1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
Chrystus
mia³ rozpiêt± koszulê
w³osy spada³y Mu na ramiona
szed³ szybkim krokiem
p³yn±³ po przestworzach
goni³ cienie gasn±ce
po ciemnych zau³kach istnienia
zapala³ je na nowo
ka¿dy o¿ywiaj±c w³asnoustnie
stwórczym wypowiedzeniem
jego nowego imienia
nie ¶pieszy³ siê zbytnio
jest przecie¿ Wiecznym Synem Boga
ale Jego serce bi³o takim niepokojem
jak ka¿dego cz³owieka który kocha
szed³ i paschaln± pie¶ñ ¶piewa³
- O. Z. Kwiatkowski
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa ------------- O Panie, za tyle starañ, jakimi mnie otaczasz, o jedno tylko pytasz z niepokojem: Synu mój, czy mi³ujesz miê? Panie, Panie, có¿ mam na to odpowiedzieæ? Spójrz na moje ³zy, pos³uchaj bicia mego serca... có¿ mam powiedzieæ? „Domina, tu scis quia amo Te”.
Obym móg³ kochaæ Ciê mi³o¶ci± Piotra, z zapa³em Paw³a i Twoich mêczenników! Do mi³o¶ci niech siê do³±czy pokora, niskie mniemanie o sobie, wzgarda dla ¶wiata, a potem uczyñ ze mnie, co chcesz: aposto³a czy mêczennika, o Panie.
Wobec Twojej pokory, o Jezu najs³odszy, który jak cichy baranek poddajesz siê prze¶ladowaniu, mêce, zdradzie i ¶mierci. duszê moj± ogarnia przera¿enie, zawstydzenie i poczucie unicestwienia. Brak s³ów, nawet mi³o¶æ w³asna milknie i nie ¶mie wysuwaæ swoich pretensji. „O Jezu, pociecho pielgrzymuj±cej duszy, przed Tob± g³os w ustach moich zamiera, a milczenie moje wo³a ku Tobie”.
Po tylu ³askach, jakie odebra³em w ci±gu mego d³ugiego ¿ycia, nie ma ju¿ rzeczy, której bym nie chcia³. Ty¶ mi, o Jezu, otworzy³ drogê: „Dok±dkolwiek pójdziesz, pójdê za Tob±”, na ofiarê, na cierpienie, na ¶mieræ
- (Jan XXIII: Dziennik duszy, rok 1902, 1961).
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Wielka zywotnosc mlodego Kosciola jest znakiem zyciodajnej obecnosci Chrystusa. Cuda, ktorymi pogardzaja i ktore lekcewaza intelektualne elity Kosciola, sa istotnym znakiem tej zywotnosci i autentycznosci.
Wielka wdziecznosc i wielka rado¶æ z powodu rekolekcji które by³y mocnym przezyciem laskawosci Boga. Kierowalismy siê na ogol czytaniami z dnia. Zaczelismy od PRAGNIENIA, bo jest ono Bozym s³owem w nas zlozonym, Bozym wezwaniem i obietnica. Jest ziarnem które powinno siê rozwin±æ, a wraz z nim cz³owiek w którego dusze to ziarno jest wsiane. Mowiac krotko, chodzi o MILOSC.
Przeszlismy przez wiele etapow, o których teraz nie sposób wspominaæ. Zakonczylismy GLODEM, który zaspakaja tylko "chleb zycia". Wrocilismy znow do MILOSCI, a wlasciwie towarzszylismy jej przez wszystkie etapy. By³ to zawsze CHRYSTUS.
Ostatni przekaz rekolekcyjny : EUCHARYSTIA JEST DAREM OJCA NIEBIESKIEGO.
Dziekuje za kazde modlitewne wsparcie.
Wiosna by³a obecna w atmosferze wszystkich spotkan.
Siostry, które w swej duchowo¶ci odwoluja siê równie¿ do tradycji chrzescijanstwa wschodniego, oraz do tradycji mniszej kartuzow (akcent polozony na samotno¶æ z Bogiem) swietnie, to znaczy szczerze, z prostota i du¿ym zaanga¿owaniem uczestniczyly w tej duchowej pielgrzymce.
Pieknie spiewaja oficja, tym piêkniej, ze nie ma kto by je podziwial, tym bardziej spiewaja je dla Boga.
Dzisiaj na Mszy sw. dla "wschodniakow" , a wiec lludzi zwi±zanych z chrzescijanskim Wschodem bêdziemy modlic siê i swietowac razem z 30 letnimi ZOLNIERZAMI , to znaczy z Marysia i Ahmadem jako malzenstwem i rodzina, no i oczywi¶cie jako Domownikami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum