Wysłany: 9 Kwiecień 2017, 11:18 NASZA KAPLICZKA w kwietniu (9.IV.-15.IV.2017)
Oto Król twój przychodzi do ciebie ³agodny, siedz±cy na osio³ku, ¼rebiêciu o¶licy. „Hosanna Synowi Dawida.
B³ogos³awiony, który przychodzi w imiê Pañskie.
Hosanna na wysoko¶ciach”.
1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu.
2.Biczowanie Pana Jezusa.
3.Ukoronowanie korona z cierni.
4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa.
5.Smierc na krzyzu ----------------------------------------------------
//
Wszystko nowe
op³ywasz mnie zewsz±d Bo¿e
jak wielka rzeka
nie mogê Ciê pomie¶ciæ w sobie
choc wielka jest we mnie
tego potrzeba
od stóp po czubki w³osów
zanurzony w Tobie
tonê i przechodzê
w nowy wymiar istnienia
Krzy¿
jak pustyniê rzeka
wszystko zmienia
/wiersz O.Z.Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
------------------ 1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu. --------------
//
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 3.Ukoronowanie korona z cierni. ----------------
//
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa. -----------
//
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 5.Smierc na krzyzu-----------------------
//
O, jak¿e nas umi³owa³e¶, dobry Ojcze, który nie oszczêdzi³e¶ Syna swojego jedynego, ale wyda³e¶ Go za nas bezbo¿nych! Jak¿e umi³owa³e¶ nas, skoro On, który mia³ poczucie, ¿e Jego równo¶æ wobec Ciebie nie jest bezprawnym przyw³aszczeniem, sta³ siê uleg³y a¿ do ¶mierci krzy¿owej. On, jeden wolny po¶ród ¶miertelnych, mia³ moc oddaæ duszê swoj± i mia³ moc wzi±æ j± z powrotem. W Twoim imieniu a w naszej obronie odniós³ zwyciêstwo, gin±c jako krwawa ofiara — i dlatego jest zwyciêzca, ¿e przela³ krew. Za nas jako kap³an sk³ada Ci ofiarê i sam jest zarazem ofiar±; a dlatego jest kap³anem, ¿e jest ofiar±. Nas, niewolników, czyni Twoimi dzieæmi przez to, ¿e sam bêd±c Synem Twoim sta³ siê wobec Ciebie s³ug±. S³usznie wiec w tym pok³adam ca³± nadziejê, ¿e uleczysz wszystkie moje s³abo¶ci przez Tego, który siedzi po Twojej prawicy i wstawia siê u Ciebie za nami; w przeciwnym razie popad³bym w rozpacz. Liczne bowiem i wielkie s± choroby moje, lecz wiêksza jest moc Twego lekarstwa; (¶w. Augustyn: Wyznania X, 43, 69).
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
2. Rozp³yñcie siê, me ¼renice,
Toczcie smutnych ³ez krynice.
3. S³oñce, gwiazdy omdlewaj±,
¯a³ob± siê pokrywaj±.
4. P³acz± rzewnie Anio³owie,
A któ¿ ¿a³o¶æ ich wypowie?
5. Opoki siê twarde kraj±,
Z grobów umarli powstaj±.
6. Có¿ jest, pytam, co siê dzieje?
Wszystko stworzenie truchleje!
7. Na ból mêki Chrystusowej
¯al przejmuje bez wymowy.
8. Uderz, Jezu, bez odw³oki
W twarde serc naszych opoki!
9. Jezu mój, we krwi ran swoich
Obmyj duszê z grzechów moich!
10. Upa³ serca swego ch³odzê,
Gdy w przepa¶æ mêki Twej wchodzê.
INTENCJA
W tej ostatniej czê¶ci bêdziemy rozwa¿ali, co Pan Jezus wycierpia³ od chwili ukoronowania a¿ do ciê¿kiego skonania na krzy¿u. Te blu¼nierstwa, zel¿ywo¶ci i zniewagi, jakie Mu wyrz±dzano, ofiarujemy za grzeszników zatwardzia³ych, aby Zbawiciel pobudzi³ ich serca zb³±kane do pokuty i prawdziwej ¿ycia poprawy oraz za dusze w czy¶æcu cierpi±ce, aby im lito¶ciwy Jezus krwi± swoj± ¶wiêt± ogieñ zagasi³; prosimy nadto, by i nam wyjedna³ na godzinê ¶mierci skruchê za grzechy i szczê¶liwe w ³asce Bo¿ej wytrwanie.
HYMN
1. Duszo oziêb³a, czemu nie gorejesz?
Serce me, czemu ca³e nie truchlejesz?
Toczy twój Jezus z ognistej mi³o¶ci
Krew w obfito¶ci.
2. Ogieñ mi³o¶ci, gdy Go tak rozpala,
Sromotne drzewo na ramiona zwala;
Zemdlony Jezus pod krzy¿em uklêka,
Jêczy i stêka.
3. Okrutnym katom pos³uszny siê staje,
Rêce i nogi przebiæ sobie daje,
Wisi na krzy¿u, ból ponosi srogi
Nasz Zbawca drogi!
4. O s³odkie drzewo, spu¶æ¿e nam ju¿ Cia³o,
Aby na tobie d³u¿ej nie wisia³o!
My je uczciwie w grobie po³o¿ymy,
P³acz uczynimy.
5. Oby siê serce we ³zy rozp³ywa³o,
¯e Ciê, mój Jezu, spro¶nie obra¿a³o!
¯al mi, ach, ¿al mi ciê¿kich moich z³o¶ci,
Dla Twej mi³o¶ci!
6. Niech Ci, mój Jezu, cze¶æ bêdzie w wieczno¶ci
Za Twe obelgi, mêki, zel¿ywo¶ci,
Które¶ ochotnie, Syn Boga jedyny,
Cierpia³ bez winy!
LAMENT DUSZY NAD CIERPI¡CYM JEZUSEM
1. Jezu, od pospólstwa niezbo¿nie
Jako z³oczyñca z ³otry porównany,
Jezu mój kochany!
2. Jezu, przez Pi³ata nies³usznie
Na ¶mieræ krzy¿ow± za ludzi skazany,
Jezu mój kochany!
3. Jezu, srogim krzy¿a ciê¿arem
Na kalwaryjskiej drodze zmordowany,
Jezu mój kochany!
4. Jezu, do sromotnego drzewa
Przytêpionymi gwo¼d¼mi przykowany,
Jezu mój kochany!
„To jest Cia³o moje za was wydane. Czyñcie to na moj± pami±tkê”.
„Kielich ten jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyñcie to, ile razy piæ bêdziecie, na moj± pami±tkê”.
W DNIU USTANOWIENIA KAP£AÑSTWA I EUCHARYSTII
modlmy sie za naszego Ojca Zygmunta, prosz±c Boga, przez Matkê Najswietsza, o wszelkie potrzebne ³aski.
(Flp 2,8-9)
Dla nas Chrystus sta³ siê pos³uszny a¿ do ¶mierci, a by³a to ¶mieræ krzy¿owa.
Dlatego Bóg wywy¿szy³ Go nad wszystko i da³ Mu imiê, które jest ponad wszelkie imiê.
Który¶ za nas cierpia³ rany, Jezu Chryste zmi³uj siê nad nami.
I Ty, która wspó³cierpia³a¶, Matko Bolesna przyczyñ siê za nami.
„Moc± moj± i pie¶ni± moj± jest Pan; On stal siê dla mnie zbawieniem!” (Iz 12, 2)
A Ty, Jezu Chryste, Odkupicielu nasz... ukara³e¶ nasze nieprawo¶ci i niepos³uszeñstwo Adama w swoim ciele, staj±c siê pos³usznym a¿ do haniebnej ¶mierci na krzy¿u. Na krzy¿u, o Jezu, o s³odka mi³o¶ci... zado¶æuczyni³e¶ za nas i równocze¶nie naprawi³e¶ zniewagê Ojca na sobie samym. (¶w. Katarzyna ze Sieny).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum