1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu.
2.Biczowanie Pana Jezusa.
3.Ukoronowanie korona z cierni.
4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa.
5.Smierc na krzyzu. ----------------------------------------------------
//
ratuj nas Panie
bo zdo³ali¶my ju¿ prawie wszystko straciæ
za wyj±tkiem butnego milczenia
ratuj
bo fa³szywe nadzieje nie przestaj± nas mamiæ
bohaterska idea samozniszczenia i nirwany
ratuj przed zatwardzia³o¶ci± sumienia
i nieprzejednaniem duszy
przed bezwzglêdno¶ci± i brakiem wiary
ratuj
zanim nasz ¶wiat siê ca³kowicie zawali
-wiersz O.Z. Kwiatkowskiego
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
------------------ 1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu. --------------
// //
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 3.Ukoronowanie korona z cierni. ----------------
//
Chêtnie rozwa¿am, o Chryste, Twoj± pos³uszn± mi³o¶æ, najczystszy wewnêtrzny akt ca³kowicie wolny i w pe³ni samorzutny, jakim ofiarowa³e¶ siê byæ pos³usznym, z³o¿yæ w ofierze swoje ¿ycic i wzi±æ je, poniewa¿ tak Ci rozkaza³ Ojciec...
Twoja mi³o¶æ i pos³uszeñstwo promieniuj±c na mnie, uczyni± mnie uczestnikiem Twojej ¶mierci i zmartwychwstania. Dusza moja znika zanurzona w tym oceanie mi³o¶ci, wyniszczona w Twoim pos³uszeñstwie, które, wewn±trz mnie, jak czujê, staje siê moim; staje siê moim pos³uszeñstwo, które wzi±³e¶ i w³±czy³e¶ w Twoj± ofiarê, Mistrzu, a ja gubiê siê w Tobie. O mój Chryste, o mi³o¶ci — pos³uszeñstwo, o ¿ywe pos³uszeñstwo... i có¿ mam powiedzieæ? Poci±gnij mnie, o Chryste, do Twojego pos³uszeñstwa, jak wicher porywa li¶æ... obym znikn±³ w Tobie. W Tobie sk³adam ¿ycie moje i ofiarujê je w Twoim pos³uszeñstwie, aby znalaz³o siê z Tob± na wiecznym o³tarzu, na który ¶wiêty Twój Anio³ zanosi Twoj± ofiarê .
(G.. Canovai).
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa. -----------
// //
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 5.Smierc na krzyzu-----------------------
// //
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Modle sie do Ciebie Boze w moich ludzkich troskach. Odnosze wrazenie, ze kiepsko sie modle bo Twego wysluchania znakow nie doswiadczam. Nadal jednak czas wysluchania pozostawiam Twojej woli. Pomnij, a nie zapomnij nas w Swojej laskawosci. Ciagle licze na Ciebie Ojcze. Wspopmozenie nasze modl sie za nami, ktorzy sie do Ciebie uciekamy.
Jak ³ania pragnie wody ze strumieni,
tak dusza moja pragnie Ciebie, Bo¿e.
Dusza moja Boga pragnie, Boga ¿ywego,
kiedy¿ wiêc przyjdê i ujrzê oblicze Bo¿e?
Ps 42
Ile miejsca posiada dusza w calosci mojego codziennego zycia ?
Na ile pozwalam jej mowic i czy w zamian jej nie uciszam, nie lekcewaze jej "gadania", nie kpie z jej egzaltacji, nie traktuje jej jak starego mohera ? Obym tego nie zalowal, jak drogich osob, ktorych nie szanowalem, a teraz juz jest za pozno, bo juz ich nie ma.
Daj mi poznaæ Twoje drogi, Panie,
naucz mnie chodziæ Twoimi ¶cie¿kami
Dobry jest Pan i ³askawy,
dlatego wskazuje drogê grzesznikom.
Pomaga pokornym czyniæ dobrze,
uczy pokornych dróg swoich.
Ps. 25
Naucz nas Panie Twoich drog. „Naucz nas chodzic Twoimi sciezkami.
Ofiara bowiem Ty siê nie radujesz,
a ca³opalenia, choæbym dal, nie przyjmiesz.
Bo¿e, moj± ofiara jest duch skruszony,
i pokornym i skruszonym sercem Ty, Bo¿e, nie gardzisz.
Ps 51
Nasza nadzieja jest w Milosierdziu Bozym. On „nie pragnie smierci grzesznika, ale aby sie nawrocil i zyl”. „On nas zranil i On tez uleczy”. On pozwolil na nasze rany, abysmy na wlasne oczy zobaczyli, ze czynimy zlo i abysmy sie od zla odwrocili. Zbawieniem dla nas jest Krzyz Jego Syna. To Jego rany nas uleczyly . Jego Zmartwychwstanie otwarlo nam bramy zycia wiecznego. Daj nam Panie Ducha Swietego aby nas uczyl poznawac Ciebie, abysmy umieli kochac Ciebie a nie tylko skladac Ci ofiary.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum