¶wiat³e oczy serca (Ef 1, 18)
◾Panie, ja wierzê; ja chcê wierzyæ w Ciebie. O Panie, spraw, aby moja wiara by³a pe³na, bez zastrze¿eñ, aby przeniknê³a mój umys³, mój sposób os±dzania rzeczy Bo¿ych i ludzkich.
Panie, spraw, aby moja wiara by³a wolna, to znaczy, aby towarzyszy³o jej moje osobiste wspó³dzia³anie, moje przylgniêcie, aby przyjê³a wyrzeczenia i powinno¶ci, jakie z sob± niesie, i aby wyra¿a³a najwy¿sz± decyzjê mojej osobowo¶ci: wierzê w Ciebie, Panie.
O Panie, spraw, aby moja wiara by³a pewna: pewna ze wzglêdu na zewnêtrzn± zgodno¶æ dowodów i na wewnêtrzne ¶wiadectwo Ducha ¦wiêtego; pewna dziêki swojemu ¶wiat³u utwierdzaj±cemu, dziêki celowi zapewniaj±cemu pokój, dziêki jej przyswojeniu, które daje ukojenie.
Panie, spraw, aby wiara moja by³a mocna, nie obawia³a siê sprzeczno¶ci problemów, z których wywodzi siê pe³ne do¶wiadczenie naszego ¿ycia ¿±dnego ¶wiat³a, aby nie obawia³a siê sprzeciwu ze strony ludzi, którzy j± roztrz±saj±, zwalczaj±, odrzucaj±, przecz± jej; niech siê umocni w wewnêtrznym dowodzie Twojej prawdy... o Panie, spraw, aby moja wiara by³a radosna, da³a memu duchowi pokój i wesele, uzdolni³a go i do modlitwy, i do rozmowy z lud¼mi, aby duch mój promieniowa³ swym wewnêtrznym szczê¶ciem zarówno w rozmowie o rzeczach ¶wiêtych, jak i o sprawach ¶wiata.
O Panie, spraw, aby moja wiara by³a czynna, aby poprzez prawdziw± przyja¼ñ z Tob± i ukochanie Ciebie by³a ci±g³ym poszukiwaniem, nieustannym ¶wiadectwem, ustawicznym o¿ywianiem nadziei.
O Panie, spraw, aby moja wiara by³a pokorna, aby nie przecenia³a osi±gniêæ mej my¶li i mojego uczucia, lecz aby podda³a siê ¶wiadectwu Ducha ¦wiêtego i nie mia³a innej rêkojmi poza uleg³o¶ci± wzglêdem tradycji i powagi urzêdu nauczycielskiego Ko¶cio³a ¶wiêtego. Amen (Pawe³ VI).
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Juz pola sa zolte. Zaczynaja sie zniwa. Opoznia je fala deszczow. Byly one oczekiwane, w pewnych okolicach niezbedne. Nie wiadomo kiedy lato siega zenitu. Wakacje. Nie wszystkich stac na nie. Opalone twarze. Ubrania wczasowe, obozowe i inne przykusawe i zwiewne. Ludzie chca zyc. Chca "cos miec z tego zycia". Nie wszyscy wiedza na czym to polega. Wielu daje sie uwiesc reklamom, modom, owczemu pedowi smarowania sobie ciala tatuazami bez smaku, pogarszajacymi estetyke ich ciala , bo chyba w duszy balagan .... Modle sie o busole modlitwy dla swiata i o wiare w Zbawiciela.
Pieknie tu, na Vysocinie, jasnieja, bieleja porozrzucane na pagorach pomiedzy swierkowymi lasami zbozowe, w tym sporo jeczmiennych (dla browarnictwa?) pola. Przedwczoraj pojechalismy "na kole" na lody do Novego Mesta Na Morave. Po drodze pachnace kwitnace jeszcze lipy i pachnacy kadzidlem cieply las swierkowy. W dole maly rybnik obsadzony drzewami. W ogole sporo tu takich rybnikow. Chyba kazda miejscowosc ma conajmniej jeden. Przy silnice poteznych rozmiarow mikolajki.
kolo = rower
rybnik = staw
silnice = szosa (autostrada = dalnice)
A wczoraj pojechalismy autem (slowo "samochod" jesli tu bywa uzywane, to w odniesieniu do istot kroczacych na nogach) do Oslavici u Velkého Meziøíèí na Novy Jeruzalem. Jadac tam, podziwialismy (nie pierwszy juz raz) duzej wysokosci wiadukt.
Ludzie tutaj sa goscinni, wiec wracalismy juz noca, prowadzeni kretymi silnicami glosem Holowczyca z automatycznego nawigatora GPS .
Oto ow wiadukt:
https://goo.gl/maps/Ro2gE
Jak widac, krzyze na tutejszych swiatyniach sa dwuramienne.
A to plakat o Nowym Jeruzalem:
http://www.rovecne.farnos...k_nj_7_2015.pdf
Tutaj: https://goo.gl/maps/zE5ec mamy zimowy widok rybnika przy drodze do N.M.N.M.
Obracajac widokiem, zobaczymy i las swierkowy i lipy przydrozne.
B³ogos³aw, duszo moja, Pana
i wszystko, co jest we mnie, ¶wiête imiê Jego.
B³ogos³aw, duszo moja, Pana
i nie zapominaj o wszystkich Jego dobrodziejstwach.
Ps. 103
Grzechem jest nie pamiêtaæ o Bozym b³ogos³awieñstwie. Stanowi to rodzaj niewdziêczno¶ci, bolesnie rani±c wiez przyjazni z Panem.
" Spotkaja sie ze soba laska i wiernosc, ucaluja sie sprawiedliwosc i pokoj. Wiernosc z ziemi wyrosnie, a sprawiedliwosc spojrzy z nieba". To uczciwe.
Trudno zdobyc sie na wdziecznosc w przykrosciach. Traci obluda,oklamywaniem samego siebie i co gorsze, Boga.
Lepszym od takiej wdziecznosci jest zlosc na zle i ufna prosba do Boga... z wiara...o lepsze.
Tak wlasnie mysle...jeszcze... dzieki Bozej pomocy.
Za przyczyna swietego Bonawentury,tak jak wskazuje tlumaczenie imienia,zycze wszystkim dobrej przyszlosci i sobie samej... tu na ziemi i... w wiecznosci.
W czwartek, na Mszy ¶w. wspólnoty W Sercu Jezusa, wspominaj±c z calym Ko¶cio³em Matke Boska z Góry Karmel, modlili¶my siê o dost±pienie laski ukojenia serca, o którym mówi³a Ewangelia. Prosili¶my Maryje o to aby¶my umieli podj±æ to jako nasza misjê, dziêki Jej macierzyñskiej opiece.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum