Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
OPEN DOORS
Autor Wiadomość
darek
Administrator

Miejscowosc: Gdynia
WysÅ‚any: 21 SierpieÅ„ 2016, 19:07   OPEN DOORS

Kochani DOMownicy,

Nie wiem jaka bêdzie reakcja w DOMu, bo chodzi o organizacjê protestanck±. Proszê Was o zapoznanie siê, i o reakcjê, jak± uznacie za stosown±.

W zesz³ym roku znalaz³em w „Go¶ciu Niedzielnym” ulotkê miêdzynarodowej organizacji OPEN DOORS zajmuj±cej siê pomoc± dla prze¶ladowanych chrze¶cijan.

Jest to te¿ jedna z najwiêkszych „organizacji przemytniczych” - np. w 1981 roku, w jedn± noc, OPEN DOORS przerzuci³a milion egzemplarzy Biblii do Chin :)

Na ich stronie internetowej www.opendoors.pl mo¿emy przeczytaæ o ich misji:
„Open Doors jako miêdzywyznaniowa i miêdzynarodowa organizacja udziela pomocy chrze¶cijanom, którzy s± prze¶ladowani za wiarê w Jezusa Chrystusa w ponad 50 krajach. Dziêki szeroko rozwiniêtej s³u¿bie informacyjnej mówimy w tzw. wolnym ¶wiecie - w ko¶cio³ach, w polityce czy w mediach - o tym, gdzie chrze¶cijanie s± prze¶ladowani, jaka pomoc jest im pilnie potrzebna oraz nawo³ujemy do modlitwy za nich.”

My¶lê, ¿e warto podj±æ ekumeniczn± wspó³pracê z nimi, z uwagi na wystêpuj±cy w ¶wiecie "ekumenizm krwi".

Zaprosi³em osobê z OPEN DOORS na spotkanie do mojej Wspólnoty Galilea w Gdañsku. Du¿o dowiedzieli¶my siê o ogromie prze¶ladowañ na ¶wiecie. Szczególn± uwagê prelegent po¶wiêci³ Irakowi, Syrii i Korei Pó³nocnej. Jednak¿e poza aspektem informacyjnym, spotkanie mia³o aspekt duchowy – w kontek¶cie informacji i us³yszanych historii, zmusi³o do zweryfikowania „jako¶ci” mojej wiary i przemy¶lenia ogólnej postawy ¿yciowej. My¶lê, ¿e moja Wspólnota wiele zyska³a na tym spotkaniu.

Dlatego chcia³bym zachêciæ Was do zaproszenia przedstawiciela OPEN DOORS do waszych wspólnot, czy te¿ do namówienia Waszego proboszcza by zorganizowaæ spotkanie w parafii. Osoba mo¿e przyjechaæ na ca³± niedzielê i np. powiedzieæ kilka s³ów po og³oszeniach parafialnych, oraz po po³udniu wyg³osiæ prelekcjê w salce parafialnej.

Telefon kontaktowy OPEN DOORS: 690 024 411

Giga

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 22 SierpieÅ„ 2016, 17:43   

Mam przyjazne nastawienie do tej inicjatywy ale na razie nie mam mo¿liwo¶ci by co¶ wiêcej w zwi±zku
z tym.Dziêkujê za t± dobr± informacjê.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 23 SierpieÅ„ 2016, 09:26   

Dokladnie czuje taka jak Giga. Cieszy mnie , ze Darek "przemowil" i nie chcialbym aby odniosl wrazenie, ze go ignoruje, ale sympatia czy szacunek dla autora pomyslu nie wystarcza aby podjac praktycznie proponowana przez niego inicjatywe.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu